Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch Ratings: Γιατί δώσαμε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Σε ειδική παρουσίαση της

Fitch Ratings

, οι επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Federico Barriga Salazar, Head of West Europe Sovereign Ratings και ο Jan Friederich, Head of EMEA Sovereign Ratings εξήγησαν τους λόγους που

αναβάθμισαν την Ελλάδα σε επενδυτική

με αξιολόγηση ΒΒΒ- από ΒΒ με σταθερές προοπτικές.

Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά χάρη στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, την θετική και καλύτερη των εκτιμήσεων εκτέλεση του προϋπολογισμού που οδηγεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την ευνοϊκή δομή του χρέους, καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι χαμηλοί, μετά και τις πρόσφατες εκλογές.

Ο δείκτης του χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται στο 161% εφέτος και στο 141% το 2027 από 171% το 2022, με την μείωση κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του 205% στην πανδημία να είναι μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων χώρας που αξιολογεί ο οίκος. Από την άλλη, ο δείκτης θα είναι υψηλός και πάλι και αναμένεται να παραμείνει σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα από αυτά των χωρών με αξιολόγηση ΒΒΒ. Παράγοντες που μετριάζουν το βάρος, όπως τα χαμηλά κόστη εξυπηρέτησης, οι μακρινές ωρίμανσης και το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας μειώνουν τα ρίσκα για τα δημόσια οικονομικά.

Η Fitch προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,4% το 2023, και αυτό δείχνει την καλύτερη της αναμενόμενης τροχιάς στην κατανάλωση τα τελευταία τρίμηνα, καθώς και την προσδοκία για διατήρηση ισχυρών επενδύσεων. Ο οίκος αναμένει ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί σε παρόμοια επίπεδα 2% με 2,5% (και με μέσο όρο 2,4%) τη διετία 2024-2025 με βοήθειες από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, την συνεχιζόμενη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη. Οι κίνδυνοι είναι κυρίως εξωγενείς, αν και η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ανθεκτική στη μείωση της ζήτησης από βασικούς εμπορικούς εταίρους, χάρη και στις ισχυρές επιδόσεις από τους κλάδους των υπηρεσιών.

Διαβάστε αναλυτικά στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Live update: Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη Ερντογάν στην ΑθήναΞένα ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Νέα σελίδα στις σχέσεις Eλλάδας και ΤουρκίαςΝέα Αριστερά: H απάντηση για τις σελίδες στο Facebook – «Αυτοί είναι οι μόνοι επίσημοι λογαριασμοί»

Related posts

Κίνα: Αποπληθωρισμός για πρώτη φορά από το 2021

admin

Τουρκία: Σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε η λίρα

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν προτρέπει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων

admin

Πτώση στη Wall Street με «βαρίδι» την Apple – Απώλειες 400 μονάδων για τον Dow Jones

admin

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο άγνωστος επιχειρηματικός πόλεμος για τα brands που του αποφέρουν εκατομμύρια

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα κάνουν φέτος «πρεμιέρα», ποιες προθεσμίες παρατάθηκαν και τι πρέπει να πληρωθεί

admin

Ρωσία: Ο Πούτιν «σπάει» το εμπάργκο – Πουλάει με μεγάλη έκπτωση σε Ινδία – Κίνα, που αγοράζουν «με μανία»

admin

Ελεύθερη η στάθμευση στα κέντρα των πόλεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

admin

Ακτοπλοΐα: Στα επίπεδα του 2019 οι πληρότητες του Πάσχα

admin