Image default
ALPHA BANK

Dimand: Χρηματοδότηση από Alpha Bank για αγορά ακινήτου στον Ελαιώνα και μεγάλο συγκρότημα γραφείων

Η Alpha Bank προχώρησε στην υπογραφή δανειακής σύμβασης με την IQ ATHENS Α.Ε. («IQ ATHENS»), 100% θυγατρική του Ομίλου DIMAND, με την συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η χρηματοδότηση αφορά στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την αγορά ακινήτου στον Ελαιώνα και την ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων, το οποίο θα

περιλαμβάνει κτήρια βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς και χαμηλού περιβαλλοντικού

αποτυπώματος.

Πιο αναλυτικά, το έργο αφορά στην ανέγερση και ανακαίνιση συνολικά 10 κτηρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους. Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ., εκ των οποίων τα 47.007 τ.μ. αφορούν ανωδομή και τα 32.195 τ.μ. αφορούν τα υπόγεια, σε οικόπεδο, συνολικής επιφανείας 49.125,42 τ.μ. Η ανάπτυξη στοχεύει στην πιστοποίηση LEED στο υψηλό επίπεδο GOLD και φέρει προδιαγραφές ενεργειακής βαθμολογίας κατά ΚΕΝΑΚ Α . Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υλικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, στην αναβαθμισμένη ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος και την υγεία και ευεξία των χρηστών. Το εν λόγω οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται επί των οδών Ιεράς Οδού, Χαρτεργατών και Αγίου Πολυκάρπου, στην περιοχή Ελαιώνας του Δ. Αθηναίων, ανήκε στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία, περιλαμβάνοντας συγκρότημα βιομηχανικών κτηρίων, κτηρίων παραγωγής και αποθηκών.

Το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού επιλέξιμου κόστους ύψους Ευρώ 152,22 εκατ., θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους Ευρώ 106,44 εκατ., με τη συμμετοχή του ΤΑΑ στην επένδυση να ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του επενδυτικού προγράμματος.

Η IQ ATHENS ανήκει 100% στον όμιλο της DIMAND, η οποία ως μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων, από την αρχή της λειτουργίας της, το 2005, έχει ενσωματώσει τη φιλοσοφία των «πράσινων» κτηρίων στον πυρήνα της δραστηριότητάς της, δημιουργώντας μία νέα αγορά στο Real Estate και αποτελώντας πρότυπο διεθνώς. H επιχειρηματική της δραστηριότητα εστιάζεται στην υλοποίηση αστικών αναπλάσεων μεγάλου μεγέθους, σύγχρονων βιοκλιματικών κτηρίων γραφείων και σύνθετων έργων μικτών χρήσεων, ενώ έχει αναπτύξει το 44% των πράσινων κτηρίων στην Ελλάδα που είναι πιστοποιημένα με LEED BD C.

Η υπογραφείσα σύμβαση αποτελεί κινητήριο μοχλό ώστε να πραγματοποιηθεί ακόμα μία σημαντική επένδυση στην περιοχή του Ελαιώνα, που αλλάζει μορφή με την υλοποίηση του εμβληματικού έργου αστικής ανάπλασης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Alpha Bank.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τράπεζας στη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης ακινήτων που αλλάζουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης κ. Ορέστης Καβαλάκης δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή δανειακή σύμβαση κινητοποιεί την υλοποίηση μιας σύγχρονης πράσινης επένδυσης στο κτιριακό απόθεμα του κέντρου της Αθήνας. Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση και στην ενεργειακή εξοικονόμηση και αναδεικνύεται σε πολύτιμο εργαλείο χρηματοδότησης για τις σύγχρονες ανάγκες και επιδιώξεις των επιχειρήσεων».

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank κ. Γιάννης Εμίρης τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποστηρίζουμε, σε συνεργασία με το ΤΑΑ, την IQ ATHENS στο επενδυτικό σχέδιό της για την αγορά ακινήτου στον Ελαιώνα και την ανάπτυξη συγκροτήματος κτηρίων γραφείων. Πρόκειται για μία επένδυση που συντελεί στην αναβάθμιση της περιοχής, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση για υψηλών προδιαγραφών χώρους επαγγελματικής στέγης στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων και ταυτοχρόνως τις επιταγές της εποχής μας για περισσότερα πράσινα κτήρια. Στηρίζοντας το έργο αυτό, η Alpha Bank αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον κομβικό της ρόλο ως Τράπεζα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Επιπλέον, προσθέτει, μέσω της εκτεταμένης συνεργασίας της με την Dimand, ακόμα έναν ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της χρηματοδότησης πρωτοποριακών έργων αστικών αναπλάσεων, όπως ενδεικτικά, ο Πύργος του Πειραιά, το Moxy Ομόνοιας, το ΜΙΝΙΟΝ, ο Άγιος Διονύσιος Πειραιά, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά κ.ά.».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των DIMAND και IQ ATHENS κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος υπογράμμισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ της IQ ATHENS, του ΤΑΑ και της Alpha Bank, για την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Η υπογραφή αυτής της σύμβασης επιβεβαιώνει τη διαχρονική υποστήριξη και εμπιστοσύνη της Alpha Bank στη φιλοσοφία του ομίλου DIMAND που επικεντρώνεται στις αστικές αναπλάσεις και την αξιοποίηση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος, με σκοπό την ανάπτυξη σύγχρονων, βιοκλιματικών χώρων που αναγεννούν και αναμορφώνουν τις γειτονιές και τις πόλεις μας και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Το έχουμε πετύχει στον Πειραιά, με την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, την ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά και το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Στην Αθήνα, με το Moxy Athens City και την ανακατασκευή του ΜΙΝΙΟΝ και στη Θεσσαλονίκη, με το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Β. Ελλάδος, το HUB26. Το ίδιο οραματιζόμαστε να κάνουμε και στην περιοχή του Ελαιώνα, με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου πράσινου συγκροτήματος γραφείων που θα αποτελέσει καταλύτη στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής».

Related posts

Alpha Bank – Unicredit: Επέκταση στη Ρουμανία και σε άλλες αγορές

ad

DB: Υψηλότερες τιμές στόχοι για Πειραιώς και Alpha Bank

admin

DBRS: Απίθανο να πιεστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

ad

Alpha Bank: Κέρδη 102 εκατ. αναμένει για το Q1 η Optima

admin

Alpha Bank: Βγαίνει στις αγορές με 5ετή έκδοση

admin

Alpha Bank: Το αξιόχρεο της Ελλάδας και η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

NEWSROOM

Μειώνει τα επιτόκια καταθετικών λογαριασμών κατά μια μονάδα βάσης η Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Στη Fortress το χαρτοφυλάκιο Neptune

admin

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 42,3 εκατ. για το 2016

admin