Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Folli Follie: Μπλέκει η εξυγίανση μετά το μπλόκο από μικροεπενδυτές

Νέο εμπόδιο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της Folli Follie έθεσε η πρωτοβουλία ζημιωθέντων επενδυτών της Folli Follie (εκπροσωπούμενοι από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών και τον Γ. Κυριακόπουλο) να ζητήσουν αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο αποδεσμευόταν η περιουσία της εταιρείας. 

Η εξέλιξη ήρθε μόλις λίγο πριν την εκπνοή της μηνιαίας προθεσμίας υποβολής αιτήματος αναίρεσης του βουλεύματος, το οποίο εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών, και την οποία ενέκρινε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως το αίτημα προήλθε από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι έχουν ψηφίσει υπέρ του Σχεδίου Εξυγίανσης της εταιρείας και τη σχετική συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές εδώ και μια διετία, χωρίς στο μεσοδιάστημα να εγείρουν απαιτήσεις. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως το Δημόσιο – υπέρ του οποίου είχε εξάλλου αποφασιστεί η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος- δεν άσκησε αίτημα αναίρεσης του βουλεύματος.

Σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους της Folli Follie, η αναίρεση του βουλεύματος δεν επιφέρει οριστικά αποτελέσματα, καθώς η αποδέσμευση των ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (28 εκατ. ευρώ αποτίμηση ακινήτων και 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά) θα συζητηθεί στο ανώτατο δυνατό όργανο, το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται πάντως πως το βούλευμα που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο το Συμβούλιο Εφετών αναγνώριζε πως η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας έχει ουσιώδη σημασία για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Εξυγίανσης και άρα για την επιβίωση της εταιρείας, αλλά και της προάσπισης των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Δημόσιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάτε πως θα αξιολογηθεί θετικά από το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, τόσο το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, όσο και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που από διετίας έχει εγκρίνει το Σχέδιο Εξυγίανσης.

Ως γνωστόν, το Σχέδιο Εξυγίανσης -που μάλιστα προσπάθησαν να εμποδίσουν πολλάκις ακόμη και με κύριες παρεμβάσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι παλαιοί μέτοχοι και κατηγορούμενοι για ποινικά αδικήματα (οικογένεια Κουτσολιούτσου) προέβλεπε να δημιουργηθούν δύο εταιρικές οντότητες: μία που θα αναλάμβανε την επιχειρηματική δραστηριότητα και η δεύτερη στην οποία θα εισφέρονταν όλα τα ακίνητα και πάγια στοιχεία της εταιρείας, προς αποπληρωμή των ομολογιούχων.

Η διορισμένη διοίκηση της FF (με δικαστική απόφαση μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) σε συνεννόηση με τους πιστωτές προχώρησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην ενεργοποίηση τους ενός σκέλους της συμφωνίας, ιδρύοντας την OpsCo, δηλαδή την εταιρεία η οποία θα αναλάβει την επιχειρηματική δραστηριότητα της πρώην Folli Follie, ήτοι τη δραστηριότητα σε κοσμήματα, λιανική ένδυσης και καλλυντικά, έστω και στο συρρικνωμένο σημερινό της αποτύπωμα.

Η δεύτερη εταιρεία NewCo ωστόσο δεν μπορούσε έως πρότινος να συσταθεί λόγω της εκκρεμότητας των δεσμευμένων ακινήτων, που επί της ουσίας αποτελούν την «αποζημίωση» των ομολογιούχων πιστωτών της.

Σημειώνεται, δε, ότι με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης, το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη νέα Folli Follie ουσιαστικά εξαϋλώνεται, αποδεσμεύοντας την εταιρεία πλήρως από την όποια επιρροή των παλαιών μετόχων, αλλά και την απομακρύνει από τη σκιά του πολύκροτου σκανδάλου.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, που λειτουργεί επί 5 χρόνια (από το ξέσπασμα του σκανδάλου τον Μάιο του 2018 έως σήμερα) χωρίς δανεισμό, χάνοντας βαθμηδόν τον κύριο όγκο του εμπορικού της αντικειμένου (συνολικά 42 brands και έναν ολόκληρο κλάδο), με την υποχρέωση να προπληρώνει για την αγορά εμπορευμάτων, έχει αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο 150 εκατ.ευρώ και εξακολουθεί να εξυπηρετεί τις ρυθμισμένες οφειλές της.

Related posts

ΔΕΗ: «Πράσινες» στρατηγικές για πιο βιώσιμο μέλλον

admin

MIG: Στα €41,3 εκατ. τα καθαρά κέρδη τριμήνου

admin

JD: Ετοιμάζει διπλό λανσάρισμα και 10+5 Cosmos Sport μετά την εξαγορά

admin

Εκτίναξη μεγεθών το 2022 για τα ΚΑΕ

admin

ΕΥ: Αναφορά με βάση τους δείκτες μέτρησης Stakeholder Capitalism Metrics

admin

CNL Capital: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως €1,1 εκατ.

admin

Kaspersky: 380.000 νέα κακόβουλα αρχεία καθημερινά το 2021

admin

Ασφαλιστικές: Τι σηματοδοτεί η είσοδος των Ιταλών στην Υδρόγειο

admin

Νέες συμβάσεις έργων για ΕΚΤΕΡ, πάνω από 100 εκατ. το ανεκτέλεστο

admin