Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο ηχηρό μήνυμα από τους πωλητές – Βουτιά έως 4% στις τράπεζες

Ένα ηχηρό μήνυμα ότι «ο Σεπτέμβριος τούς ανήκει ολοκληρωτικά» έστειλαν οι πωλητές στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, καθώς οι νέες ρευστοποιήσεις οδήγησαν την εγχώρια αγορά στα όρια των στηρίξεων των 1.200 μονάδων. Από την πλευρά τους, οι αγοραστές έμειναν… εξαφανισμένοι, αδυνατώντας να βρουν -για ακόμη μία φορά- μια πειστική ανοδική «απάντηση».

Στο ταμπλό, τώρα, οι Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha δέχθηκαν το μεγαλύτερο κύμα πιέσεων, διολισθαίνοντας κατά έως 4%. Στα υπόλοιπα blue chips, οι Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Ελλάκτωρ απώλεσαν έως 4%, ενώ οι Mytilineos και ΔΕΗ έπεσαν κατά τουλάχιστον 2%. Από το αρνητικό κρεσέντο διασώθηκαν μόνο οι Coca Cola και Σαράντης, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 1% και 2%, αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, κόντρα στο ανοδικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη κάμψη κατά 1,27% και διαμορφώθηκε στις 1.204,11 μονάδες, χάνοντας περίπου 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.219,57 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 32 μονάδες (από 1.196,57 έως 1.228,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ.

Βαριές απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης τέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς υποχώρησε στο -3,22% και τις 932 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στο 4ήμερο σερί αντίδρασης και επαναφέροντας τις κλαδικές απώλειες του Σεπτεμβρίου άνω του -12%.

Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, διολίσθησε αισθητά κατά 4% και κατήλθε του 1,50 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να ακολουθεί στο -4% και το 1,28 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο -2,1% και τα 5,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώθηκε στο -2% και τα 2,8 ευρώ.

Alpha Bank -4,03% 1,286 ευρώ

Eurobank -4,15% 1,4665 ευρώ

Εθνική Τράπεζα -2,11% 5,472 ευρώ

Πειραιώς -2,00% 2,838 ευρώ

Εγκλωβισμένο το Χ.Α.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει εγκλωβισμένο στη στασιμότητα και την έντονη μεταβλητότητα, ενόσω οι αγοραστές αδυνατούν να οδηγήσουν σε μια πειστική ανοδική αντίδραση άνω των 1.220 μονάδων.

Οι πωλητές, εξάλλου, είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του Σεπτεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να προχωρά σε διόρθωση της τάξης του 8%. Αποτέλεσμα είναι τα σωρευτικά κέρδη του 2023 να έχουν «μαζέψει» πέριξ του 30%.

Τα αίτια αυτής της πλαγιο-καθοδικής κίνησης ανάγονται στον διεθνή παράγοντα, καθώς το δόγμα των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», καθώς και οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση δεν επιτρέπουν στη Λεωφόρο Αθηνών να «αναπνεύσει».

«Με δεδομένη την περιδίνηση της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, η αποεπένδυση των διεθνών funds από το Χ.Α. δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αλλά ούτε και να μας ανησυχεί. Η αλλαγή φρουράς και η έλευση νέων funds ,με επενδυτική στρατηγική μακράς πνοής σύντομα, θα δρομολογηθεί σαν αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας κι από τους άλλους επενδυτικούς οίκους» εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας από την Κύκλο ΑΧΕΠΕΥ.

Υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης ακολουθούν στις 20 Οκτωβρίου (Standard & Poor’s) και στην 1η Δεκεμβρίου (Fitch).

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ εξαμήνου, με τις εισηγμένες να έχουν περιθώριο δημοσίευσης έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, περιμένουμε τις Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Intrakat κ.α.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Eurobank έως τις 5 Οκτωβρίου να βάζει τέλος στην εκκρεμότητα του 1,4% των μετοχών. Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει η διάθεση ενός μεριδίου μετοχών από το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρώτη τραπεζική Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, με την Optima Bank να στοχεύει στην άντληση έως 150 εκατ. ευρώ. Έως την Παρασκευή οι προσφορές των επενδυτών, με το εύρος της τιμής διάθεσης να φθάνει έως τα 7,2 ευρώ/μετοχή.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 448 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το /- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones αδυνατεί να ανακάμψει πειστικά, οδεύοντας προς τον χειρότερο μήνα από τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται προς νέα υψηλά 10μήνου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 2,20% και τα 92,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 1,71% και τα 95,5 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,90% και τα 1.902 δολάρια ανά ουγγιά.

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία στην Άρτα – Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της




«Τι να πεις για αυτόν τον άνθρωπο, με την τεράστια υπέροχη καρδιά» – Δάκρυα για τον 51χρονο εργάτη στην Σαντορίνη
Μάθε πού ψηφίζεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα

Related posts

Wall Street: Οι μικροεπενδυτές βγάζουν από το ασήμι…χρυσάφι!

admin

Τράπεζες: Παράταση στις ανέπαφες συναλλαγές έως 50 ευρώ χωρίς PIN

admin

OΑΕΔ: Πληρώνονται επιδόματα και δώρο Χριστουγέννων

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν προτρέπει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων

admin

Μπαράζ πληρωμών για 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους

admin

ΕΦΚΑ: Κυρώσεις, κίνητρα και ιδιώτες διευθυντές, προβλέπει το νομοσχέδιο

admin

ΟΑΕΔ: Μέχρι αύριο η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων στεγαστικών δανείων νέων

admin