Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνησε με το «δεξί» στην πρώτη εβδομάδα της χρονιάς

Ολοκληρώθηκε μια κερδοφόρα εβδομάδα για το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τον

Γενικό Δείκτη

αν και δεχόμενος πιέσεις -καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat έδειξαν αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Ελλάδα- να ολοκληρώνει και σήμερα Παρασκευή κοντά σε ψηλό ημέρας και στις 1.310 και να βρίσκει στηρίγματα κυρίως από τη μετοχή της ΔΕΗ.


Το ελληνικό Χρηματιστήριο εν αντιθέσει με τις διεθνείς αγορές δείχνει να αντέχει και ανταποκρίνεται καλύτερα στις γεωπολιτικές ανησυχίες, στο αβέβαιο μέλλον σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης επιτοκίων της Fed και τη χλιαρή εικόνα του αμερικανικού χρηματιστηρίου, όπως και στις πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται τα ευρωπαϊκά ταμπλό.





Επιστρέφοντας στο ταμπλό του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,06% και τις 1.311,67 μονάδες αν και μάχονταν καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με το πρόσημο, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται 74,14 εκατ, ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει μικρή άνοδο 0,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε 0,18%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,25% στις 1.074 μονάδες.





Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράψε η μετοχή τς ΔΕΗ 3,20% στα 11,91 ευρώ και η μετοχή της Viohalco στο 2,65%, αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,21%, Jumbo -1,29%, ΟΠΑΠ 0,76%.


Στις τράπεζικές μετοχές επικράτησαν τα μικτά πρόσημα, με την Πειραιώς στο 0,98%, την ΕΤΕ στο 0,44, πτώση για την Alpha στο 0,32% και την Eurobank στο -0,98%





Κατά τα άλλα, στο μέτωπο της οικονομίας ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο όπως και για την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας ενισχύθηκε στο 3,7% o πληθωρισμός , ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο.





Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 3% (από 3,8% τον Οκτώβριο) ενώ και στην ευρωζώνη είχε υποχωρήσει στο 2,4% από 2,9%.


Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως βασικότερη ένδειξη, υποχώρησε στο 3,4% ετησίως από το 3,6% του Νοεμβρίου όπως περίμεναν οι αναλυτές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός τράβηξαν τις τιμές προς τα πάνω, ενώ μειώθηκε η επιβάρυνση από τις τιμές ενέργειας οι οποίες υποχώρησαν.






Η εικόνα στις διεθνείς αγορές




Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα του έτους που χαρακτηρίστηκε από αστάθεια στη σκιά μάλιστα των στοιχείων Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που αυξήθηκε.


«Χλιαρή» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη εβδομάδα του 2024 για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς το επενδυτικό κλίμα είναι ανήσυχο σχετικά με το τι θα συμβεί με τα επιτόκια το επόμενο διάστημα, ενώ σήμερα Παρασκευή, στο όλο κλίμα ήρθαν να προστεθούν και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που ήρθαν για να βάλουν… «φωτιά» στο συνολικό κλίμα.


Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές τον Δεκέμβριο, ενώ η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη.









Ειδήσεις σήμερα:





Αποκυήματα φαντασίας απαντά η κυβέρνηση στην «πρόταση Μητσοτάκη σε Κασσελάκη για υπουργείο το ‘19»





Αιγές: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το αναστηλωμένο ανάκτορο που στέφθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος





Νίκος Χαρδαλιάς: Αυτοί είναι οι 19 αντιπεριφερειάρχες Αττικής και οι 16 εντεταλμένοι σύμβουλοι







Related posts

Τσακλόγλου: Την 1η Απριλίου θα ισχύσει η 4η διαδοχική αύξηση κατώτατου μισθού, που θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ

admin

«Εύδοξος»: Δήλωση και παραλαβή συγγραμμάτων και μέσω app – βοηθού για προπτυχιακούς φοιτητές

admin

Γεωργιάδης: Έρχεται ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις εστίασης

admin

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Τον Ιανουάριο θα καταβληθεί στους δικαιούχους το επίδομα αδείας 2021

admin

«Σκανάρει» τα πάντα η εφορία για να «τσιμπήσει» αδήλωτα εισοδήματα

admin

Τώρα τρέχουν να αγοράσουν χρυσό και λίρες – «Στο κόκκινο» η ζήτηση

admin

Airbnb: Ξεκινούν με… «ψιλά γράμματα» τα νέα μέτρα

admin

Κορωνοχρέη: Ποιοι έχουν δεύτερη ευκαιρία για να μπουν στις 120 δόσεις

admin

Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

admin