Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Goldman Sachs: Συστάσεις «αγορά» σε Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank

Η τράπεζα Goldman Sachs εξακολουθεί να συστήνει «αγορά» στις μετοχές των Τράπεζας Πειραιώς, Εθνικής Τράπεζας και Alpha Βank, ενώ παραμένει ουδέτερη για τη μετοχή της Eurobank. Οι στόχοι τιμών είναι για την Τράπεζα Πειραιώς τα 4,20 ευρώ, για την Εθνική τα 8,4 ευρώ, το 1,95 ευρώ για την Alpha Bank και για τη Eurobank στο 1,90 ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης το 3ο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο οίκος βλέπει σταθερή την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών με μικρή συνεχιζόμενη μείωση των δεικτών NPE κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο σε 5,9%, δείκτη αποδοτικότητας κεφαλαίων RοTE 15,6% και δείκτη κεφαλαίων CET1 14,5%.

Τα πιο ισχυρά αποτελέσματα θα είναι από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένου ότι διαθέτουν χαμηλότερα beta καταθέσεων.

Η αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (NII) του 3ου τριμήνου αναμένεται να είναι 5% σε τριμηνιαία βάση. Η πρόβλεψη αυτή συνεπάγεται κάποια επιβράδυνση από την αύξηση των ΝΙΙ κατά 8% που καταγράφηκε το 2ο τρίμηνο, διάστημα στο οποίο η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Το κόστος κινδύνου θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 3ο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες σε σύγκριση με 0,8% το 2ο τρίμηνο. Η πρόβλεψη για το 2023 για το συνολικό κόστος κινδύνου είναι 0,75%, το οποίο συγκρίνεται με την ετήσια πρόβλεψη για 0,9%. Ο δείκτης NPE θα είναι στο 5,9% το 3ο τρίμηνο.

Η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα υπόλοιπα των δανείων στην Ελλάδα κατέγραψαν μείωση κατά 2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος μετά το 1ο τρίμηνο και το 2ο τρίμηνο. Η συνολική επιβράδυνση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνέβαλε στα αποτελέσματα.

Τέλος, η μετάβαση στις προθεσμιακές καταθέσεις ήταν περιορισμένη το 3ο τρίμηνο. Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο όγκος των καταθέσεων μειώθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ περίπου κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου και επηρεάστηκε κυρίως από την επιβράδυνση από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Το μερίδιο των καταθέσεων προθεσμίας ήταν αμετάβλητο στο 23% τον Αύγουστο, παραμένοντας μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων στην Ευρώπη.

Related posts

Reuters: Ο SSM δεν βλέπει μετάδοση της τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη

admin

Μειωμένα επιτόκια στα νέα δάνεια τον Σεπτέμβριο

admin

Αυγατίζουν και φέτος οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών

admin

Λαγκάρντ: Δεν θέλουμε να πνίξουμε την ανάκαμψη

admin

«Πράσινα» δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την Alpha Bank

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες από JP Morgan και Citi

admin

Ντράγκι: Το ESCB παρακολουθεί στενά τις καινοτομίες για τα κρυπτονομίσματα

admin

Alpha Bank: Προσφέρει δάνεια με εγγύηση δημοσίου έως 80% του ποσού

admin

Η Alpha Bank «Best Issuing Bank in Southern Europe» για το 2019

admin