Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση 0,10%

Χωρίς να κεφαλαιοποιήσει το mega deal στην

Alpha Bank

αλλά και την αναβάθμιση του

Standard & Poor’s

ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τις εισαγόμενες πιέσεις να «σβήνουν» τα πρωινά κέρδη (έφθασαν έως το 1%) και να επαναφέρουν τη στασιμότητα στην ελληνική αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζικές μετοχές, παρά τα υψηλά ενδοσυνεδριακά κέρδη, κατάφεραν… να κλείσουν σε αρνητικό έδαφος, παραδιδόμενες στις ορέξεις των πωλητών. Όσον αφορά την Alpha Bank, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω της πρότασης της ιταλικής UniCredit για την απόκτηση του 9% των μετοχών του ΤΧΣ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Jumbo έκανε άλμα σχεδόν στο 5%, ενώ η Cenergy ενισχύθηκε δυναμικά κατά περίπου 1%. Στο «στρατόπεδο» των πωλητών, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολίσθησε άνω του 1% και οπισθοχώρησε προς τα 14 ευρώ, με τις Motor Oil, Ελλάκτωρ και Σαράντης να χάνουν τουλάχιστον 2%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,10% και υποχώρησε στις 1.173,70 μονάδες, χάνοντας 1,2 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.174,91 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 1.171,99 έως 1.189,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 96 εκατ. ευρώ.

Αγνόησε τους θετικούς καταλύτες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τους εγχώριους καταλύτες, δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τη διεθνή τάση, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζεται άμεσα από τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την προοπτική διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Έτσι, παρά το θετικό ξεκίνημα, η ελληνική αγορά παρέμεινε «αγκιστρωμένη» λίγο άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, αγνοώντας τόσο το mega deal μεταξύ της UniCredit και της Alpha Bank, όσο και την επαναφορά της αξιολόγησης του S&P σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Όσον αφορά την τραπεζικό συμφωνία, η ιταλική UniCredit εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ (9%), δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Alpha Bank, αλλά και στο σύνολο του τραπεζικού τομέα. Παράλληλα, τα δύο ιδρύματα αποφάσισαν να συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας την 3η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Το συνολικό ύψος του deal προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο Standard & Poor’s, το βράδυ της Παρασκευής, αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ- , κάτι που σηματοδότησε την επιστροφή της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για το 2ο investment grade (μετά του DBRS στις αρχές Σεπτεμβρίου), ενώ την 1η Δεκεμβρίου ακολουθεί και η ετυμηγορία του Fitch, ο οποίος επίσης είναι πολύ πιθανό να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Όλα αυτά, παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες, δεν παρείχαν την απαιτούμενη ώθηση στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία δυσκολεύτηκε αισθητά να διαφοροποιηθεί από τις διεθνείς αγορές, διατηρώντας σε πρώτο πλάνο τις γεωπολιτικές / νομισματικές προκλήσεις και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες αν μη τι άλλο γέννησαν αισιοδοξία σε επενδυτές και αναλυτές.

Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει και η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία είναι πιθανό να προσφέρουν επιλεκτικά στηρίγματα, ενώ εντός Νοεμβρίου αναμένονται και οι αποφάσεις για τη διάθεση του 20% των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,57% και τις 431 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,67%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,49% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,01%. Στο Μιλάνο, ο ιταλικός FTSE MIB αυξάνεται κατά 0,03%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει σχεδόν 150 μονάδες, λόγω της αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων σε νέα υψηλά 16ετίας.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα όρια των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,20% και τα 87,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,97% και τα 91,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,39% και τα 1.986 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Συνελήφθη στο Παλαιό Ψυχικό για ακάλυπτες επιταγές η Μαρίνα Ελευθερουδάκη


Fauda και στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρήσεις, απειλές και αλληλοκαρφώματα από το πρωί



Έξι βήματα πριν τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Το σενάριο για τη σύγκρουση στο Ισραήλ που παγώνει το αίμα

Related posts

Σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

admin

Επιστολή Σκρέκα στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας: Έτσι θα γίνει η επιδότηση των λογαριασμών

admin

«Πατάει» γκάζι και το 2024 η ελληνική οικονομία – Προβλέψεις για υπεραπόδοση σε σχέση με την Ευρωζώνη

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα οι πληρωμές για τις αναστολές Δεκεμβρίου

admin

Συν-Εργασία και επίδομα 534 ευρώ: Ποιες πληρωμές γίνονται σήμερα και ποιες την επόμενη εβδομάδα

admin

5 εντυπωσιακές βίλες προς ενοικίαση στο κρατίδιο της Μυκόνου – Οι τιμές είναι αυτές που φαντάζεστε

admin

Στεγαστικά δάνεια: Κλείνουν αύριο οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή τους

admin

Συντάξεις Μαΐου: Από αύριο έως την Παρασκευή η καταβολή

admin

Πάσχα 2024: Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι φέτος – Κάτω από 10 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια

admin