Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΚΥΣΕΑ η αποστολή της φρεγάτας

Στη φάση του σχεδιασμού θα μπει η ελληνική συμμετοχή στη διεθνή ναυτική επιχείρηση «Prosperity Guardian» (Διαφύλαξη της Ευημερίας) στην Ερυθρά Θάλασσα, με πηγές από το «Πεντάγωνο» να τονίζουν πως «πρόκειται για επιχείρηση και ως τέτοια θα σχεδιαστεί η συμμετοχή μας». Κοινώς, η αποστολή αργεί ακόμη και οι συγκεκριμένες τεχνικές αποφάσεις θα ληφθούν αφότου οι επιχειρησιακοί παράγοντες λάβουν εγγράφως τις λεπτομέρειες από τους υπεύθυνους της. Και, βεβαίως, αφού συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, μετά τις γιορτές. Επίσης τότε θα συγκεκριμενοποιηθεί επίσημα και το ποια φρεγάτα θα είναι αυτή που θα συμμετέχει τελικά στην επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταγραφούν όλες οι φρεγάτες που έχουν τις τεχνικές δυνατότητες που απαιτούνται και θα γίνει πλήρης αξιολόγησή τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ΜΕΚΟ και οι φρεγάτες «Ελλη» και «Λήμνος». Οποια κι αν είναι πάντως, δεν θα φύγει άμεσα. Ο σχεδιασμός θα είναι «by the book», λεπτομερέστατος και αυτό θέλει χρόνο και τυπικές διαδικασίες.

O Σουδανός, το FBI και η Λευκωσία

Θα θυμάστε την πρόσφατη είδηση πως στη Λευκωσία μετέβη κλιμάκιο πρακτόρων του FBI επιφορτισμένων με τη διερεύνηση της παραβίασης διεθνών οικονομικών κυρώσεων. Μια νέα αποκάλυψη του διεθνούς κονσόρτιουμ ερευνητικής δημοσιογραφίας ICIJ (γνωστοί από τα Panama και Pandora Papers) μας δίνει μια νέα διάσταση του ενδιαφέροντος των Αμερικανών για την Κύπρο. Σύμφωνα με το ICIJ, ο σουδανός επιχειρηματίας, Αμπντελμπασίτ Χάμζα, που οι ΗΠΑ θεωρούν πως χρηματοδοτεί τη Χαμάς, έχει μετοχικό κεφάλαιο σε εταιρεία στην Κύπρο. Η αποκάλυψη προέκυψε μέσα από 3,6 εκατομμύρια αρχεία κυπριακών εταιρειών που διέρρευσαν και «χτενίστηκαν» από 68 διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, φυσικά, διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη Χαμάς. Οι αμερικανικές αρχές, όμως, διαφωνούν. Στις 18 Οκτωβρίου και στις 27 Οκτωβρίου η υπηρεσία ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον συμπεριέλαβε σε δυο λίστες κυρώσεων με νομικά αλλά και φυσικά πρόσωπα που χαρακτηρίζει ως «μέλη τρομοκρατικής ομάδας, πράκτορες και χρηματοδοτικοί παράγοντες στη Γάζα και αλλού, συμπεριλαμβανομένων του Σουδάν, της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κατάρ».

Επικηρυγμένος

Αίσθηση προκαλεί μάλιστα η πληροφορία που δημοσίευσε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι ο σουδανός επιχειρηματίας είναι επικηρυγμένος από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας, που εμφανίζονταν διατεθειμένες να καταβάλουν μέχρι και 10 εκατομμύρια δολάρια σε πληροφοριοδότες για τις δραστηριότητές του. Σύμφωνα με πηγές, το εταιρικό «γαϊτανάκι» που περιγράφεται στα έγγραφα που διέρρευσαν, «κουμπώνει» με πληροφορίες και υποψίες που έχουν εκφράσει οι Αρχές των ΗΠΑ.

Εκλογές για τους υποψηφίους

Κλείδωσε οριστικά, εξ όσων πληροφορούμαι, η απόφαση να πραγματοποιηθούν εσωκομματικές εκλογές για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, με μοναδικές υποψηφιότητες που έχουν ως τώρα αποφασιστεί να είναι αυτές δυο ευρωβουλευτών, της Ελενας Κουντουρά και του Κώστα Αρβανίτη. Προκριματικές κάλπες δηλαδή, κάτι σαν τα primaries των ΗΠΑ, «opos Ameriki» που έλεγε και η παλιά διαφήμιση. Οπως μου εξηγούσαν οι πηγές μου, τα όποια εμπόδια μπορεί να παρουσιάζει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ θα τακτοποιηθούν «με ευελιξία» από την Κεντρική Επιτροπή που αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση αυτή. Θα είναι, συν τοις άλλοις, και μια τόνωση της συμμετοχής στο κόμμα που έχει, λένε, αποκτήσει και αρκετά νέα μέλη το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα μου έλεγαν ότι στο κάλεσμα για κατάθεση βιογραφικών για τα κομματικά think tank έχουν ήδη ανταποκριθεί 4.000 άνθρωποι.

Το ελληνικό λόμπι ενοχλεί την Αγκυρα

Μπόλικη γκρίνια εκφράζεται από την πλευρά της Τουρκίας για το ελληνοαμερικανικό λόμπι στην Ουάσιγκτον. Και υπήρξαν ενδιαφέρουσες αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ για την επιστολή που έστειλε ο εκτελεστικός  διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Εντι Ζεμενίδης στον Αντονι Μπλίνκεν, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της επίσημης έγκρισης της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα. Η επιστολή του Ζεμενίδη είχε μια αναφορά περί «ομηρίας» της εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εξαιτίας της «δυσλειτουργικής σχέσης με την Τουρκία». Αυτή η συγκεκριμένη φράση ήταν που ενόχλησε και τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «στοχοποίηση της Τουρκίας» από τους λομπίστες, παρουσιάζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την εκτίμηση του HALC ως «δηλητηριώδη» και υπονομευτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μια περίοδο που, όπως επισημαίνουν, «η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει μειωθεί».

Χωρίς σύνδεση

Πάντως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του δεν έχει δείξει να συνδέει τους ελληνικούς εξοπλισμούς με την Τουρκία. Αντιθέτως μπορώ να πω, κάθε σύνδεση μάλλον υπέρ της Ελλάδας λειτουργεί. Εξάλλου διαβεβαιώσεις για το ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση της έγκρισης των ελληνικών F-35 με την Τουρκία και τα F-16 που ζητά, έδωσε σε συνάντησή του με ελληνοαμερικανούς βουλευτές και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Γκρέγκορι Μικς.

Συγκεντρώνουν «πυρομαχικά»

Αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται, ως γνωστόν, η μεγάλη μάχη για τα μη κρατικά ΑΕΙ, αλλά η αντιπολίτευση στέλνει ήδη τα σήματά της. Μαθαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δημοσιεύσει άμεσα και λεπτομερώς τις θέσεις του για το θέμα, με προσανατολισμό κάθετης άρνησης στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε εκ νέου τη θέση του χθες («Σκάι») με τη φράση «δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικού μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου, με συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας βεβαίως, γιατί αυτό συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Θα υψώσει, ωστόσο, τους τόνους της κριτικής στην κυβέρνηση για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας, όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά σε όλες τις βαθμίδες της.

Related posts

Μητσοτάκης για Τουρκία: Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε την ίδια ένταση όπως το 2020

admin

Προεκλογικά σινιάλα με στροφή στην καθημερινότητα

admin

Μητσοτάκης: Φοροδιαφυγή και μισθώματα στο «καλάθι» της ΔΕΘ

admin

Τα μυστήρια της Χειμάρρας

admin

Αναζητούν νέα στελέχη από 3.000 βιογραφικά

admin

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη στο Μαξίμου

admin

Delphi Forum- Μητσοτάκης: Ανάγκη για ευρωπαϊκά μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση

admin

Παπαστεργίου: «Η αλλαγή τιμολογίου ρεύματος ή παρόχου θα γίνεται με ένα μήνυμα στο κινητό»

admin

«Η ΑΔΑΕ κατάφερε να μείνει όρθια και αντιστεκόμενη»

admin