Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πέτυχε την 1η θετική εβδομάδα από τον Αύγουστο

Στο «κόκκινο» έκλεισε την Παρασκευή το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους πωλητές να ανακόπτουν το 3ήμερο ανοδικό σερί και να «ψαλιδίζουν» τα εβδομαδιαία κέρδη, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στον ενεργειακό κλάδο.

Η σημερινή κάμψη «έκοψε» τον βήχα στους αγοραστές, οι οποίοι είχαν ξεμυτίσει τις προηγούμενες ημέρες, ενώ υπενθύμισε σε όλους τη μεγάλη μεταβλητότητα, η οποία χαρακτηρίζει όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά και τα ξένα χρηματιστήρια.

Στο ταμπλό, τώρα, η Mytilineos υποχώρησε κάτω των 35 ευρώ, διορθώνοντας κατά σχεδόν 2%. Απώλειες έως 5% εμφάνισαν, επίσης, οι Jumbo – Viohalco – Cenergy, ενώ οι τραπεζικές μετοχές διολίσθησαν κατά έως 2,5%. Στον αντίποδα, οι ΔΕΗ – Ελλάκτωρ – ΕΛΠΕ διευρύνθηκαν δυναμικά κατά τουλάχιστον 1%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,07% και διαμορφώθηκε στις 1.169,66 μονάδες, χάνοντας 12,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.182,31 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 23 μονάδες (από 1.160,85 έως 1.183,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 71 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, η πτώση της Παρασκευής «ψαλίδισε» στο 3% τα σωρευτικά κέρδη, τα οποία ήταν τα πρώτη έπειτα από έξι συνεχόμενα καθοδικά πενθήμερα.

«Φρένο» στο ανοδικό σερί
Το Χρηματιστήριο Αθηνών πάτησε «φρένο» στο 3ήμερο ανοδικό σερί, με τους επενδυτές να παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, μετά το καλύτερο ράλι του φθινοπώρου, το οποίο μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφερε τον Γενικό Δείκτη έως και άνω των 1.200 μονάδων.

Η επιστροφή των πωλητών αποτέλεσε απόρροια των ανησυχιών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να ταλανίζονται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στον κλάδο της ενέργειας.

Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήδη βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο ετοιμάζεται να παρασύρει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η τιμή του φυσικού αερίου, ενδεικτικά, ξεπέρασε την Πέμπτη τα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να φθάνει στις παρυφές των 140 ευρώ/μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν την Παρασκευή άνοδο κατά τουλάχιστον 3% και φθάνουν αισίως στα 88 δολάρια ανά βαρέλι.

Ταυτόχρονα, παρά τη δρομολογούμενη «παύση» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάτι που «συντηρεί» την πίεση στις ομολογιακές αποδόσεις.

Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να αντιπαρατάξει την πολιτική σταθερότητα -όπως αυτή επιβεβαιώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές- αλλά και τις προσδοκίες για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διατήρηση της μακροπρόθεσμης τάσης.

Καταλυτική αναμένεται η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ το βλέμμα στρέφεται και στη διάθεση του 20% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,22% και τις 452 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,66%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,51% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,24%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 είναι σταθερός. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ενισχύεται κατά σχεδόν 300 μονάδες, χάρη στα ισχυρά τραπεζικά μεγέθη.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διευρύνεται εκ νέου στα πρόσφατα πολύμηνα υψηλά. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 3,26% και τα 85,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 3,22% και τα 88,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 2,19% και τα 1.924 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Ισραήλ: Ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποστηρικτών της Χαμάς για «εμπλοκή» με ισραηλινό F-16 στη ΓάζαΕπίθεση σε σχολείο στη Γαλλία: Γνωστός στις Αρχές ο Τσετσένος δράστης – Πώς τον περιγράφει πρώην καθηγητής τουΠαλλήνη: Η στιγμή που συμμορία παίρνει αγκαλιά χρηματοκιβώτιο και το φορτώνει σε αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

Related posts

Eurogroup: Αποκορύφωμα της προόδου της Ελλάδας η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, λέει ο Ντόναχιου

admin

Αποκάλυψη: Ακόμα μία μεγάλη Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία μπαίνει Ελλάδα

admin

Έλον Μασκ: Εξηγεί το σκεπτικό που τον οδηγεί σε εξαγορές

admin

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας τροφοδοτεί με CNG υπερσύγχρονο θερμοκήπιο εκτός δικτύου αγωγών

admin

Ιστορική πτώση 25% στη μετοχή της Facebook – Πώς ερμηνεύουν οι αναλυτές το σοκ στην εταιρεία του Ζούκερμπεργκ

admin

Power Pass: Έως τις 15 Ιουλίου το επίδομα ρεύματος στους δικαιούχους

admin

Τέλος στο διεθνές δίκτυο ιδρυμάτων του Τζορτζ Σόρος – Τι συνέβη

admin

ΕΦΚΑ: Προς παράταση οδεύει η ρύθμιση των 72 δόσεων

admin

Αποζημιώσεις ενοικίων: Αναζητούνται 60.000 ιδιοκτήτες πουν δεν έχουν δηλώσει iban

admin