Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε τροχιά αναβάθμισης της Εναλλακτικής Αγοράς

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε τροχιά αναβάθμισης της Εναλλακτικής Αγοράς

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου αξιοποιείε την διαδικασία  αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές από το δεύτερο μισό του 2024. Ετσι, χθες (7/11), παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση οι θεσμικές και άλλες αλλαγές για την αναβάθμιση της Εναλλακτικής Αγοράς, με στόχο να γίνει εφαλτήριοι ανάπτυξης για επιχεριρήσεις και βέβαια να προσελκύσει εκ νέου εισαγωγές

Οι αλλαγές στην Εναλλακτική Αγορά, ώστε να γίνει πιο παρεμβατική

Συγκεκριμένα, όπως είχε προαναγγείλει προ λίγων εβδομάδων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, ετοιμάστηκαν οι προτάσεις για τις αλλαγές στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) που θα προτείνει το Χρηματιστήριο προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερο και πιο παρεμβατικό αποτύπωμα αυτή η κατηγορία του Χ.Α.

Κατά την παρουσίαση τόνισε πως «εμείς δεν κοιτάζουμε τι κάνουν οι διεθνείς αγορές, αλλά τι ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες της δικής μας αγοράς. Στόχος είναι να δώσουμε ώθηση στην ΕΝ.Α. και ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να εξοικειωθούν με την κεφαλαιαγορά».

Τις αλλαγές ανακοίνωσε η κα Λίλιαν Γεωργοπούλου, αναπληρώτρια επιτελική διευθύντρια σχέσεων με εκδότες.

Με στόχο λοιπόν την εξασφάλιση κρίσιμης μάζας εταιρειών αλλά και ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αποφασίστηκε η ενοποίηση των ΕΝ.Α. Step και ΕΝ.Α Plus.

Επίσης, για να καταστεί πιο ελκυστική για νέες εισαγωγές αυτή η αγορά, αποφασίστηκε μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού διασποράς από το 15% στο 10%, με την υποχρέωση όμως αυτό το free float να διατηρηθεί μόνιμα. Συνάμα, παραμένει η υποχρέωση για ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό πενήντα επενδυτών με ποσοστό κάτω του 5%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Χ.Α., πρόθεση είναι να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίες εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά,

ώστε να παίρνουν το «μπόλιασμα» της κεφαλαιαγοράς, με όλα τα οφέλη που έχει αυτό όπως καλύτερη οργάνωση, εταιρική διακυβέρνηση, πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια. Όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, «όλες οι εταιρείες της ΕΝ.Α., όποτε το θέλησαν, άντλησαν κεφάλαια από την αγορά», ενώ έφερε το παράδειγμα της Foodlink, που έκανε τρεις αυξήσεις κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης προτείνεται η δυνατότητα έκδοσης οικονομικών καταστάσεων με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ).

Μολονότι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα είναι αυτά που προβλέπονται από τον κανονισμό, κατά περίπτωση θα εξετάζονται αιτήματα για τήρηση ΕΛΠ. Όπως τονίστηκε στόχος είναι η ελάφρυνση των βαρών, καθώς έχουν υπάρξει παράπονα για μεγάλο χάσιμο χρόνου, κόπου και κεφαλαίων, όταν υπάρχουν μικρές εταιρείες με αρκετές θυγατρικές, που όλες θα πρέπει να τηρούν τα ΔΛΠ).

Παράλληλα, οι βασικοί μέτοχοι (>5%) δεν θα μπορούν να ρευστοποιούν πάνω από το 25% του ποσοστού που κατέχουν για έξι μήνες μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης, εφόσον η εταιρεία είναι ζημιογόνος για δύο συνεχόμενα έτη (σήμερα υπάρχει πλήρης απαγόρευση για ένα έτος), ή εφ’ όσον το προηγούμενο έτος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Συνάμα, η διοίκηση του Χ.Α. προτείνει διάταξη για υποχρεωτική πρόσληψη συμβούλου κατά την ένταξη στην ΕΝ.Α και για δύο ακόμη έτη, ο οποίος θα «εποπτεύει» τις εταιρικές ανακοινώσεις, τη διασφάλιση ύπαρξης πολιτικών και διαδικασιών ορθολογικής λειτουργίας, την εσωτερική λειτουργία, ενώ θα φροντίζει για τη διοργάνωση μιας επενδυτικής ημερίδας ετησίως.

Επίσης, οι εταιρείες της ΕΝ.Α. θα πρέπει να διατηρούν ιστοσελίδα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, να διαθέτουν υπεύθυνο επενδυτικών σχέσεων και εξυπηρέτησης μετόχων, να έχουν κανονισμό λειτουργίας, να δημοσιεύουν δελτίο τύπου για την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών τους επιδόσεων, να ενημερώνουν για την διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων κ.λπ.

Με μια ρετροσπεκτίβα στα 15 χρόνια της λειτουργίας της ΕΝ.Α. ο κ. Κοντόπουλος ανέφερε ότι η κεφαλαιοποίηση από το 2008 αυτής της αγοράς έχει ενισχυθεί κατά 208%, ενώ μόνο φέτος βρίσκεται στο 50,7%. Επίσης, τόνισε τη μεγάλη αλλαγή που λαμβάνει χώρα από το 2020 και μετά, όπου αυξήθηκε η εμπορευσιμότητα. Από τα 21 εκατ. ευρώ συνολικά του 2019, το 2020 έγιναν 105 εκατ., το 2021 έφτασαν τα 326 εκατ., το 2022 τα 407 εκατ. και έτος είναι ήδη στα 555 εκατ. ευρώ ενώ υπολείπονται δύο μήνες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της ΕΝ.Α. πλέον διαμορφώνεται στα 422 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ότι ήδη τρεις εταιρείες, οι Entersoft, Epsilon Net και AlphaTrust που εισήχθησαν το 2008, πλέον έχουν μεταταχθεί στην Κύρια Αγορά (μάλιστα οι δύο πρώτες είναι στον Mid Cap), ενώ άλλες δύο εταιρείες, οι Performance Technologyκαι και Real Consulting, επίσης οδεύουν προς την Κύρια Αγορά.

Γιώργος Αλεξάκης

  • Χρηματιστήριο Αθηνών
  • ΧΑ
  • ΕΝΑ

    Related posts

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε το ενημερωτικό του ΔΑΑ-Τα επόμενα βήματα

    admin

    ΔΕΗ: Ανεβασμένη τιμή-στόχος από τη JP Morgan

    admin

    Motor Oil: Έκτακτη ΓΣ για το 25% της Anemos

    admin

    ΤΑΙΠΕΔ: Αρχές Φεβρουαρίου η δημόσια εγγραφή για το Ελ. Βενιζέλος

    admin

    Intralot: Πώς μοίρασε ο Σωκράτης Κόκκαλης τα δικαιώματα στην ΑΜΚ

    admin

    Performance: Καθαρό μέρισμα €0,0342 ανά μετοχή-Από 3 Οκτωβρίου η πληρωμή

    admin

    Βασιλάκης (Aegean): Εξαγορά των δικαιωμάτων από το Δημόσιο

    admin

    Στην κορυφή των αποδόσεων η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ

    admin

    Medicon: Καμία διαπραγμάτευση για πώληση μετοχών

    admin