Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών

Στη διελκυστίνδα αντίρροπων δυνάμεων βρέθηκε το

Χρηματιστήριο Αθηνών

 στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πρώτη του Μαρτίου, ολοκληρώνοντας το έκτο διαδοχικό ανοδικό πενθήμερο, καθώς και το όγδοο στα συνολικά εννέα του 2024.


Η αγορά κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης και με τον τζίρο να επιστρέφει σε «χαμηλές πτήσεις» μετά το rebalancing των δεικτών του MSCI, που «ανέβασε» χθες τη συναλλακτική δραστηριότητα στα 190 εκατ. ευρώ.





Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί το πρώτο θέμα των ημερών, με την κυβέρνηση να έχει δώσει το «πράσινο» φως για τη διάθεση και του 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Πλέον, είναι η σειρά του ΤΧΣ να δρομολογήσει το placement, με τις διαβουλεύσεις να είναι έντονες προκειμένου να ανοίξει το βιβλίο προσφορών την ερχόμενη Δευτέρα (4/3).





Μετά το υψηλό 8ετίας που σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν στον κλάδο, με την Τρ. Πειραιώς να διορθώνει στον απόηχο του ρεκόρ 3ετίας που «χτύπησε» την Πέμπτη. Ωστόσο, η μεσαία κεφαλαιοποίηση και ορισμένα blue chips με ισχυρά περιθώρια ανόδου -λόγω της υποαπόδοσης που προηγήθηκε- έχτισαν «αναχώματα» και κράτησαν το Χρηματιστήριο πάνω από τη «ζώνη» των 1.420 μονάδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (1/3) ο

Γενικός Δείκτης

υποχώρησε οριακά κατά 2,02 μονάδες ή 0,14% και έκλεισε στις 1.422,75 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 1.421,03 μονάδων (χαμηλό ημέρας) και των 1.427,37 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σε επίπεδο εβδομάδας, το Χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη 0,67%, ενώ από τις αρχές του 2024 υπερβαίνει το 10%. Επιπλέον, παραμένει σε απόσταση «βολής» από το χθεσινό υψηλό 13 ετών (1.424,77 μονάδες), με το αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο να εντοπίζεται στις 1.429,12 μονάδες (2 Μαΐου 2011).





Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88,32 εκατ. ευρώ, με τα 17,62 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα. Μεικτό τζίρο 18,89 εκατ. ευρώ έκανε η Τρ. Πειραιώς, οδεύοντας στην τελική ευθεία για το placement. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται πλέον στα 98,23 δισ. ευρώ. Ανοδικά έκλεισαν 64 μετοχές, 41 υποχώρησαν και 21 παρέμειναν χωρίς μεταβολή.






Μήνας σημαντικών εξελίξεων ο Μάρτιος




Το placement της Τράπεζας Πειραιώς είναι το μεγάλο γεγονός των ημερών, με την κυβέρνηση να έχει δώσει το «πράσινο» φως για τη διάθεση και του 27% που κατέχει προς το παρόν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου. Αναμένονται οι λεπτομέρειες για το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών. Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον από τους ξένους long επενδυτές.


Στα εταιρικά αποτελέσματα, γεμάτη θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα καθώς αναμένονται οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της ElvalHalcor την Τρίτη (5/3), της Cenergy Holdings και της Optima bank την Τετάρτη (6/3), ενώ η πιο σημαντική μέρα θα είναι η Πέμπτη (7/3) καθώς περιμένουμε την Alpha Bank, την Eurobank, την Viohalco και την Autohellas. Έπονται η Σαράντης (11/3), η Εθνική Τράπεζα με την Aegean (12/3) και ο ΟΠΑΠ (13/3).





Εξελίξεις αναμένεται να έχουμε και στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, με τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο Χ.Α. Στις 8 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση του report της καναδικής DBRS. Ωστόσο, η προσοχή στρέφεται περισσότερο μία εβδομάδα αργότερα (15 Μαρτίου) στη Moody’s, με τον αμερικανικό οίκο να είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Προς το παρόν διατηρεί τη χώρα ένα «σκαλοπάτι» μακριά από το investment grade.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Τρίκαλα: Φούσκωσε επικίνδυνα ο Πηνειός – Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Καλαμπάκα (βίντεο και φωτογραφίες)





Επίθεση με μαχαίρι στην Ερμού: Πήγαινε στη δουλειά της και τώρα είναι στο χειρουργείο, είπε ο πατέρας της 22χρονης





Πτολεμαΐδα: Ξεσπά ο πατέρας του 15 μηνών βρέφους που πέθανε – «Το πήγαμε στο νοσοκομείο με 40 πυρετό και μας έδιωξαν!»

Related posts

Black Friday 2022: Αντίστροφη μέτρηση για την Παρασκευή – Προσφορές έως 60% σε 1 εκατομμύριο προϊόντα

admin

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2023

admin

Γιατί τα premium αυτοκίνητα συνεχίζουν να πουλάνε – Η εξήγηση του «αφεντικού» της Audi

admin

Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε Procter & Gamble και Unilever για αθέμιτη κερδοφορία

admin

Market Pass: Με άνω των 500 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν 2,9 εκατ. δικαιούχοι

admin

Φοροδιαφυγή: Νέα εφαρμογή «appodixi» με αμοιβή (αυτή τη φορά) για όσους βγάζουν «λαβράκια»

admin

ΕΚΤ: Δεδομένη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, άγνωστο αν θα υπάρξει και άλλη τον Σεπτέμβριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 56,6% σημείωσαν οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων το 2022

admin

ΑΑΔΕ: Πάνω από 300.000 συναλλαγές το χρόνο αυτοματοποιούνται με την Ψηφιακή έκδοση Βεβαίωσης Οφειλής

admin