Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Επιχείρηση» αντίδρασης μετά το διήμερο πτωτικό σερί

Σε τροχιά ανάκαμψης μπαίνει η

Λεωφόρος Αθηνών

στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Πέμπτης (18/1), σε μία προσπάθεια να «απορροφηθεί» ένα μέρος των διήμερων απωλειών που κόστισαν πάνω από 20 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.


Βεβαίως, η επαναφορά στο ρεκόρ της 15ης Ιανουαρίου και των 1.353 μονάδων (υψηλά σχεδόν 10ετίας) δεν αποτελεί αυτοσκοπό, καθώς η εγχώρια αγορά είχε ανάγκη μία τεχνική διόρθωση, όπως αυτήν της περασμένης Τρίτης (σ.σ. η χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Οκτώβριο του 2023. Με τα κεφάλαια από τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις, προβλέπεται ότι σύντομα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για πιο δυναμική τοποθέτηση των αγοραστών.





Ο

Γενικός Δείκτης

ενισχύεται σήμερα οριακά κατά 0,15% ή 1,96 μονάδες και διαπραγματεύεται στις 1.133,30 μονάδες.





Αν και συνέχισε σε πτωτικό τέμπο για δεύτερη διαδοχική μέρα, το Χ.Α. εντυπωσίασε χθες με την επάνοδο των αγοραστών μόλις έπιασε τα χαμηλά ημέρας των 1.319 μονάδων. Στις συνολικά 12 συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, 9 ήταν ανοδικές και μόλις 3 πτωτικές.


Ανάλογα σημάδια αντίδρασης έβγαλαν οι επενδυτές και στην περίπτωση των τραπεζών, καθώς μόλις ο κλαδικός δείκτης βρέθηκε ελάχιστα κάτω από το «φράγμα» των 1.100 μονάδων, βγήκαν στην επιφάνεια οι αγοραστές. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες με ήπιες απώλειες και κατέγραψε την τρίτη συναπτή πτώση του, με τις σωρευτικές απώλειες να ανέρχονται σε 3,31%.





Με βάση την τρέχουσα εικόνα της εγχώριας αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη το ντεμαράζ απωλειών στις διεθνείς αγορές, η εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί με απώλειες. Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να μπει «φρένο» σε ένα εντυπωσιακό σερί 5 κερδοφόρων εβδομάδων κατά το οποίο το Χρηματιστήριο ενισχύθηκε κατά 6,08%.





Σε υψηλά επίπεδα, άνω των 120 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε χθες ο τζίρος, αρκετά πάνω από το μέσο όρο του πρώτου 15ημέρου του 2024. Από το σύνολο της συναλλακτικής δραστηριότητας, περίπου 15 εκατ. ευρώ αποτελούσαν πακέτα, με πάνω από 6 εκατ. ευρώ να έχουν να αφορούν την Εθνική Τράπεζα.


Μικτές τάσεις επικρατούν την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις πιέσεις των επιτοκίων να αρχίζουν να αποκλιμακώνονται. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι της Federal Reserve και της ΕΚΤ έχουν προβεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου διαβεβαιώνουν ότι ο κύκλος των μειώσεων επιτοκίων θα αρχίσει πιο αργά απ’ ότι υπολόγιζαν αρχικά, φέρνοντας «παγωμάρα» στις τάξεις των traders. Πλέον, οι κεντρικοί τραπεζίτες μεταφέρουν τον ορίζοντα μειώσεων των επιτοκίων για τον Ιούνιο, από Μάρτιο που προέβλεπαν οι αναλυτές.





-

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Στην Ελλάδα ο διάσημος καθηγητής του ΜΙΤ, Anant Agarwal: Ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να συνυπάρχουν






Η Έριν Μοριάρτι από το «Τhe Boys» το παράκανε με τις πλαστικές – Αντιδρούν οι φαν






«Νοσοκομείο» το Μπάκιγχαμ: Σασπένς και κρυψίνοια γύρω από τη διπλή νοσηλεία βασιλιά Κάρολου-Κέιτ Μίντλετον

Related posts

ΕΚΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων

admin

ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να κάνετε αν υπάρχουν λάθη στο εκκαθαριστικό

admin

Ο αξύριστος Στέφανος και οι (νέοι) χρησμοί του Τσίπρα, το ΜΜ για Αττική Οδό, αύριο η Helleniq Energy, ο Στάσσης και το βενζινάδικο

admin

Εκπτώσεις – Σκρέκας: Πρώτη μέρα διαπιστώσαμε πολύ καλές τιμές

admin

Νυχτερινό ρεύμα: «Πρεμιέρα» το Νοέμβριο για το χειμερινό ωράριο – Πώς θα κάνετε την αίτηση

admin

Wall Street: Απώλειες λόγω Τραμπ

admin

Aναπηρικά επιδόματα: Αύξηση 8% από σήμερα 1η Μαΐου – Δείτε αναλυτικά

admin

Ψηφιακή κάρτα εργασίας – Άδωνις Γεωργιάδης: «Στόχος σε ένα έτος να εφαρμόζεται παντού»

admin

Ζωοτροφές: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ

admin