Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μετά «κόπων και βασάνων» η επιστροφή στα ρεκόρ

Συνεδρίαση για γερά νεύρα αποδείχθηκε η σημερινή (14/2) στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, ωστόσο είχε… happy end. Ενδεικτικό της έντονης μεταβλητότητας ήταν το εύρος άνω των 20 μονάδων στο οποίο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης.


Το ξεκίνημα ήταν δυναμικό, με το Χρηματιστήριο να φτάνει έως τις 1.399 μονάδες στα πρώτα λεπτά, με «αέρα» από τα αποτελέσματα της Coca Cola HBC και της Τράπεζας Πειραιώς.





Στην πρώτη περίπτωση οι επενδυτές είδαν με καλό «μάτι» την «εκτόξευση» της κερδοφορίας και το αυξημένο κατά 19,2% μέρισμα. Στο ίδιο μήκος κύματος, η στόχευση της τράπεζας για επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ ανά έτος το διάστημα 2024-2026, αλλά και οι αναφορές για μέρισμα έπειτα από πολλά χρόνια, ζωντάνεψαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.





Ωστόσο, η συνέχεια ήταν διαφορετική και το κλίμα άλλαξε άρδην, με τους πωλητές να παίρνουν για λίγη ώρα τα ηνία και να απειλούν την στήριξη των 1.385 μονάδων. Τα «σκαμπανεβάσματα» έλαβαν τέλος μετά τις 2 το μεσημέρι, με τους buyers να «γκαζώνουν» και να στέλνουν το Χρηματιστήριο σε νέο υψηλό 153 μηνών.


Ειδικότερα, ο

Γενικός Δείκτης

κατέγραψε «άλμα» 19,91 μονάδων ή 1,44% και έκλεισε στις 1.405,38 μονάδες, ελάχιστα κάτω από το υψηλό ημέρας των 1.406,42 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.384,02 μονάδες. Επόμενο ορόσημο αποτελούν οι 1.412,84 μονάδες, επίπεδα στα οποία είχε κλείσει ο ΓΔ στις 3 Μαΐου 2011.






Τα αποτελέσματα της Πειραιώς και της Coca Cola




Κρίσιμη ήταν η σημερινή μέρα στο πεδίο των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, με την Coca Cola HBC να έχει δημοσιεύσει τα οικονομικά μεγέθη του 2023 πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς.





Η Coca Cola HBC παρουσίασε αύξηση 16,9% στα έσοδα από πωλήσεις και 17,7% στα λειτουργικά κέρδη το 2023. Η εταιρεία περιμένει αύξηση των λειτουργικών κερδών σε οργανική βάση κατά 3% με 9% για το 2024. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει μέρισμα ανά μετοχή 0,93 ευρώ, αυξημένο κατά 19,2% σε ετήσια βάση.


Όσον αφορά την Πειραιώς, ανακοίνωσε ισχυρή κερδοφορία 800 εκατ. ευρώ το 2023 και μείωση 50% στον δείκτη ΝΡΕs. Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει σε επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ ανά έτος για το διάστημα 2024-2026. Παράλληλα, επιδιώκει να διανείμει στους μετόχους το 50% των κερδών από το 2025.





Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας αποτελεί το έναυσμα για να «τρέξει» η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το επόμενο διάστημα οι εμπλεκόμενοι στο placement θα αποφασίσουν το ποσοστό που θα διατεθεί τελικά, με τις περισσότερες πιθανότητες να «μαζεύει» το 20 2% από το συνολικά 27% που κατέχει το ΤΧΣ. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει το αργότερο στις 4 Μαρτίου.


-

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





«Είναι δυνατόν να θέλω το κακό του Άδωνι και του Πορτοσάλτε;» είπε ο Βλάχος – Δεν τραγούδησε χθες τον επίμαχο στίχο





Οι διάλογοι του τμηματάρχη που χρηματιζόταν στην Εύβοια: Να το κάνουμε χιλιαρικάκι; – Δεν γίνονται τζάμπα αυτές οι δουλειές






Συννεφιά, τοπικές βροχές και μικρή πτώση θερμοκρασίας μέχρι και το Σάββατο – Πολύ ισχυροί βοριάδες σήμερα στο Αιγαίο











Related posts

Ακίνητα: Ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων του Ειδικού Φόρου, πότε λήγει η προθεσμία

admin

Power Pass: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι αιτήσεις για την επιδότηση

admin

Τράπεζα Πειραιώς: «Όχι» από ΤΧΣ στην αύξηση των 800 εκατ. ευρώ – Γιατί απορρίφθηκε

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές εξόφλησης – 8,7 εκατ. ευρώ από αγροπεριβαλλοντικά μέτρα σε 86.682 δικαιούχους

admin

e-ΕΦΚΑ: Καθιερώνει τα ηλεκτρονικά ραντεβού και βάζει οριστικό «τέλος» στην ταλαιπωρία των πολιτών

admin

Μετάλλαξη Omicron: Τα επόμενα μέτρα στήριξης της οικονομίας ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση και πάλι για όσους περιμένουν τα κρατικά δάνεια

admin

Τρεις οι νικήτριες start-ups του φετινού διαγωνισμού FinQuest by Alpha Bank 2022

admin

Ράλι άνω του 6% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου – Σημαντική πτώση για το φυσικό αέριο

admin