Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεί να «σώσει» τις στηρίξεις – Προς 6η εβδομάδα απωλειών

Να αντιδράσει στα απανωτά… χαστούκια προσπαθεί το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους αγοραστές να αξιοποιούν τις ελκυστικές αποτιμήσεις και να μπαίνουν ξανά στο «παιχνίδι». Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα παραμένει διάχυτη, «ροκανίζοντας» τα περιθώρια της ανοδικής κίνησης. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οδεύουμε προς την 6η συνεχόμενη καθοδική εβδομάδα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή ανακάμπτει από το τριήμερο αρνητικό σερί και το χαμηλό 1,5 έτους, ενισχυόμενη άνω του 2%. Από κοντά ακολουθούν και οι τράπεζες, με τις Εθνική – Alpha – Πειραιώς να κερδίζουν τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει σε πτωτικό έδαφος, διολισθαίνοντας κατά σχεδόν 3%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,71% και διαμορφώνεται στις 1.162,47 μονάδες, κερδίζοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.154,02 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.153,79 έως 1.62,98 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης «παλεύει» για να επιστρέψει άνω των 900 μονάδων, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο 1,20% και τις 905 μονάδες, εν μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, ενισχύεται στο 1,7% και τα 5,16 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να έπεται στο 1,1% και τα 2,71 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο 1% και το 1,24 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, δε, αυξάνεται στο 1% και το 1,47 ευρώ, εν αναμονή των τυπικών αποτελεσμάτων για τη διάθεση του 1,4% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Alpha Bank 1,02% 1,2405 ευρώ

Eurobank 0,96% 1,474 ευρώ

Εθνική Τράπεζα 1,69% 5,166 ευρώ

Πειραιώς 1,12% 2,718 ευρώ

Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο μεταξύ, συνεχίζει σε πτωτικό έδαφος (χαμηλό 2ετίας), υποχωρώντας στο -2% και τα 13,8 ευρώ, έχοντας τζίρο 62.000 ευρώ στο πρώτο ημίωρο. Υπενθυμίζεται ότι οι διαδοχικές απώλειες αποδίδονται στη μη διανομή μερίσματος για το 2023.

Έκτη εβδομάδα απωλειών


Παρά τη σημερινή ανοδική κίνηση, το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει προς την 6η διαδοχική πτωτική εβδομάδα, δίνοντας συνέχεια στις μεγάλες απώλειες του φθινοπώρου, οι οποίες ανέρχονται στο -12% από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, την Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε ένα κρίσιμο σημείο στήριξης, αυτό του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, ενώ πλέον βρίσκεται πολύ κοντά και στον απλό κινητό μέσο όρο (1.150 μονάδες).

Τυχόν διάσπαση αυτών των ορίων θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης και την επιβεβαίωση του καθοδικού σεναρίου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως έχει προαναφερθεί, η καθοδική πορεία του Γενικού Δείκτη εδράζεται σε μια σειρά παραγόντων, με κυριότερη όλων την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Φόβοι για οικονομική επιβράδυνση και άνοδος στις ομολογιακές αποδόσεις αποτελούν τα συμπτώματα αυτής της νομισματική πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, η αποεπένδυση του δημοσίου στις τράπεζες εξακολουθεί να πυροδοτεί μεγάλα κύματα μεταβλητότητας στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν έξτρα ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στην επόμενη ημέρα του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Σήμερα, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται η προθεσμία για το 1,4% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Eurobank, με την τράπεζα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να επαναγοράζει το εν λόγω ποσοστό, καταβάλλοντας τίμημα 1,8 ευρώ/μετοχή.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, δε, θα ξεκινήσει η διάθεση και ενός πρώτο πακέτου μετοχών (20%) στην Εθνική Τράπεζα.

Ειδήσεις σήμερα

Απίστευτο περιστατικό στα Σεπόλια: Χώρισαν και εκείνος για να την εκδικηθεί έριξε φόλα στον σκύλο της

Γιατί οι ΗΠΑ έριξαν το τουρκικό drone στη Συρία

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Γρανάδας ο Μητσοτάκης – Τι προσδοκά η Αθήνα

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023– Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα– Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023– Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023– Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023

Related posts

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 4,5% της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

admin

Ελληνική επένδυση στα Καρπάθια που επιβραβεύεται από τους Έλληνες

admin

Στεγαστικά δάνεια – Σταϊκούρας: Διευρύνονται κατά 30% τα κριτήρια ένταξης ευάλωτων στο πρόγραμμα επιδότησης

admin

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Αναρτήθηκαν στο myCar – Πώς θα τα εκτυπώσετε

admin

Στις αγορές βγαίνει η Ελλάδα την Τετάρτη με επανέκδοση ομολόγου

admin

Youth Pass: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις – Πότε θα πιστωθούν τα 150 ευρώ στους δικαιούχους

admin

Εύσημα από τον ESM για την αναβάθμιση – «Η Ελλάδα πέτυχε ένα ορόσημο»

admin

Εκκρεμείς συντάξεις: Χαλαρώνει η πίεση από την ΕΕ για μηδενισμό τους

admin