Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις διεκδικητές για έναν χώρο

Οι δημοσκόποι τούς υπολογίζουν γύρω στο 20% με 25% του εκλογικού σώματος. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες εν όψει της ευρωκάλπης του Ιουνίου γνωρίζοντας ότι πρέπει να καταλάβουν ένα σημαντικό μέρος του χώρου στον οποίο εκείνοι αυτοτοποθετούνται εάν θέλουν να γράψουν καλά νούμερα το εκλογικό βράδυ. Επαγγελματίες και μη εκλογολόγοι επαναλαμβάνουν σχεδόν μονότονα ότι πρόκειται για απαιτητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν έχουν κομματικές ταυτίσεις, αξιολογούν τη ρητορική και τις πρωτοβουλίες των δυνητικών πολιτικών εκφραστών τους ανά θέμα και μετακινούνται σχετικά εύκολα από το ένα κόμμα στο άλλο. Οι βουλές των κεντρώων, λοιπόν, αναμένεται να καθορίσουν τα αποτελέσματα μιας ακόμη αναμέτρησης, αυτής για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οπότε, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: τι γνωρίζουμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία των γκάλοπ για το πώς εκείνοι θα συμπεριφερθούν πίσω από τα παραβάν;

n Οι παροικούντες το πολιτικό σύστημα μιλούν αυτή τη στιγμή για τον εκ δεξιών κίνδυνο που απειλεί τη ΝΔ, καθώς και για τις κινήσεις τις οποίες εκείνη σχεδιάζει προκειμένου να περιορίσει την άνοδο της Ελληνικής Λύσης και τα ποσοστά της Νίκης που τσιμπάνε. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα δεν έχει αποστρέψει το βλέμμα του από τους εκλογείς του Κέντρου. Οι επιθέσεις προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο οι νεοδημοκράτες χαρακτηρίζουν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» εξαιτίας της καταψήφισης του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, αποσκοπούν στο να καταγραφούν εκείνοι ως η μοναδική μεταρρυθμιστική δύναμη στη συνείδησή τους. Η δοκιμασμένη συνταγή των μεταγραφών από την Κεντροαριστερά, ώστε να παρουσιαστεί ένα δελεαστικό ευρωψηφοδέλτιο, συνεχίζεται. Και η θεσμοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο προμοτάρεται στο ακροατήριο που δίνει έμφαση στη συμπεριληπτικότητα και τον εκσυγχρονισμό σαν μια απόδειξη του φιλελευθερισμού της κυβέρνησης.

n Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, ποντάρει στην αντιπολίτευση χωρίς λαϊκισμό – όπως συνοψίζουν στελέχη του τη στρατηγική που έχει επιλέξει – προκειμένου να πείσει την υπό συζήτηση εκλογική ομάδα πως αποτελεί εναλλακτική στη ΝΔ. Σύμφωνα με την πράσινη ανάγνωση, η υπεύθυνη κριτική σε συνδυασμό με την κατάθεση προτάσεων θα επιτρέψει στο Κίνημα να επαναπροσεγγίσει όσους ανάμεσά τους εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση – και άρα, θα το οδηγήσει στην κατάληψη της δεύτερης θέσης.

n Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ξανά και ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ανοιχτός σε όλους τους ανθρώπους της Αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ο νέος αρχηγός διατείνεται ότι πλέον το τελευταίο έχει εξίσου μεγάλη σημασία με την πρώτη μέσα στο κόμμα του καθώς επιχειρεί να βουτήξει σε μια εκλογική δεξαμενή όχι και τόσο φιλική προς τους συριζαίους.

Τι λένε οι δημοσκόποι

Βέβαια, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Prorata ειδικά για το Κέντρο στα μέσα Ιανουαρίου, κανένα από τα τρία κόμματα δεν θεωρείται απόλυτα συνυφασμένο με τον χώρο ο οποίος κρίνει την έκβαση των εκλογικών μαχών εδώ και κάποια χρόνια. Το 40% του συνόλου της κοινής γνώμης κατατάσσει τη ΝΔ στην Κεντροδεξιά και το 32% στη Δεξιά. Για το 77% της γαλάζιας βάσης το κόμμα τους ανήκει στην Κεντροδεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για ένα 34% του δείγματος κόμμα της Κεντροαριστεράς και για ένα άλλο 34% της Αριστεράς. Σύμφωνα με το 62% των δικών του ψηφοφόρων, τοποθετείται στην Κεντροαριστερά. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει για το 44% του συνόλου την Κεντροαριστερά και για το 34% το Κέντρο, ενώ οι ψηφοφόροι του δηλώνουν σε ποσοστό 61% ότι ανήκει στην Κεντροαριστερά.

Δεδομένου του ενδιαφέροντος και των τριών κομματικών εδρών για το κεντρώο εκλογικό σώμα, το οποίο πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «κρίσιμη μάζα», ένας επαγγελματίας των μετρήσεων σημειώνει ότι από εδώ και πέρα εκείνος και οι συνάδελφοί του θα ελέγχουν το μέγεθος του συγκεκριμένου χώρου. «Προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί καμία αλλαγή του, ούτε υπήρξαν σοβαρές μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων που μπορούν να προσελκύσουν τέτοιου είδους ψηφοφόρους» συμπληρώνει.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης» εξηγεί επικαλούμενος τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχει κάνει μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, «δεν έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στο Κέντρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι δεύτερος στις προτιμήσεις των κεντρώων αλλά με απόσταση, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να δούμε αν έχει πιθανότητες να πλησιάσει έστω και λίγους από αυτούς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλά πολύ αρνητικό φορτίο. Υπήρξε από το 2012 ο αντίπαλος όσων πρεσβεύουν». Στην εξίσωση βάζει και το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, μια κι ο ιδρυτής του το σύστησε ως αμιγώς κεντρώο. Ομως, εκτιμά ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα μετακινηθεί προς τους Δημοκράτες δεν θα είναι ικανός να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Τα χαρακτηριστικά των κεντρώων

Βέβαια, στη δική του ανάλυση, «το Κέντρο είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, δεν είναι πολιτική έκφραση». Εννοεί ότι όσοι αυτοτοποθετούνται εκεί δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ιδεολογικές ταμπέλες. «Είναι μετριοπαθείς πολίτες με κυριότερο χαρακτηριστικό τους την πρόσδεση στα κόμματα εξουσίας» αναφέρει. Ψηφίζουν, με άλλα λόγια, για κυβέρνηση – κι ακόμη κι αν καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε μια κάλπη που δεν βγάζει κυβέρνηση, τείνουν να διαλέγουν κόμματα τα οποία πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Παρότι από τα παραπάνω φαίνεται παγιωμένη η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο πεδίο του πολιτικού φάσματος μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς, ένας γνωστός πολιτικός αναλυτής επιμένει ότι δεν είναι απίθανες κάποιες ανακατατάξεις – εξάλλου, σύμφωνα με το ψυχογράφημα του εν λόγω εκλογικού ακροατηρίου στο οποίο έχουν καταλήξει οι δημοσκόποι, μελετώντας τις απαντήσεις του στα ερωτήματα των ερευνών τους που δίνουν τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία, κανένα κόμμα δεν νομιμοποιείται να εκλάβει την ψήφο του ως δεδομένη.

Εφόσον, για παράδειγμα, η ΝΔ αποφασίσει τελικά να συμπεριλάβει ακραία δεξιούς στο ευρωψηφοδέλτιό της,  προκειμένου να ανακόψει στις διαρροές προς τα κόμματα του Βελόπουλου περισσότερο και του Νατσιού λιγότερο, θα αποδυναμώσει το στίγμα της. Με αποτέλεσμα, κατά την άποψή του, να ενοχλήσει ή ακόμη και να απωθήσει κεντρώους.

Δράση και αντίδραση στην κάλπη

Αλλά, όπως σπεύδει να επισημάνει, για να καρπωθεί αυτές τις πιθανές γαλάζιες απώλειες το ΠΑΣΟΚ, «θα πρέπει-πρώτα να έχει πάψει να εκπέμπει θολά μηνύματα αναφορικά με τις εκσυγχρονιστικές του προθέσεις». Γιατί ήδη μια σημαντική μερίδα των υποστηρικτών του συμφωνεί με κυβερνητικές πρωτοβουλίες – σαν το 63% που βρήκε η Pulse ότι επικροτεί την κατεύθυνση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη προτού αυτό γίνει νόμος ή το 52,2% που τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων το οποίο κατέγραψε η Opinion Poll. Στο Κέντρο δηλαδή, όπως κι αλλού, ό,τι χάνει ο ένας δεν μετατρέπεται αυτόματα πια σε κέρδος του άλλου.

Related posts

Τσακαλώτος: Χωρίς ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία

admin

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

admin

Τελευταία μέρα εγγραφής για την ηλεκτρονική ψηφοφορία του ΣΥΡΙΖΑ – Μήνυμα Κασσελάκη

admin

Δένδιας: Στην Τουρκία ο υπ. Εξωτερικών – Με Τσαβούσογλου σε Αντιόχεια

admin

Λάκης Λαζόπουλος: «Το να φύγει ο Τσακαλώτος είναι σαν να φεύγει μία σταγόνα από το ποτήρι νερό»

admin

Πώς πέρασε την πρώτη μέρα στον στρατό ο Κασσελάκης – Γραφείο για… δουλειά μετά την εκπαίδευση

admin

Οι κυπριακές εκλογές και οι προκλήσεις των ημερών

admin

Κοινός τόπος μια Αθήνα βιώσιμη τουριστικά

admin

Πολιτική σκοπιμότητα βλέπει το ΥΠΕΞ πίσω από την συνεχιζόμενη κράτηση του Μπεγλέρη

admin