Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έδωσε προτεραιότητα στις δασικές πυρκαγιές για 4 χρόνια

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετρά ήδη τέσσερα χρόνια θητείας, και αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ανέτοιμη και ανεπαρκής σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, παρά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το αντίθετο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Και προσέθεσε πως αναμένει τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή – που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει από το τέλος Ιουλίου – όπου η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει προτάσεις «για να αποτραπούν παρόμοιες τραγικές περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές στο μέλλον».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει η Ελλάδα να πηγαίνει καλά, δεν θέλουμε τις καταστροφές για να κάνουμε πολιτική, η κριτική μας θέλουμε να είναι για το πώς θα πηγαίνουμε καλύτερα, αλλά σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πολιτική ευθύνη για την εξέλιξη των πυρκαγιών», τόνισε ο κ. Φάμελλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Αναλυτικότερα και σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές που είναι ακόμη σε εξέλιξη, ανέφερε πως «ως αξιωματική αντιπολίτευση θέσαμε το αίτημα της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ήδη από τις 24 Ιουλίου, καταθέσαμε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στις 3 Αυγούστου, και νέο αίτημα την προηγούμενη εβδομάδα για να παρουσιάσουμε προτάσεις, και μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανταποκριθεί».

«Οι δηλώσεις Μητσοτάκη περί ετοιμότητας διαψεύστηκαν»

«Εντωμεταξύ», σημείωσε, «η χώρα μας, με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, έχει τη θλιβερή πρωτιά φέτος σε καμένες εκτάσεις στη Μεσόγειο, 50% περισσότερες από τη δεύτερη, Ισπανία, τριπλάσια καμένη έκταση σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας, η πυρκαγιά του Έβρου είναι η μεγαλύτερη σε έκταση μεγα-πυρκαγιά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, έχουμε μεγάλες καταστροφές στα εμβληματικά οικοσυστήματα της Δαδιάς και της Πάρνηθας, και έχουν κινδυνεύσει ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπου μάλιστα είχαμε και ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο».

Για να τονίσει χαρακτηριστικά ότι «προφανώς, οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου περί ετοιμότητας έχουν διαψευστεί εντελώς».

Ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε πως «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την κυβέρνηση. Ούτε χρόνος για νέες υποσχέσεις», σημειώνοτνας πως «εδώ και τέσσερα χρόνια, υπήρξε χρόνος για την κυβέρνηση για άλλες πολιτικές επιλογές, όπως για τα 3 δισ. ευρώ κέρδη στα διυλιστήρια και για την αισχροκέρδεια στην αγορά. Αλλά δεν υπήρξε χρόνος και προτεραιότητα για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία».

«Απολογιστικά, η κυβέρνηση ήταν απόλυτα ανεπαρκής»

Και παρέθεσε αναλυτικά τα εξής: «το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που ιδρύθηκε επικοινωνιακά στο Σεπτέμβριο του 2021, μετά την τότε καταστροφή, δεν έχει ακόμη οργανόγραμμα, δηλαδή δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι.

»Στην Πυροσβεστική, υπάρχουν 3.600 κενές θέσεις, και η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις δεν έκανε καμιά εξαγγελία για την πλήρωσή τους. Σταμάτησαν ή ακυρώθηκαν έτοιμα εργαλεία που παραδόθηκαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, όπως η Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών με 140 εκατομμύρια εγκεκριμένη χρηματοδότηση, οι 550 εγκεκριμένες προσλήψεις στη Δασική Υπηρεσία και οι 5.000 εργαζόμενοι στη δασοπροστασία, με αποτέλεσμα να χαθούν χρόνος και πόροι».

Και τόνισε πως «απολογιστικά, η κυβέρνηση ήταν απόλυτα ανεπαρκής», ενώ προσέθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, «θα στηρίξουμε με προτάσεις όλες τις προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της πρόληψης δασικών πυρκαγιών και την ενίσχυση της πυροπροστασίας. Είναι ήδη δημοσιοποιημένη η πρότασή μας για ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας και των Δασικών Υπηρεσιών».

Για τις νέες ταυτότητες

Ερωτηθείς για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων, ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει «μείζον θέμα σχετικά με τη διαφάνεια του σχετικού διαγωνισμού».

«Πρόκειται για ένα διαγωνισμό της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει  ακυρωθεί δύο φορές, ενώ υπάρχουν πια και καταγγελίες για σχεδιασμό υλοποίησης μέσω απευθείας αναθέσεων», σημείωσε.

Και προσέθεσε πως η χώρα μας όφειλε να έχει προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό και εν γένει διεθνές πλαίσιο ήδη από το 2021, «υπάρχει ήδη όχληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έκαναν πρόσφατα παρέμβαση για τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Από την άλλη», τόνισε, «από την κυβέρνηση το μόνο που έχουμε είναι περίεργες και απαράδεκτες καθυστερήσεις, ενώ η χώρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Και μέσα σε όλα αυτά μπαίνει και θέμα διαφάνειας των συμβάσεων και των χρηματοδοτήσεων».

Για το μεταναστευτικό

Σχολιάζοντας την είδηση για νέα ναυάγια με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες στο Ανατολικό Αιγαίο, ο κ. Φάμελλος στάθηκε στις μεγάλες «ευθύνες και της Ευρώπης και της Ελλάδας όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού».

«Εξακολουθούμε να ακούμε μεγάλα λόγια, αλλά δεν γίνεται τίποτα για την εξασφάλιση ασφαλών διόδων για τους ανθρώπους αυτούς. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τους διακινητές και θα σώσουμε ζωές, ενώ και οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να δεχτούν τη δίκαιη κατανομή και φιλοξενία των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο», ανέφερε.

Προσέθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, «αντί να ασκεί την επιρροή της για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις χώρες τους, επιδιώκει να καταστήσει τις χώρες που δέχονται τη μεταναστευτική πίεση, όπως η Ελλάδα, ‘φυλακές ψυχών’ επί πληρωμή. Από την άλλη, και εμείς ως κράτος-μέλος της δεν ασκούμε πίεση προς τη σωστή κατεύθυνση για τα συμφέροντα της Ελλάδας, συνεισφέροντας στην αναξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη του «έχουμε μπροστά μας μία συλλογική ευθύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι ένα όχημα εξυπηρέτησης και έκφρασης των προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων, γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και δεν κάνουμε πολιτική για την καρέκλα ή για καριέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή τη διαδικασία πρέπει να βγει πιο δυνατός, «γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα δημοκρατικό, αριστερό, ευρωπαϊκό και οικολογικό κόμμα, το οποίο θα κάνει μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα καλύτερη».

«Έχουμε ήδη μπροστά μας κρίσιμους τομείς που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, που σήμερα δοκιμάζονται από την αισχροκέρδεια, από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και από τις πολλαπλές αβεβαιότητες. Παρά τις θριαμβολογίες του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα χάνει έδαφος γιατί αδυνατίζει η Πολιτεία: θεσμοί αποδυναμώνονται, η δημόσια πολιτική και ο έλεγχος αδυνατίζουν, μεγάλες και κρίσιμες υποδομές ιδιωτικοποιούνται, γίνονται εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια και τακτοποιήσεις παντού», σημείωσε.

Για να καταλήξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει εξαρτήσεις και μπορεί να εγγυηθεί την προοδευτική διακυβέρνηση και το καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας. Για αυτό και η δημόσια συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή νέου προέδρου πρέπει να γίνεται για την κοινωνία και να είναι ανοικτή στην κοινωνία. Και για το λόγο αυτό, καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και νέα μέλη να εγγραφούν, προκειμένου να συνεισφέρουν όχι μόνο στο μέλλον του κόμματος αλλά και της χώρας».

Related posts

ΣΤΙΣ ΠΙΤΕΣ

admin

Νέα πρόκληση Ακάρ – Η Ελλάδα εφηύρε τον «Νέο-οθωμανισμό» για να δικαιολογήσει τον επεκτατισμό της

admin

Εκλογές 2023: Μέχρι πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε στο ψηφοδέλτιο

admin

Το παρασκήνιο της μεταγραφής Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ

admin

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σύσταση να κλείνουν οι ενεργοβόρες συσκευές – Ποιες ώρες ζητά η κυβέρνηση

admin

Νίκος Ανδρουλάκης: Είναι αναγκαίο να διασυνδέσουμε το τουριστικό προϊόν με την παραγωγή και τη μεταποίηση

admin

Χαρίτσης και Ηλιόπουλος στηρίζουν Έφη Αχτσιόγλου

admin

Δυο μαύρες επέτειοι

admin

Στο Άγιο Όρος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο Μητσοτάκης

admin