Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Seanergy: Ενεργειακή αναβάθμιση πλοίου με χρήση υδρογόνου

Η Seanergy Maritime Holdings (NASDAQ: SHIP) μέσω της θυγατρικής Seanergy Shipmanagement είναι η μοναδική ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Safecraft», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί πρωτοποριακή δράση για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία.

Ο κύριος στόχος του Safecraft είναι να αναδείξει την ασφάλεια και την αποδοτικότητα των βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων (SAFs), επιταχύνοντας την υιοθέτηση των σχετικών τεχνολογιών στα υπάρχοντα πλοία, αναφέρει η εταιρεία.

Η Seanergy θα αναβαθμίσει ένα από τα πλοία Capesize του στόλου της, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές εγκαταστάσεις, ώστε να χρησιμοποιεί υδρογόνο (H2) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη διάταξη θα καλύψει μέρος της απαίτησης ενέργειας για την πρόωση του πλοίου από την κύρια μηχανή, μειώνοντας έτσι την απαίτηση για συμβατικά καύσιμα.

Πέρα από τη διάθεση του πλοίου Capesize, η Seanergy θα επιβλέψει τη μελέτη και την εγκατάσταση του εξοπλισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Hydrus Engineering S.A., το American Bureau of Shipping, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη Motor Oil (Hellas) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πολυτεχνείο της Δρέσδης, τον RINA Services, την Pherousa Green Technologies, το Ίδρυμα WEGEMT και το Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 48 μηνών και συγχρηματοδοτείται μέσω του «Horizon Europe», το κύριο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και καινοτομία και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο Σταμάτης Τσαντάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, δήλωσε: «Είμαστε η πρώτη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που συμμετέχει σε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα. Η σημαντική αυτή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και βασικούς φορείς του κλάδου, αποτελεί ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα της Seanergy προς την κατεύθυνση των παγκόσμιων στόχων για τη μείωση των εκπομπών CO2.

»Πιστεύουμε πως πρωταρχικό μας στόχο θα πρέπει να αποτελεί η βελτίωση της αποδοτικότητας του υφιστάμενου στόλου και σ’ αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα Safecraft, με τη συμμετοχή φορέων παγκοσμίου κύρους και τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και νέων τεχνολογιών στον υπάρχοντα στόλο».

Ο Βασίλης Πετούσης, Energy & Sustainability Manager της εταιρείας, δήλωσε: «Εφαρμόζουμε πρωτοποριακές επιχειρησιακές τεχνολογίες που θέτουν τη Seanergy στην πρώτη γραμμή προώθησης πρακτικών για μια πιο πράσινη ναυτιλία, καθιστώντας μας έτσι ένα σημαντικό παράδειγμα. Επιδιώκουμε έναν βιώσιμο κύκλο εργασιών, αναλύουμε συνεχώς και βελτιώνουμε περαιτέρω τα επιτεύγματα της εταιρείας στον τομέα του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ανάπτυξης και της διακυβέρνησης (ESG), επιτυγχάνοντας τους περιβαλλοντικούς στόχους με δομημένες και αποδεδειγμένες λύσεις».

Η Seanergy Maritime Holdings,  με έδρα στα Νησιά Μάρσαλ και κεντρικά γραφεία στη Γλυφάδα, είναι η μοναδική εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο που διαχειρίζεται αποκλειστικά στόλο πλοίων τύπου Capesize. Παρέχει υπηρεσίες θαλάσσιας μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου μέσω ενός σύγχρονου στόλου 17 πλοίων (1 Newcastlemax και 16 Capesize), με συνολική μεταφορική ικανότητα 3.054.820 dwt με μέση ηλικία 12,8 έτη.

Related posts

Τυχερός στη Λάρισα κέρδισε €3,4 εκατ. στο Τζόκερ με… μισό ευρώ!

admin

Παπουτσάνης: «Ρήτρα προσαρμογής» στα συμβόλαια για μείωση κόστους

admin

Exalco: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφή κεφαλαίων στη Βιοκαρπέτ

admin

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: 80% πραγματικός ο τζίρος στην Ασία

admin

Τράπεζα Ηπείρου: Διευκολύνει τη δανειακή χρηματοδότηση των ΜμΕ

admin

Δυναμικό παρών της Motor Oil στην COP28

admin

Πρώτα deals αποθήκευσης CO2 στην υπόγεια αποθήκη του Πρίνου

admin

Δάιος: Ανοδικά κινήθηκαν έσοδα και κέρδη στο 9μηνο

admin

Alpha Bank: Ασκήθηκαν 1,14 εκατ. δικαιώματα στο stock option plan

admin