Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Κλιμακώνεται η ένταση με νέα αμερικανικά πλήγματα στη Σαναά

Σε νέα πλήγματα στην  πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

“Το πλήγμα εξαπέλυσε το USS Carney (DDG 64) χρησιμοποιώντας πυραύλους Tomahawk” στο πλαίσιο της ανάληψης δράσης που σχεδιάστηκε “για να περιορίσει τη δυνατότητα των Χούθι να επιτίθενται σε θαλάσσια σκάφη, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πλοίων”, αναφέρει η ανακοίνωση της CENTCOM.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως “από τις 19 Νοεμβρίου 2023, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν επιχειρήσει 28 φορές να επιτεθούν και να παρενοχλήσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αυτές οι παράνομες ενέργειες περιελάμβαναν επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ”.

At 3:45 a.m. (Sana’a time) on Jan 13., U.S. forces conducted a strike against a Houthi radar site in Yemen. This strike was conducted by the USS Carney (DDG 64) using Tomahawk Land Attack Missiles and was a follow-on action on a specific military target associated with strikes… pic.twitter.com/YE5BKJLGBv

— U.S. Central Command (@CENTCOM) January 13, 2024

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τρομοκρατική οργάνωση τους Χούθι

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε χτες “τρομοκρατική” οργάνωση τις δυνάμεις των Χούθι μετά τις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια σε όλη την Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη χώρα αυτή της Αραβικής Χερσονήσου, επανέλαβε σήμερα ότι θα “απαντήσει” εάν “οι Χούθι συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους”.

Επιθέσεις από χτες

Νωρίς χθες, Παρασκευή, το πρωί αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, μεταξύ των οποίων την πρωτεύουσα Σαναά, προκαλώντας φόβους για μια περιφερειακή διάχυση του πολέμου στη Γάζα που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα της Παρασκευής, οι Χούθι εκτόξευσαν “τουλάχιστον έναν πύραυλο”, ο οποίος δεν έπληξε ωστόσο κανένα πλοίο, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός πριν από τα πλήγματα που έγιναν σήμερα τα ξημερώματα με πυραύλους Tomahawk, που εξαπολύθηκαν από το αντιτορπιλικό USS Carney.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε προηγουμένως καλέσει “όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν μια κλιμάκωση (…) προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο σύνολο της περιοχής”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Related posts

Βέλγιο: Ζητά από το Κίεβο να διευκρινίσει αν χρησιμοποιήθηκαν βελγικά όπλα για επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια

admin

Στη Σαουδική Αραβία η σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ – Στο επίκεντρο ο πόλεμος στη Γάζα

admin

ΗΠΑ: Διώξεις σε βάρος 4 στρατιωτικών που συνδέονται με τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

admin

Williams (Fed): Επιπρόσθετη σύσφιξη αν οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν

admin

Ισπανία: Η δεξιά διαδηλώνει εναντίον του Σάντσεθ και της αμνήστευσης των καταλανών αυτονομιστών

admin

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά βοήθειας στη Γάζα

admin

Τουρκία: Η κόρη και ο γαμπρός του Ερντογάν καλούν σε συγκέντρωση για τη Γάζα

admin

Ιράν: Ο σκηνοθέτης Νταριούς Μερτζουί, φυσιογνωμία του ιρανικού κινηματογράφου, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου

admin

Η Τουρκία αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2024 κατά 150%

admin