Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Williams (Fed): Επιπρόσθετη σύσφιξη αν οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν

Τα επιτόκια της Federal Reserve ενδεχομένως να έχουν ήδη σημειώσει τα υψηλά τους καθώς πλέον ασκούν περισσότερη καθοδική πίεση στην αμερικανική οικονομία από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 25 χρόνια, ανέφερε ο διοικητής της New York Fed, John Williams.

“Η αξιολόγηση μου είναι ότι φτάσαμε ήδη ή βρισκόμαστε κοντά στην κορυφή του στόχου για τα επιτόκια”, ανέφερε ο Williams σε ομιλία του σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Fed έχει φτάσει να είναι “περισσότερο περιοριστική από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 25 χρόνια”. 

Ο αξιωματούχος επισήμανε παράλληλα ότι περιμένει “πως η κατάλληλη προσέγγιση θα είναι να διατηρήσουμε αυτή την περιοριστική στάση για αρκετό καιρό για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία και να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο του 2%”. 

Δεν θέλησε πάντως να αποκλείσει την επιστροφή σε αυξήσεις των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι αν οι πιέσεις στις τιμές και οι ανισορροπίες επιμείνουν, “θα χρειαστεί επιπρόσθετη νομισματική σύσφιξη”. 

Ο Williams εκτίμησε ότι ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, θα επιβραδύνει κοντά στο 2,25% το επόμενο έτος για να πλησιάσει ακόμα περισσότερο το 2% το 2025.

Για την οικονομία, ανέφερε ότι περιμένει να επιβραδύνει το επόμενο έτος σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,25%. Η αμερικανική οικονομία τρέχει με ρυθμό λίγο πάνω από το 3% φέτος. 

Εκτίμησε παράλληλα ότι η ανεργία θα αυξηθεί κοντά στο 4,25% από 3,9% τον Οκτώβριο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε πάντως ότι “το μέλλον είναι ιδιαίτερα αβέβαιο”, ξεκαθαρίζοντας ότι η Fed θα συνεχίσει να παίρνει τις αποφάσεις της “με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία”. 

“Οι κίνδυνοι είναι και από τις δύο πλευρές, με την πιθανότητα ο πληθωρισμός να παραμένει επίμονα αυξημένος απέναντι στον κίνδυνο μιας πιο αδύναμης οικονομίας και αγοράς εργασίας”, ανέφερε. 

Related posts

Κομισιόν: Κοινός ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για τον τουρισμό

admin

Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε τούνελ και οπλισμό της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

admin

Γαλλία: ‘Ερευνα μετά τις απειλές θανάτου κατά του αστυνομικού που πυροβόλησε θανάσιμα τον έφηβο Ναέλ

admin

Κούβα: Οι εορτασμοί για την Πρωτομαγιά αναβάλλονται λόγω καταιγίδων

admin

Τυνησία: Σύλληψη ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης

admin

ΗΠΑ: Αναθεώρησε την εκτίμηση για τον δανεισμό του δ’ τριμήνου στα $776 δισ.

admin

Πολωνία: Ένας άνδρας απειλεί να πυροδοτήσει βόμβα σε πλατεία της Βαρσοβίας

admin

Βρετανία: Αθωώθηκε ο Κέβιν Σπέισι και για τις εννέα κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων

admin

Λιβύη: Συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες στην καρδιά της Τρίπολης

admin