Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Google: Εγκαινίασε νέο hub για την κυβερνοασφάλεια – Ξεκινά πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης φοιτητών και στην Ελλάδα (pics)

Ένα νέο hub, το τρίτο στη σειρά επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά το Δουβλίνο και το Βερολίνο, για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο (σσ Google Safety Engineering Center) εγκαινίασε σήμερα η Google στη Μάλαγα της Ισπανίας. Παράλληλα ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης και πιστοποίησης φοιτητών στην κυβερνοασφάλεια το οποίο θα καλύψει και την Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία νέων επαγγελματιών σε έναν χώρο με τεράστιες ανάγκες, αυτό του cybersecurity. Και τρίτον εξέδωσε μελέτη με την οποία προτείνει την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση των ολοένα και πιο εξεζητημένων κυβερνοεπιθέσεων που γίνονται.

Σε ο,τι αφορά το πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο ουσιαστικά θα γίνει μέσω πανεπιστημίων, έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. δολ. και θα το χρηματοδοτήσει ο φιλανθρωπικός βραχίονας του Ομίλου Google.org. Στόχος του, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του πολυεθνικού κολοσσού κ. Κεντ Γουόκερ, είναι η εκπαίδευση άνω των 1600 φοιτητών μέσα στην επόμενη τριετία και παράλληλα η υποστήριξη πάνω από 3200 τοπικούς οργανισμούς στην Ευρώπη.

Στο πρόγραμμα, για το οποίο υπάρχει συνεργασία με τον οργανισμό European Cyber Conflict Research Incubator, συμμετέχουν οκτώ χώρες: Ελλάδα, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρουμανία και Τσεχία. Σε κάθε χώρα απ’ αυτές ο φιλανθρωπικός βραχίονας του πολυεθνικού ομίλου θα συνεργαστεί με ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα χορηγήσει άμεσα το 1 εκατ. δολ. ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Ο κ. Γουόκερ κάλεσε από σήμερα κιόλας τα πανεπιστήμια στις συγκεκριμένες χώρες να προχωρήσουν στις αιτήσεις τους προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Όπως σημείωσε αυτό θα είναι και το πρώτο του είδους στην Ευρώπη. Μάλιστα ως μέρος των μαθημάτων, οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν πρακτική βοηθώντας τοπικούς οργανισμούς για να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια τους και την ετοιμότητας τους απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία της πρώτης πανευρωπαϊκής κοινότητας εκπαιδευτών κυβερνοασφάλειας και ακαδημαϊκού προσωπικού στα πανεπιστήμια.

«Το να δίνεις στον κόσμο τα εργαλεία και τα μέσα να προστατεύσουν τον εαυτό τους διαδικτυακά καθιστά τον καθένα μας πιο ασφαλή. Αλλά η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κενό από ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, που σύμφωνα με την ΕΕ φθάνει τους 500 χιλ. ανθρώπους, και οι επιχειρήσεις σήμερα δυσκολεύονται να βρουν επαγγελματίες του είδους. Το πρόγραμμα σεμιναρίων κυβερνοασφάλειας ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν, δεξιότητες κυβερνοασφάλειας, ασχέτως του αντικειμένου των σπουδών τους», σημείωσε ο κ. Γουόκερ.

Αναφορικά με το κέντρο αριστείας που εγκαινιάστηκε σήμερα στη Μάλαγα, αυτό ήρθε ως κλιμάκωση της παρουσίας της εταιρείας στην πόλη όπου έχει βάση η πάλαι ποτέ startup VirusTotal, την οποία έχει εξαγοράσει απ’ το 2012 η Google και πλέον έχει εξελιχθεί στην κορυφαία πλατφόρμα πληροφόρησης περί κυβερνοαπειλών στον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γουόκερ το κέντρο θα λειτουργεί ως διεθνής κόμβος κυβερνοασφάλειας για την προώθηση της γνώσης, των ψηφιακών δεξιοτήτων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης εργαλείων και έρευνας για την καταπολέμηση των απειλών. Επίσης θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με ευρωπαϊκά ιδρύματα, πολιτικούς, ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και στην εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων με έως και 100 μηχανικούς και προσωπικό της Google.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που εγκαινιάζουμε τον νεότερο διεθνή κόμβο κυβερνοασφάλειας εδώ στη Μάλαγα για να επιταχύνουμε τη βαθιά δέσμευσή μας να υποστηρίζουμε την Ευρώπη καθώς καταπολεμούμε νέες και αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο”, σημείωσε σε μήνυμα του στην σημερινή εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Inc κ. Σουντάρ Πιτσάι. “Αυτό το είδος συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία έρευνας και εργαλείων αιχμής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν την πιο πρόσφατη τεχνητή νοημοσύνη. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην επόμενη γενιά επαγγελματιών της κυβερνοασφάλειας να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο για όλους», τόνισε.

Στο χαιρετισμό της η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υπεύθυνη για θέματα κυβερνοασφάλειας, κα Ντίτα Χαράνζοβα, τόνισε πως “οι κυβερνήσεις μόνες τους δεν μπορούν να προστατεύσουν τις εταιρείες και τους πολίτες μπροστά στις νέες απειλές” και ότι “απαιτείται η σύμπραξη μεταξύ Ακαδημαϊκών, Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. «Το Κέντρο που δημιουργείται θα ενισχύσει αυτή τη συνεργασία. Θα ενώσει τους ειδικούς θωρακίζοντας την ίδια τη δημοκρατία», τόνισε η ίδια καλώντας και άλλες εταιρείες να επενδύσουν στην Ευρώπη στο κομμάτι αυτό.

Σε ανάλογο ύφος και το μήνυμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος κάλεσε και άλλες εταιρείες να επενδύσουν στην Ευρώπη στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας. Σημειωτέον πως η Κομισιόν βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων προκειμένου να δημιουργήσει Οδηγία αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια.

Κατά τη σημερινή εκδήλωση υπογραμμίστηκε ο ρόλος που μπορεί να παίξει η τεχνητή νοημοσύνη και στην κυβερνοασφάλεια ως αντίμετρο των όλο και πολυπλοκότερων και πιο κοστοβόρων κυβερνοεπιθέσεων που αυξάνονται σε κάθε τομέα. Είτε πρόκειται για εταιρείες, είτε για Οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών απειλών VirusTotal αναλύοντας μέσω των δικών της συστημάτων ΑΙ εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα malware σε ένα διάστημα έξι μηνών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανάλυση κακόβουλου κώδικα, καθώς εντόπισε 70% περισσότερα κακόβουλα σενάρια από τις παραδοσιακές τεχνικές. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν έως και 300% πιο ακριβής από τις παραδοσιακές τεχνικές.

--.GR


UPD:

Related posts

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά τον Μάρτιο η υποβολή τους – Σε 8 δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

admin

Γιατί οι Πορτογάλοι της BA έριξαν “λευκή πετσέτα” κλείνοντας το εργοστάσιο της πρώην Γιούλα

admin

Στο 4,9% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου – Έτοιμη να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Συντάξεις Αυγούστου: Ξεκίνησαν οι πληρωμές – Ποιοι θα δουν σήμερα χρήματα στους λογαριασμούς τους

admin

Ρεβυθούσα: Το CNBC μιλά για το ελληνικό νησί που βοηθά την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

admin

Συντάξεις: Πόσες είναι οι εκκρεμότητες σε κύριες και επικουρικές

admin

Χρήστος Σταϊκούρας: Καινούργια ρύθμιση για τα κορωνοχρέη

admin

Bobbi Brown: Η μεγιστάνας της ομορφιάς ξεκίνησε με ένα lip gloss – Η εξαγορά από την Estee Lauder και το νέο brand που τρελαίνει το TikTok

admin

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται – Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, αν δεν του καταβληθεί

admin