Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Goldman Sachs: Κέρδη και έσοδα δ’ τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.57

Άλμα της τάξης του 51% κατέγραψαν το δ’ τρίμηνο τα κέρδη της Goldman Sachs, καθώς οι traders μετοχών της κεφαλαιοποίησαν την ανάκαμψη στις αγορές και τα έσοδα από το τμήμα διαχείρισης πλούτου της αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας την αδυναμία στην επενδυτική τραπεζική.

Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 2,01 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 5,48 δολαρίων ανά μετοχή για το τελευταίο τρίμηνο, σε σύγκριση με 1,33 δισεκατομμύρια δολάρια ή 3,32 δολάρια ανά μετοχή έναν χρόνο νωρίτερα.

“Αυτή ήταν μια χρονιά εκτέλεσης της αποστολής της για την Goldman Sachs”, δήλωσε ο CEO David Solomon. “Με όλα όσα πετύχαμε το 2023, σε συνδυασμό με τη σαφή και απλοποιημένη στρατηγική μας, έχουμε μια πολύ ισχυρότερη βάση για το 2024”.

Η μετοχή της τράπεζας κέρδιζε 1,7%, στα 384,50 δολάρια, στις προσυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέσα στο 2023 κέρδισε 12,3%, σε σύγκριση με κέρδη 27% για την JPMorgan Chase και 10% για την Morgan Stanley.

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ενισχυθεί καθώς οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές αυξάνουν την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση. Οι συμμετέχοντες στην αγορά συζητούν επίσης το πότε η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ακόμη ένας καταλύτης για τη δραστηριότητα.

Τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών της Goldman αυξήθηκαν κατά 26% το δ’ τρίμηνο. Τα έσοδα από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας αυξήθηκαν επίσης κατά 23%, στα 4,39 δισεκατομμύρια δολάρια, βοηθούμενα από τα κέρδη από επενδύσεις σε μετοχές και χρέος.

Οι προμήθειες της επενδυτικής τραπεζικής μειώθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η μείωση των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) αντιστάθμισε τα κέρδη από την πώληση χρέους και μετοχών.

Τα έσοδα από τις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων (FICC) μειώθηκαν κατά 24% λόγω της αδυναμίας των προϊόντων επιτοκίου και των νομισμάτων, που οδήγησε σε μείωση των κερδών από προϊόντα στεγαστικών δανείων.

Η Goldman είχε 45.300 εργαζόμενους στο τέλος Δεκεμβρίου, 1% λιγότερο σε σχέση με το γ’ τρίμηνο και σχεδόν 7% χαμηλότερα απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η τράπεζα απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους το 2023, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στο εργατικό δυναμικό της τον Ιανουάριο που ήταν οι μεγαλύτερες από την οικονομική κρίση του 2008.

Η μονάδα λύσεων πλατφόρμας της Goldman, η οποία στεγάζει ορισμένες από τις καταναλωτικές της δραστηριότητες, ανέφερε άνοδο 12% στα έσοδα στα 577 εκατομμύρια δολάρια.

Η Goldman είναι μεταξύ των τραπεζικών κολοσσών που θα πληρώσουν ειδική προμήθεια για να ξαναγεμίσει ένα κρατικό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων (DIF) που άδειασε κατά 16 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ πέρυσι.

Η τράπεζα αναγνώρισε δαπάνη 529 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με το συγκεκριμένο έξοδο το δ’ τρίμηνο.

Related posts

Η Δανία υπογράφει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

admin

Η Φινλανδία θα απελάσει εννέα Ρώσους διπλωμάτες

admin

Βρετανία: Ανακρίθηκε ένας άνδρας για την κλοπή αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου

admin

Ισραήλ: Δύο Παλαιστίνιοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο Ισραηλινού σε εβραϊκό οικισμό

admin

Γερμανία: Η γραπτή δήλωση υποστήριξης στο δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ προϋπόθεση πολιτογράφησης στο κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλτ

admin

Ερντογάν: Η Σουηδία έκανε “βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση”, αλλά τα υπονομεύουν φιλοκουρδικές διαδηλώσεις

admin

Οι ΗΠΑ θέλουν να εργαστούν με τις χώρες της περιοχής για την ανοικοδόμηση της Γάζας – Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ

admin

Νετανιάχου: Το Ισραήλ ξέρει να υπερασπιστεί τον εαυτό του από το Ιράν

admin

Έντεκα τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο βορειοανατολικά της Μόσχας

admin