Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριπλή έρευνα για τη λίστα των ομογενών

Τριπλή έρευνα διενεργείται για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Παραγγελία για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης δόθηκε χθες από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί και από ποια πρόσωπα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη.

Λίγο νωρίτερα, χθες, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά εσωτερικός έλεγχος στο υπουργείο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους του 2023 και ευρύτερα. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, η οποία συμπεριέλαβε σε ενημερωτική λίστα με email δεκάδες Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό χωρίς εκείνοι να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως δίνει πλήρη στήριξη στην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και προσώρας «καλύπτει» προσεκτικά την ευρωβουλευτή.

Σε χθεσινή τηλεοπτική της συνέντευξη, η υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι η κυρία Ασημακοπούλου έχει ξεκαθαρίσει πως ουδέποτε έλαβε λίστα διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, τηρώντας την κείμενη νομοθεσία, δεν παρέχει email σε κανέναν τρίτο και για κανέναν λόγο, είτε αυτοί είναι υποψήφιοι είτε πολιτικά κόμματα. Μάλιστα, υπογράμμισε πως τόσο η ίδια όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος αποφάσισαν τη διενέργεια του εσωτερικού ελέγχου, καθώς «υπήρξαν αναφορές από πολίτες και στο υπουργείο Εσωτερικών και οφείλουμε να απαντήσουμε. Δεν πρέπει να υπάρχει απολύτως καμιά σκιά».

Υπενθυμίζεται πως έρευνα για την υπόθεση, που έχει προκαλέσει… πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, διεξάγει η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν φτάσει περισσότερες από 100 καταγγελίες ψηφοφόρων του εξωτερικού. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι έλληνες απόδημοι, οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις στις οποίες έλαβαν το επίμαχο μήνυμα ήταν αυτές που είχαν δηλώσει κατά την εγγραφή τους τόσο στην ψηφιακή πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο όσο και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που είχαν δημιουργηθεί για τις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Από την πλευρά της η κυρία Ασημακοπούλου έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί με την Ανεξάρτητη Αρχή «σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Ερωτηματικά για

την επιστολική ψήφο

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποσυνδεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα από την επιστολική ψήφο, με την υπουργό Εσωτερικών να υποστηρίζει πως οι πολίτες που καταγγέλλουν το email της κυρίας Ασημακοπούλου είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του 2023 και όχι στην επιστολική.

Πάντως, είναι γεγονός ότι το θέμα που προέκυψε με τη «γαλάζια» ευρωβουλευτή στάθηκε αφορμή για να θέσει η αντιπολίτευση ζήτημα για το κατά πόσο θα είναι αδιάβλητη η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Ηδη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επισημάνει πως η υπόθεση δημιουργεί «ερωτηματικό για το θέμα της επιστολικής ψήφου».

Την ίδια ώρα διευκρινίσεις έσπευσε να δώσει και ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Νάσος Μπαλέρμπας για τη λειτουργία της πλατφόρμας apodimoi.gov.gr, η οποία τα τελευταία 24ωρα θεωρείται «μη ασφαλής».

Οπως διευκρίνισε, η λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας τερματίστηκε – και συνεπώς σταμάτησε να διαθέτει και το σχετικό πιστοποιητικό ασφαλείας – στις 28 Ιουλίου 2023, την ημέρα δημοσίευσης του νόμου 5044/2023, με τον οποίο ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους   εκλογέων εξωτερικού. «Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 29 Ιουλίου 2023, τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα apodimoi.ypes.gov.gr, στην οποία θα φιλοξενούνταν η πλατφόρμα για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, χωρίς κανέναν περιορισμό. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Φεβρουαρίου 2024 ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου υπό την ηλεκτρονική διεύθυνση epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, έχοντας καταγράψει έως την Τρίτη 5 Μαρτίου πάνω από 23.000 εγγραφές ελλήνων εκλογέων από 94 διαφορετικές χώρες».

Related posts

Το νέο κόμμα της Αριστεράς

admin

Το δύσκολο και μακρύ καλοκαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας, η κούρσα διαδοχής και η ενότητα του κόμματος

admin

Νίκος Παππάς: Τι απαντά για τυχόν υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Βουλή: Διαβιβάστηκε δικογραφία κατά του Καραμανλή για τα Τέμπη

admin

Πολιτική Προστασία για όλες τις κρίσεις

admin

Ενα νέο ηγετικόεπιτελείο γιατον Κασσελάκη

admin

Γάλλος πρέσβης από Αλεξανδρούπολη: Στηρίζουμε τον σύνθετο ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Τι είπε, τι δεν είπε και τι εννοούσε

admin

Αλέξης Χαρίτσης: «Καταθέτουμε τροπολογία για την ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία»

admin