Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Eurobank: Πώς διάβασαν τέσσερις οίκοι τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου

Η αμερικανική JP Morgan και η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank διατηρούν τις θετικές τους συστάσεις για τη μετοχή της Eurobank, ενώ οι επίσης αμερικανικές Morgan Stanley και Jefferies διατηρούν τη σύσταση διακράτησης (hold), μετά την ανακοίνωση του τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου.

Οι τιμές-στόχοι για τη μετοχή είναι τα 2,60 ευρώ από την JP Morgan, τα 2,05 ευρώ από την Deutsche Bank, το 1,95 ευρώ από τη Morgan Stanley και, τέλος, το 1,70 ευρώ από την Jefferies.

Η Morgan Stanely συστήνει ίση απόδοση με την αγορά (equal-weight) και τιμή-στόχο το 1,95 ευρώ και επισημαίνει ότι η Eurobank ξεπέρασε κατά 10% το consensus, χάρη στα λοιπά έσοδα από τις συγγενείς επιχειρήσεις και τους χαμηλότερους φόρους. Σε επίπεδο κερδών προ προβλέψεων, τα κέρδη ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες, καθώς τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους αντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα μη επιτοκιακά έσοδα. Η διοίκηση έχει αναβαθμίσει την καθοδήγηση σε έναν δείκτη αποδοτικότητας στο 17% RoTBV για φέτος. Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα (σύμφωνα με τις προσδοκίες) ύψους 703 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά -1% σε τριμηνιαία βάση και 30% σε ετήσια βάση, ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες της MS και τις προσδοκίες της κοινής γνώμης για 709 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 4,9% από 5,2% το β’ τρίμηνο, με κάλυψη από προβλέψεις NPE στο 75% έναντι 73,2% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η διοίκηση αναβαθμίζει τις προβλέψεις για φέτος για τα κέρδη και επίσης αναβαθμίζει την καθοδήγηση για τον δείκτη NPE με βελτιωμένη προοπτική 4,5% για φέτος.

H Deutsche Bank συνεχίζει να συστήνει αγορά (buy) για τη μετοχή της Eurobank με τιμή-στόχο τα 2,05 ευρώ ανά μετοχή και επισημαίνει ότι η τράπεζα προχώρησε σε αναβάθμιση των κερδών της παρά τους προσωρινές δυσκολίες στις χορηγήσεις. Τα κέρδη προ φόρων ήταν ακριβώς σύμφωνα με τις προσδοκίες, καθώς οι βασικές τάσεις παραμένουν ενθαρρυντικές αλλά οι αρνητικοί παράγοντες σχετίζονται με την αύξηση του όγκου των δανείων. Η βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, θα πρέπει να είναι πιο κοντά στην κορύφωση στο επόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των βασικών κατευθυντήριων γραμμών σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ για φέτος. Οι αμετάβλητες προοπτικές για το κόστος και τις προβλέψεις βελτιώνουν την πορεία της τράπεζας για τον δείκτη αποδοτικότητας RoTE φέτος σε περίπου 17% έναντι πάνω από 15%, προγενέστερα.

Η JP Morgan διατηρεί την πιο αισιόδοξη ματιά για τη μετοχή της Eurobank με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και τιμή-στόχο αρκετά υψηλότερα από τους άλλους οίκους στα 2,60 ευρώ ανά μετοχή. Οι μετοχές της Eurobank είναι διαπραγματεύσιμες στις 5 φορές το 2025 σε όρους Ρ/Ε, επίπεδο το οποίο η JPM θεωρεί μη απαιτητικό για την υψηλή ποιότητα, τις ισχυρές προοπτικές κερδών και το διαφοροποιημένο franchise που διαθέτει η τράπεζα. Τα αποτελέσματα της Eurobank με καθαρά κέρδη ύψους 318 εκατ. ευρώ ήταν 7% υψηλότερα από το consensus και 11% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της JPM. Το αποτέλεσμα γ’ τριμήνου μεταφράζεται σε σταθμισμένο δείκτη αποδοτικότητας RοTE 17,8% και 18% για το εννεάμηνο, με αποτέλεσμα η διοίκηση να αναβαθμίσει τις προοπτικές για φέτος. Η διοίκηση εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή από 0,28 ευρώ θα προσεγγίσουν το 0,30 ευρώ ανά μετοχή πλέον.

H Jefferies παραμένει η πιο συντηρητική από τις παραπάνω, με σύσταση διακράτησης (hold) και τη χαμηλότερη προτεινόμενη τιμή-στόχο στο 1,70 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 296 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο, τα οποία ήταν 14% υψηλότερα από το consensus, ενώ το όφελος των 30 εκατ. ευρώ ήταν σημαντικό. Τα κέρδη από συγγενείς επιχειρήσεις και την Ελληνική Τράπεζα, καθώς τα αποτελέσματα της κυπριακής θυγατρικής Ελληνικής Τράπεζας στο β’ τρίμηνο αντιστοιχούν σε 29% συμμετοχή, είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα κέρδη προ φόρων 7% υψηλότερα. Τα έξοδα στα 229 εκατ. ευρώ και ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από το consensus.

Οι προβλέψεις για τα φετινά μεγέθη και επιδόσεις αναβαθμίστηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας. Π.χ. τα κέρδη ανά μετοχή αναβαθμίστηκαν σε υψηλότερα επίπεδα στο 0,30 ευρώ ανά μετοχή από 0,28 ευρώ ανά μετοχή, προγενέστερα. Ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων RoTΕ αναβαθμίστηκε σε περίπου 17% από 15% προγενέστερα, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να αναμένεται τώρα να είναι στο 2,7% από πάνω από 2,5%, προγενέστερα. Τα βασικά λειτουργικά κέρδη αναβαθμίστηκαν ελαφρώς σε 1,4 δισ. ευρώ από πάνω από 1,3 δισ. ευρώ πριν, ενώ το κόστος των προβλέψεων παραμένει αμετάβλητο στις 85 μ.β. και ο στόχος για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων NPEs μειώνεται στο 4,5% περίπου από 5% περίπου, προγενέστερα.

Related posts

Κομισιόν: Νέα παράταση στο ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων για τις τράπεζες

admin

Alpha Bank: Πώς είδαν τα αποτελέσματα JP Morgan και Goldman Sachs

admin

Ηρακλής: Κρατικές εγγυήσεις ως 2,7 δισ. ανά τράπεζα

admin

Ανέπαφες συναλλαγές με Apple Pay με τις κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ψάλτης: Επενδύσεις €430 εκατ. στον μετασχηματισμό της Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή στη Cepal

admin

Συνεταιριστική Χανίων: Ποια είναι τα δεδομένα για τη συγχώνευση με Παγκρήτια

admin

Τι βλέπουν για το Q3 των τραπεζών JP Morgan-Deutshe Bank

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού για έφοδο στις τράπεζες: Η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες

admin