Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ισχυρά κέρδη της Παρασκευής «μάζεψαν» τις απώλειες του Σεπτεμβρίου

Υπό την επήρεια του

window dressing

, δηλαδή της τάσης των επενδυτών να ωραιοποιήσουν την εικόνα του Σεπτεμβρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε

να ανακτήσει το όριο των 1.200 μονάδων

και να «βγάλει» μια πρώτη αντίδραση, μετά το πρόσφατο σφυροκόπημα των πωλητών.

Ωστόσο, αυτό δεν απέτρεψε τις μεγάλες απώλειες σε επίπεδο Σεπτεμβρίου και γ’ τριμήνου, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει κατά 7,8% και κατά 5,4%, αντίστοιχα, πληρώνοντας το μάρμαρο της διεθνούς ανησυχίας για το ύψος των επιτοκίων και τον κίνδυνο της επιβράδυνσης.

Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, η πτώση ανήλθε στο 0,6%. Την ίδια στιγμή, από τις αρχές του έτους, δηλαδή στο 9μηνο του 2023, τα συνολικά κέρδη, παρότι περιορίστηκαν αισθητά, «άντεξαν» στο 30,2%.

Στο ταμπλό, τώρα, οι Mytilineos, Jumbo, Aegean, Titan και ΟΠΑΠ ήταν οι μεγάλοι «πρωταγωνιστές» της ημέρας, κερδίζοντας έως και 3%. Από κοντά ακολούθησαν και οι τράπεζες, καθώς Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς αυξήθηκαν κατά 0,7% και κατά 1,4%, αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,34% και διαμορφώθηκε στις 1.209,34 μονάδες, κερδίζοντας 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.193,32 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 1.193,25 έως 1.211,47 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (71,8 εκατ. ευρώ).

Ελεγχόμενα ανοδικά οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης έβαλε «φρένο» στις διήμερες απώλειες, ανακάμπτοντας ελεγχόμενα στο 0,53% και τις 918 μονάδες. Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, η πτώση ανήλθε στο -13%.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, διευρύνθηκε στο 1,4% και τα 2,81 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται στο 0,7% και το 1,25 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο 0,2% και τα 5,34 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο 0,2% και το 1,45 ευρώ.

Alpha Bank 0,68% 1,2585 ευρώ

Eurobank 0,21% 1,459 ευρώ

Εθνική Τράπεζα 0,19% 5,34 ευρώ

Πειραιώς 1,44% 2,81 ευρώ

Πότε θα σταματήσει η διόρθωση
Το Χρηματιστήριο Αθηνών απώλεσε μέσα στον Σεπτέμβριο ένα μεγάλο μέρος των συνολικών κερδών του 2023, με τις σωρευτικές απώλειες στον μήνα να αγγίζουν το -7,8%, στο χειρότερο 30ήμερο τουλάχιστον του 2023.

Τα αίτια αυτής της καθοδικής πορείας ανάγονται κυρίως στον διεθνή παράγοντα, καθώς το δόγμα των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», καθώς και οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση δεν επιτρέπουν στη Λεωφόρο Αθηνών να «αναπνεύσει».

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξάμηνου παρουσιάζουν ένα μικτό πρόσημο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η κερδοφορία έχει συμπιεστεί λόγω του υψηλού κόστους. Σ’ αυτήν την εικόνα, βέβαια, ρόλο διαδραματίζει και η υψηλή βάση σύγκρισης του 2022.

Συγχρόνως, η διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες, οι αυξήσεις κεφαλαίων και οι ομολογιακές εκδόσεις στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει εν μέρει «στεγνώσει».

Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει εκτοξευτεί στα επίπεδα του 4,4%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο, ενώ τα spreads πλησιάζουν ξανά το ψυχολογικό όριο των 150 μονάδων βάσης.

Όλα αυτά, από κοινού, μπορούν να εξηγήσουν σε μεγάλο βαθμό τη διορθωτική πορεία του Σεπτεμβρίου, η οποία κατάφερε να «σβήσει» ακόμα και τον θετικό αντίκτυπο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τον DBRS ή της διπλής αναβάθμισης από τον «σκληρό» Moody’s.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πλαγιο-καθοδική κίνηση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί έως και τα μέσα Οκτωβρίου, προτού οι αγοραστές αναλάβουν τα ηνία της αγοράς στο -παραδοσιακά θετικό- τελευταίο δίμηνο του 2023, όταν και καθοριστεί το τελικό πρόσημο του έτους.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο 1,05% και τις 453 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,11%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,48%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,05% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,04%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones αυξάνεται κατά έως 150 μονάδες, «ψαλιδίζοντας» τις μεγάλες απώλειες του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στα πρόσφατα υψηλά 13μήνου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,19% και τα 91,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 0,15% και τα 95,5 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 0,61% και τα 1.890 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί υπάρχει έκρηξη βίας στη Σουηδία: Συμμορίες μεταναστών, το δίκτυο Foxtrot και η «κουρδική αλεπού» που κρύβεται στην Τουρκία

«Δέχθηκα σεξουαλική παρενόχληση στη σκηνή από κοπέλα» – Ο Κακουριώτης μιλάει για το viral βίντεο

Zευγάρι Αλβανών με τα δύο ανίψια του πίσω από τα 580 κιλά κοκαΐνης στην Θεσσαλονίκη

Related posts

Επιδοτήσεις – Αντικατάσταση συσκευών: Πώς υπολογίζεται το εισοδηματικό κριτήριο

admin

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε

admin

Επιδόματα: Ποιοι θα πάρουν δώρο Πάσχα, διπλό ΚΕΑ και μεγαλύτερο επίδομα παιδιού

admin

Στα 761,38 δισ. ευρώ η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων – Ο χάρτης του νέου ΕΝΦΙΑ

admin

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών

admin

H ιστορία πίσω από την εντυπωσιακή υπόσκαφη κατοικία της Αντιπάρου

admin

Βουλή – Παπαθανάσης: Θα εισρεύσουν στη χώρα πάνω από €72 δισ. ευρωπαϊκών πόρων

admin

«Δουλειές Ξανά»: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

admin

Σταϊκούρας: Επέκταση Ηρακλή και πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίους

admin