Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

EDP Renewables: Στα €467 εκατ. τα καθαρά κέρδη του πρώτου 9μήνου

Η EDP Renewables κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 467 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το περιοδικό EBITDA της εταιρείας ανήλθε σε 1.437 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με βελτιωμένες επιδόσεις στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ενώ η συνεισφορά της Βόρειας Αμερικής ήταν μειωμένη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση οι επιδόσεις της EDPR ευνοήθηκαν από την αύξηση της παραγωγής λόγω υψηλότερου μέσου όρου MW σε λειτουργία, καθώς και από τα κέρδη που προέκυψαν από την εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων από δύο συμφωνίες που έκλεισαν στην Ισπανία και την Πολωνία. Ωστόσο, επηρεάστηκαν αρνητικά από τον αντίκτυπο ενός περιβαλλοντικού φαινομένου που μείωσε την αιολική παραγωγή στις ΗΠΑ (El Niño) και από μη επαναλαμβανόμενες ρυθμιστικές παρακρατήσεις (clawbacks) στην Ευρώπη.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι ακαθάριστες επενδύσεις της EDPR έφτασαν σχεδόν τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με πάνω από το 80% των επενδύσεων CAPEX να πραγματοποιείται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την ανάπτυξη της EDPR – η εταιρεία αύξησε την εγκατεστημένη ισχύ της κατά περισσότερο από 0,8 GW τους πρώτους εννέα μήνες, επιτυγχάνοντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ισχύος 15,1 GW παγκοσμίως. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2022 λόγω των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, γεγονός που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής εναλλαγής των περιουσιακών στοιχείων της EDPR, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ολοκληρώθηκαν δύο ενέργειες στην Ισπανία και την Πολωνία. Παρόμοιες συναλλαγές έχουν ήδη υπογραφεί στη Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η τελευταία μέσω της συμμετοχής της EDPR κατά 50% στην Ocean Winds. Αυτές οι συμφωνίες εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων επιτρέπουν στην εταιρεία να επιταχύνει τη δημιουργία αξίας, ενώ παράλληλα ανακυκλώνει κεφάλαια για να επενδύσει εκ νέου σε πρόσθετη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η EDP Renewables καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του τεχνολογικού της μείγματος. Κατά την περίοδο αυτή, η εταιρεία εγκατέστησε 669 MW σε ηλιακά έργα, μια τεχνολογία που αναπτύσσεται ταχέως στο πλαίσιο της στρατηγικής της EDPR. Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσει αιολικά έργα – με 162 MW εγκατεστημένα – και έθεσε σε λειτουργία τα πρώτα 16 MW αποθήκευσης, μια ακόμη τεχνολογία που θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η EDPR πέτυχε συνολικά 5,2 GW στο στάδιο της κατασκευής. Η έντονη δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα των PPAs με εταιρικές εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της επέτρεψε να έχει ήδη εξασφαλίσει περίπου το 55% των προσθηκών που στοχεύουν μέχρι το 2026.

Related posts

Intrakat: Στο 34,78% αυξήθηκε η συμμετοχή της Winex

admin

Υπογράφεται σήμερα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ

admin

Cairo Mezz: Καθαρή ζημιά 1,3 εκατ. ευρώ το 2022

admin

Performance Technologies: Αύξηση 40% στον κύκλο εργασιών

admin

Προσλήψεις ΔΕΔΔΗΕ: Ανάρτηση οριστικών πινάκων

admin

Εξάρχου (Intrakat): Στα όριά τους οι τράπεζες με τις εγγυητικές επιστολές

admin

Quest: Η Team Candi αυτοματοποιεί τη διαχείριση εξοδολογίων για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

admin

Πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒΒ από Icap για την Β&F Ενδυμάτων

admin

Νέα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης από την Anytime

admin