Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: “Πονοκέφαλος” Λαγκάρντ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά ότι η μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού βαίνει καλώς, αλλά η απουσία συμφωνίας για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες εξελίσσεται σε πονοκέφαλο, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την Δευτέρα στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Eurogroup) ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με στασιμότητα για μερικά τρίμηνα ενώ ελλοχεύουν καθοδικοί κίνδυνοι, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς η συζήτηση έγινε σε εμπιστευτικά πλαίσια.

Το Bloomberg σημειώνει στο άρθρο ότι η αίσθηση σιγουριάς της Λαγκάρντ για την πορεία του πληθωρισμού έρχεται σε αντίθεση με τα πρόσφατα σχόλια που έκανε, υποδηλώνοντας ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι αυξημένες.

Για την οικονομία επισήμανε ότι η απασχόληση παραμένει ανθεκτική αλλά δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης, σύμφωνα με τις πηγές.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ παρατήρησε ακόμα ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν άμεσα όταν υπάρχει διάσταση ευρωπαϊκών απόψεων για θέματα όπως η Μέση Ανατολή ή άλλες παρόμοιες θέσεις, και εκτίμησε ότι τα spreads μεταξύ των χωρών θα διευρυνθούν εάν ο ευρωζώνη δεν συνενωθεί περισσότερο, ανέφεραν οι πηγές.

Διαμαρτυρήθηκε ακόμα για το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ εγκαίρως για τον Ιανουάριο, όταν θα αποκατασταθεί ο κανόνας που περιορίζει τα ελλείμματα στο 3%, λέγοντας ότι είναι προβληματικό γιατί θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στη νομισματική πολιτική απαιτώντας να δράσει περισσότερο.

Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου απάντησε ότι το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο για επιτευχθεί συμφωνία από φέτος, και ότι είναι μεν εφικτό αλλά πολύ δύσκολο.

Στο μεταξύ ωστόσο δεσμεύτηκε να εντείνει την πίεση στην Ιταλία για να επικυρώσει τη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, λέγοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην συμβεί αυτό με συνέπεια άλλες κυβερνήσεις να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο διάσωσης σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. Ο Ντόναχιου είπε ότι το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Τόσο για αυτό όσο και για τις δημοσιονομικές συνομιλίες, αναγνωρίζει εκτιμά ότι η Ρώμη χρειάζεται να κάνει προσπάθειες, πρόσθεσαν οι πηγές του Bloomberg.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός για τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς οι θέσεις παραμένουν πολύ μακριά.

Related posts

Πύραυλος της Blue Origin απογειώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από το ατύχημα του 2022

admin

Γιατί η Κίνα στρώνει το χαλί στον Άσαντ

admin

Ελβετία: Η ομοσπονδιακή διοίκηση υπέστη κυβερνοεπίθεση

admin

Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ αποσύρθηκε από το νοσοκομείο Σίφα

admin

Μπλίνκεν σε Ιράν: Η υποστήριξη προς τους Χούθι πρέπει να σταματήσει

admin

Γερμανία: Η αστυνομία διέλυσε φιλοπαλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο – “Δεν θα ανεχθούμε αντισημιτική προπαγάνδα”

admin

ΟΗΕ για Γάζα: “Στα πρόθυρα της διάλυσης ή και πέρα από αυτά” η ανθρωπιστική κατάσταση

admin

Υεμένη: Κλιμακώνεται η ένταση με νέα αμερικανικά πλήγματα στη Σαναά

admin

Επενέρχεται ο Πριγκόζιν: Κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι άφησε τα άκρα του Μπαχμούτ εκτεθειμένα

admin