Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψάλτης: Η Alpha 100% ιδιωτική με είσοδο στρατηγικού πρώτης γραμμής

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε σήμερα στην αποδοχή της δεσμευτικής προσφοράς της UniCredit για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής του Ταμείου, ύψους 8,9781%, στην Alpha Bank, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Έτσι, ολοκληρώνεται η πρώτη με συμμετοχή νέου επενδυτή πλήρης ιδιωτικοποίηση στον εγχώριο τραπεζικό τομέα στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ και η Alpha Bank γίνεται η μόνη ελληνική Τράπεζα με τη συμμετοχή στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ στην Alpha Bank από τη UniCredit είναι η πρώτη επένδυση μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου σε ελληνική Τράπεζα μετά από 17 χρόνια, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τη δημοσιονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Αποτελεί επιστέγασμα της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας για την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της Alpha Bank, αλλά και της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργεί, δε, περαιτέρω ευνοϊκό περιβάλλον για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των υπολοίπων ελληνικών συστημικών τραπεζών, μέσω της προσέλκυσης υψηλής ποιότητας επενδυτών.

Παράλληλα, η μεταβίβαση του ποσοστού του ΤΧΣ στην UniCredit λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης για την Alpha Bank, καθώς η δυναμική και η υψηλή εξειδίκευση του ιταλικού Ομίλου, σε συνδυασμό με την στήριξη των μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών που έχουν ήδη επενδύσει στις προοπτικές της Τράπεζας, βελτιώνει θεαματικά τις δυνατότητες περαιτέρω δημιουργίας αξίας για τους Μετόχους, τους πελάτες, το προσωπικό της Τράπεζας, καθώς και για την ελληνική οικονομία.

Ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε:

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό στη μακρά πορεία της Τράπεζάς μας. Η Alpha Bank, η ιστορικά ιδιωτική Τράπεζα της Ελλάδας και αυτή με τη μεγαλύτερη μετοχική βάση, καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική, και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής.

Ευχαριστώ τη Διοίκηση του ΤΧΣ, τους Συμβούλους του Ταμείου, τους ανθρώπους της Alpha Bank και της UniCredit που εργάστηκαν εντατικά για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής στρατηγικής συμφωνίας, και όλους όσους συνέβαλαν με τον τρόπο τους, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε αυτό το σημαντικό νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Alpha Bank.

Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για την Τράπεζά μας, αλλά, κυρίως, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας μας».

Η εξαγορά του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ στην Alpha Bank από την UniCredit είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας που ανακοίνωσαν προ τριών εβδομάδων οι επικεφαλής των δύο Ομίλων. Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί η 3η μεγαλύτερη Τράπεζα στη ρουμανική αγορά και η εμπορική συνεργασία μέσω κοινοπραξίας για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής.

Related posts

Νέα γραφεία για την PwC Ελλάδας μέσα στο 2024

admin

Aegean: 6-12 Μαϊου οι όροι της ΑΜΚ, οι προσδοκίες για το 2021

admin

Ποιοι παράγοντες προωθούν την κατανάλωση λαχανικών από παιδιά-εφήβους

admin

Aegean: Με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και στις ευρωπαϊκές πτήσεις

admin

Προς αδειοδότηση υδατοδρόμια σε Χαλκίδα, Αιδηψό, Κύμη, Κάρυστο, Αλιβέρι

admin

Σε πλήρη λειτουργία το νέο τεχνολογικό hub της Sitecore στην Αθήνα

admin

H PAROSTEC ανέλαβε την ανάπλαση του κτιρίου του ΔΟΛ στο κέντρο της Αθήνας

admin

ΟΛΘ: Νέο εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ η Zonglyu Lu

admin

Aιφνιδιαστικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε κατασκευαστικές από Επ. Ανταγωνισμού

admin