Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: «Συγκάλυψη και αμνήστευση των υπευθύνων» η άρνηση σύστασης Προανακριτικής

Το σκεπτικό της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.

Απευθυνόμενος προς το σώμα των βουλευτών ανέφερε πως «οφείλουμε να δεσμευτούμε όλοι και όλες, ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό» και κάλεσε όλους τους βουλευτές να αναζητήσουν «χωρίς κίνητρα, χωρίς δισταγμούς» όλα τα αίτια και τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.

«Να μην κρυφτεί η αλήθεια πίσω από τον κανόνα της πλειοψηφίας και το 41%. Έχουμε όλοι σημαδευτεί και περισσότερο η νέα γενιά της χώρας μας από αυτό το έγκλημα, την τραγωδία, την εθνική τραγωδία των Τεμπών», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει όλους τους πρώην υπουργούς Υποδομών των κυβερνήσεων από το έτος 2012 μέχρι και το 2023, ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «περιέργως», σταματά στο 2015, «αφήνοντας εκτός το κρίσιμο διάστημα που προηγήθηκε της υπογραφής τής σύμβασης 717/2014, άρα την ίδια την υπογραφή και το περιεχόμενο της σύμβασης και το αμέσως επόμενο διάστημα έως τις εκλογές του 2015».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «η διαδικασία σήμερα στη Βουλή σκιάζεται από την προσβλητική προς τη δικαιοσύνη, προς τη Βουλή και προς την κοινωνία, στάση της ΝΔ. Γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει τις προτάσεις μας, πριν καν να διεξαχθεί η συζήτηση επ’ αυτών» και υπενθύμισε πως «ο κ. Βορίδης, την προηγούμενη εβδομάδα, μας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα εμποδίσει την αναζήτηση των ευθυνών των πρώην υπουργών, περιφρονώντας τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας και την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία».

Έθεσε, μάλιστα, το ερώτημα «γιατί βιάστηκε τόσο ο κ. Βορίδης», για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Από αμέλεια και ανεπάρκεια; Δεν το νομίζω. Γιατί ο μόνος λόγος να μην την ψηφίσετε είναι γιατί φοβάστε τον έλεγχο και την αλήθεια».

Ο Σωκράτης Φάμελος υπογράμμισε, επίσης, πως «αν ο κ. Καραμανλής δεν είχε κάποιο πρόβλημα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τα πεπραγμένα του, θα ζητούσε ο ίδιος την ψήφιση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Όπως κάνει ο Χρήστος Σπίρτζης, και τον ευχαριστούμε για τη στάση του. Και δεν θα έσερνε τη ΝΔ να προσβάλει την Ευρωπαία εισαγγελέα, τον θεσμό της δικαιοσύνης και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα έναντι της κοινωνίας».

«Γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια τις εκκλήσεις των γονέων και των συγγενών των θυμάτων, όλης της κοινωνίας για την ενδελεχή διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην τραγωδία. Και χρησιμοποιείτε από την άλλη ως πρόσχημα το ότι συναινέσατε στο αίτημα του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Υποστήριξε ότι η στάση της ΝΔ αποτελεί «ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης και πραγματικά προσβολή για την πολιτική σας ευθύνη και την ηθική» και ρώτησε: «Αλήθεια, ο κ. Καραμανλής δέχεται εφ’ όρου ζωής να έχει τη ρετσινιά της συγκάλυψης επειδή έχετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η δική μας πρόταση είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των αδικημάτων της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος και στηρίζεται στο έγγραφο της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και εξήγησε γιατί πρέπει να εξεταστεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής:

«Προχώρησε με αποφάσεις του στην:

(α) χορήγηση παράτασης (6.3.2020) κατ’ αποδοχή ένστασης του αναδόχου της 7ης Τμηματικής Προθεσμίας και της συνολικής προθεσμίας της Σύμβασης 717 και στην

(β) χορήγηση αποζημίωσης (12.1.2021) στον ανάδοχο, κατ’ αποδοχή σχετικών ενστάσεων αυτού, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές και τις παραδοχές της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν παρίστανται ουσιαστικά και νομικά αιτιολογημένες οι ενστάσεις αυτές, καθώς και ότι έλαβαν χώρα παρατυπίες κατά την εκτέλεση της ως άνω σύμβασης, με συνέπεια να επέλθει σημαντικού ύψους περιουσιακή ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος.

Προσέθεσε πως «παρότι έχουμε επαρκή στοιχεία και βεβαιότητα αθωότητας του Χρήστου Σπίρτζη, ζητάμε τη διερεύνηση όλων από το θεσμικά αρμόδιο όργανο την Βουλή των Ελλήνων, σεβόμενοι απόλυτα το τεκμήριο αθωότητας» και, κλείνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε πως δεν διαφωνεί για τις διαχρονικές παθογένειες που ακούστηκαν, τονίζοντας όμως πως «υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών».

«Σας καλούμε να ψηφίσουμε ομόφωνα και για τη σημερινή αλλά και για μελλοντικές προκαταρκτικές επιτροπές», είπε και έκανε έκκληση «να μη χαθεί η ευκαιρία και τίποτα να μη μείνει αναπάντητο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται κανέναν έλεγχο. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα εργαλεία. Γι’ αυτό συνηγορήσαμε στην Εξεταστική που πρότεινε το ΚΚΕ, παρότι έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις».

Related posts

Ο διάβολος στις λεπτομέρειες

admin

Τον Μανώλη Μάκαρη στηρίζει στην Πελοπόννησο ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

H κυβέρνηση δοκιμάζεται στα μπλόκα

admin

Πώς θα ήταν οι εκλογές χωρίς TikTok;

admin

Τι φέρνει η πρώτη επίσκεψη Ολαφ Σολτς στην Αθήνα

admin

Ταξίδι στη Σερβία με μήνυμα στήριξης

admin

Επάνοδος Σακελλαρίδη με τη Νέα Αριστερά

admin

Τα έκτακτα «δώρα», οι «5 Ελλάδες», το πολιτικό Κέντρο – Όλα τα μηνύματα του Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις

admin

Στο ΚΥΣΕΑ η αποστολή της φρεγάτας

admin