Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Helleniq Energy: Πόσες μετοχές θα διαθέσουν στο placement Λάτσης-ΤΑΙΠΕΔ

Το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί από το placement της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκεται να αξιοποιηθεί και για άλλες παρόμοιες κινήσεις, που ήταν ως τώρα standby. Χθες, ανακοινώθηκε το mandate για το νέο ομόλογο της Eurobank, ενώ σύντομα, λένε οι πληροφορίες, θα ακολουθήσει η Helleniq Energy, για την ενίσχυση του free float της.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες του -.gr η περαιτέρω μετοχοποίηση της Helleniq Energy δεν αποκλείεται να γίνει και μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ενώ άλλες πληροφορίες τοποθετούν την έκδοση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη, με στόχο να αξιοποιηθεί η «ιδιαίτερα θετική συγκυρία», όπως χαρακτηρίζεται από ενημερωμένες πηγές. Συν τοις άλλοις, η Helleniq Energy παρουσίασε πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις στο γ’ τρίμηνο του έτους, ενώ η διοίκηση της προεξόφλησε ότι ανάλογο θα είναι και το δ’ τρίμηνο.

Το -.gr είχε γράψει από τις 12 Σεπτεμβρίου για το νέο σχεδιασμό που αφορά στην περαιτέρω μείωση των μετοχικών ποσοστών των βασικών μετόχων της εταιρίας, της Paneuropean Oil & Industrial Holdings και του ΤΑΙΠΕΔ.

Ενώ αρχικά υπήρχε προσανατολισμός για ένα άπαξ μεγάλο πακέτο μετοχών, μέσω placement, τελικά αποφασίσθηκε η κλιμακωτή ρευστοποίηση τίτλων της Helleniq Energy, με απευθείας διάθεση των μετοχών στο Χρηματιστήριο, με στόχο να προσελκυσθούν θεσμικοί επενδυτές και όχι ένας μεγάλος στρατηγικός επενδυτής.

Ο λόγος που έγινε η συγκεκριμένη επιλογή είναι για να εξασφαλισθεί μέσο τίμημα υψηλότερο από αυτό της άπαξ έκδοσης, συνεπώς, και περισσότερα έσοδα.

Η διοίκηση της Helleniq Energy προχώρησε, μάλιστα, από τον Σεπτέμβριο σε pre-marketing, καταγράφοντας σε σειρά επαφών το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών. Αυτό που απέμενε πλέον ήταν ο κατάλληλος χρόνος.

Έτσι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αρχικά θα διατεθεί ποσοστό 10-12% και από την επιτυχία της μετοχοποίησης αυτής θα κριθεί και το ποσοστό που θα ακολουθήσει μέσα στο 2024. Οι δύο βασικοί μέτοχοι δεν θα διαθέσουν, όπως προανήγγειλε το -.gr, ισόποσα μερίδια, αλλά σε αναλογία 60% η Paneuropean Oil & Industrial Holdings και 40% το ΤΑΙΠΕΔ.

Σήμερα η πλευρά Λάτση ελέγχει το 47,12% της εταιρίας και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,48%, που δίνουν αθροιστικά ένα ποσοστό 82,6%. Θεσμικοί, ξένοι, επενδυτές κατέχουν μόλις το 3,39%, Έλληνες θεσμικοί το 5,46% και το υπόλοιπο 8,56% ιδιώτες επενδυτές.

Related posts

Εκτακτη ΓΣ στην Σαράντης για πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν μετοχών

admin

Alpha Trust Ανδρομέδα: Κέρδη 6,4 εκατ. το 2023, προτείνει μέρισμα €0,3/μετοχή

admin

«Πρωτεργάτης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» ο ιδρυτής της DEMO Σταύρος Δέμος

admin

Διαδικτυακή εκδήλωση για τον τουρισμό από την TÜV AUSTRIA

admin

Καθαρός από υδρογονάνθρακες ο υγροβιότοπος του Νέστου

admin

Η EOLO SpA επιλέγει ξανά την Intracom Telecom για την επέκταση του FWA Δικτύου της στην Ιταλία

admin

Mytilineos: Ανέλαβε την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών για τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή

admin

CNL Capital: Χορήγηση ειδικής άδειας για κατάρτιση συναλλαγής με CNL Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.

admin

Υψηλές πτήσεις σε πληρότητα για τα Airbnb, κυριαρχεί η Αθήνα

admin