Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζεται η συσσώρευση στην περιοχή των 1.270 μονάδων

Στον «αυτόματο πιλότο» παραμένει το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τη συσσώρευση να είναι κυρίαρχη στο ταμπλό, ενόσω οι επενδυτές επιθυμούν να αποφύγουν τα περιττά ρίσκα, «κλειδώνοντας» τις απολύτως ικανοποιητικές αποδόσεις του 2023. Το ενδιαφέρον, στο μεταξύ, στρέφεται και στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες συνεδριάζουν για τελευταία φορά μέσα στο έτος.

Η μετοχή της Helleniq Energy εξακολουθεί να τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η διάθεση των μετοχών στους νέους κατόχους. Μικρά κέρδη για την εισηγμένη, η οποία πάντως έχει κλείσει το discount με την τιμή πώλησης των 7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η Ελλάκτωρ κάνει νέα προσπάθεια υπέρβασης των 2,4 ευρώ, ενώ ΕΥΔΑΠ και Cenergy αναδιπλώνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,17% και διαμορφώνεται στις 1.277,61 μονάδες, κερδίζοντας μόλις δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.275,00 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.276,06 έως 1.278,82 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.

«Κλειδώνουν» κέρδη οι επενδυτές


Μόλις οκτώ συνεδριάσεις απομένουν έως τις αργίες των Χριστουγέννων και μόλις 11 έως το τέλος του 2023, και ο Γενικός Δείκτης δείχνει να έχει κλειδώσει μια ετήσια απόδοση της τάξης του 37%, η οποία αφήνει απολύτως ικανοποιημένους τους επενδυτές.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι τελευταίοι, εδώ και αρκετές ημέρες, έχουν ρίξει αισθητά ρυθμούς, επιδιδόμενοι σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα. Μην ξεχνάμε ότι από τις 22 Νοεμβρίου, το τόξο διακυμάνσεων του Γενικού Δείκτη εκτείνεται μεταξύ των 1.258 και των 1.280 μονάδων.

Στο μεταξύ, η τρέχουσα εβδομάδα βρίθει εξελίξεων, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες. Σήμερα ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, ενώ την Πέμπτη είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αμφότερες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα. Όμως, όλο το «ζουμί» αφορά το κατά πόσο οι δύο επικεφαλής, Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ, θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών ότι βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες θα προλειάνουν τον δρόμο για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο φυσικά ευνοεί τις αγορές μετοχών και ομολόγων, δεν αποκλείεται στο υπόλοιπο του 2023 να δούμε ένα πρωτοχρονιάτικο ράλι. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να επικρατήσουν οι ρευστοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό μέτωπο, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στην τριπλή λήξη των παραγώγων, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή. Την Τετάρτη, δε, θα προηγηθεί η ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για το ομόλογο της Ideal Holdings, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:


Εθισμένος στην πορνογραφία δήλωσε ο κομμωτής με τις κρυφές κάμερες στα Βριλήσσια



Νέα καταγγελία για το ινστιτούτο της απάτης: «Τα μάγουλά μου πέτρωσαν, είχα αφόρητους πόνους»



Αδιανόητο έγκλημα στη Βραζιλία: Κρέμασε την 4χρονη ανιψιά του επειδή έκλαιγε αφού τη βίασε!

Related posts

Επίδομα θέρμανσης: Η διαδικασία και όλα τα βήματα για τις πολυκατοικίες

admin

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής από τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου

admin

myAADE – Τα Αιτήματά μου: Τέλος στα e-mail προς τις ΔΟΥ από 9 Μαΐου

admin

Παραίτηση Νικολόπουλου από την προεδρία του Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης

admin

Χατζηδάκης: Οι 11 πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Απορρίφθηκε η αίτηση του δήμου Χαϊδαρίου – Και επίσημα στον εφοπλιστή Προκοπίου τα ναυπηγεία

admin

Φορολοταρία Αυγούστου: Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε

admin

Τι θα ισχύσει για το επίδομα παιδιού εν μέσω των εορτών

admin

Ρωσία: Επιπλέον περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο

admin