Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Welt: «Ιστορία από έναν άλλο πλανήτη» η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας

Με «ιστορία από έναν άλλον πλανήτη» παρομοιάζει η

Welt

την επάνοδο της

ελληνικής οικονομίας,

μετά και την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από την

S&P.

«Ενώ πολλές χώρες παγκοσμίως υποφέρουν από τα υψηλά χρέη και οι επενδυτές πωλούν αμερικανικά ομόλογα φοβούμενοι τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η

Ελλάδα

έχει βρει τον δρόμο της προς την έξοδο από τη δημοσιονομική δυσπραγία», σύμφωνα με όσα μετέδωσε η

Deutsche Welle.

Όπως παρατηρεί το γερμανικό μέσο, «η Ελλάδα έχει μεταρρυθμιστεί ριζικά: τόσο όσον αφορά την είσπραξη των φόρων, όσο και την απλούστευση της νομοθεσίας. Αυτή η συνθήκη με τη σειρά της προσέλκυσε επενδύσεις στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή ο τουρισμός ανθεί», ενώ η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει άκρως θετικά στοιχεία ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Ταυτοχρόνως, «η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, συμβάλλει και στη μείωση του χρέους, το οποίο φέτος αναμένεται να μειωθεί στο 168% της οικονομικής παραγωγής», ένα ποσοστό που πράγματι είναι υψηλό, ωστόσο αποτελεί βελτίωση «σε σύγκριση με το 207% του 2020.

Η Αθήνα επωφελείται επίσης από το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις της είναι πολύ ευνοϊκά δομημένες, παραμένοντας σταθερές σε βάθος εικοσαετίας. Έτσι, η χώρα εξακολουθεί να επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια του παρελθόντος και υποχρεούται να δαπανά μόνο το 5,7% του εθνικού προϋπολογισμού για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Τέλος, «η Ελλάδα επωφελείται και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης», εξηγεί η Welt. «Μέχρι το 2026 η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε πακέτα βοήθειας, εκ των οποίων τα μισά είναι επιχορηγήσεις και τα άλλα μισά χαμηλότοκα δάνεια. Σε αναλογία με την οικονομική παραγωγή, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου Ανασυγκρότησης».

Πάντως, «η συγκριτικά καλή απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου δείχνει πως η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη εν μέρει αποτιμήσει τη νέα αξιολόγηση. Αυτό δεν σημαίνει πως οι ελληνικές μετοχές δεν μπορούν να ανέβουν κι άλλο, όμως οι επιδόσεις τους θα πρέπει τώρα να επιβραδυνθούν αισθητά. Γι’ αυτό και δεν αναμένεται ένα ακόμη ελληνικό θαύμα».

Ειδήσεις σήμερα:Ερντογάν: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθερωτών» – Ακυρώνει την επίσκεψη στο ΙσραήλΔιασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημαΙσραήλ: Στο «φως» βίντεο που δείχνει τη στιγμή της απαγωγής 23χρονου από τρομοκράτες της Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής

Related posts

Ρεύμα: Σχέδιο με τιμές προ πολέμου – Στο «τραπέζι» συνδυαστική παρέμβαση

admin

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Όλα τα μέτρα και τα ποσά των αποζημιώσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους

admin

Νέο ρεκόρ ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρουμανία

admin

e-ΕΦΚΑ: Προς παράταση η καταβολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, λόγω κακοκαιρίας

admin

Τριαντόπουλος: Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ και για το 2022 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Βόρειας Εύβοιας

admin

Fuel Pass 2: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

admin

Romanee Conti: Τα μυθικά κρασιά που κόβουν την ανάσα με την ποιότητα και την τιμή τους και προκαλούν φρενίτιδα στους συλλέκτες

admin

Επαγγελματίες: Κερδισμένοι και χαμένοι από τον ελάχιστο «μισθό» των 780 ευρώ

admin

Ασφαλιστικές υποχρεώσεις: Έρχεται παράταση της πληρωμής τους έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου

admin