Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινός τόπος μια Αθήνα βιώσιμη τουριστικά

Τα δεδομένα πριν από τη συνάντηση δεν ήταν δεδομένα συμφωνίας: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε μιλήσει για δύο θέματα στα οποία ο Χάρης Δούκας έχει ήδη τοποθετηθεί ανάποδα – για τις αποφάσεις που αφορούν τη γραμμή 4 του μετρό και το κόψιμο των δέντρων για τη δημιουργία των σταθμών σε Κυψέλη, Εξάρχεια και πάρκο Ριζάρη, αλλά και για το άνοιγμα της Βασιλίσσης Ολγας στα αυτοκίνητα, το οποίο χαρακτήρισε «σχεδόν αδύνατο».

Τα χαμόγελα όμως δεν έλειψαν από την είσοδο του νεοεκλεγμένου δημάρχου Αθηναίων στο Μέγαρο Μαξίμου – η νίκη του, ως αουτσάιντερ με τη στήριξη της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, είχε χαρακτηριστεί ως μήνυμα προς τη ΝΔ. Η συζήτηση μεταξύ τους έγινε, πάντως, σε καλό κλίμα που επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές, ενώ ο πάγος της πρώτης συνάντησης «έσπασε» στη συζήτηση για τον τουρισμό στην Αθήνα. Ο Δούκας, άλλωστε, ήταν παρών στο ακροατήριο την ώρα που μιλούσε ο Μητσοτάκης στο συνέδριο για τον τουρισμό. Η ομιλία του Πρωθυπουργού είχε σημεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα τα οποία βρίσκονται στο βασικό πεδίο συζήτησης για όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά κυρίως για την Αθήνα.

Ο Δούκας προσήλθε στη συνάντηση με στόχο να περιγράψει την «πράσινη Αθήνα» που οραματίζεται ως θετικό παράδειγμα για το πόσα μπορούν να αλλάξουν, καθώς με βάση την ατζέντα που περιέγραψε προεκλογικά το πράσινο είναι «θέμα επιβίωσης» για μια σύγχρονη πόλη. Πηγές κοντά στον νέο δήμαρχο, μετά τη συνάντηση των δύο, μιλούσαν για μια σχέση που έχει «δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα», καθώς οι δυο τους δεν γνωρίζονταν από πριν, όμως αναπόφευκτα στο μέλλον θα κληθούν να συζητήσουν αρκετές φορές για ζητήματα που αφορούν την πρωτεύουσα και στα οποία απαιτείται συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με τις δημοτικές Αρχές  – ο Δούκας ήδη έχει κάνει έναν πρώτο κύκλο επαφών με υπουργούς με τους οποίους θα χρειαστεί να έχουν επικοινωνία, ενώ έχει κάνει σαφές δημόσια πως είναι υπέρ της συνεργασίας, αλλά παράλληλα έτοιμος να θέσει επί τάπητος τα βασικά προτάγματα για το περιβάλλον πάνω στα οποία διεξήγαγε την καμπάνια του, κερδίζοντας τελικά την εκλογική κούρσα.

Οι προτεραιότητες

Ο Μητσοτάκης συνεχάρη τον νέο δήμαρχο για την εκλογή του, καθώς είναι η πρώτη τους εθιμοτυπική συνάντηση από τις εκλογές. Στη διάρκεια της μεταξύ τους συζήτησης, οι δύο άνδρες κουβέντιασαν ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής Αρχής, αλλά και τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να συνεργαστούν «προς όφελος των δημοτών και των κατοίκων της πρωτεύουσας», όπως περιέγραφαν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του νέου δημάρχου Αθηναίων, η συζήτηση χαρακτηρίστηκε ως «εποικοδομητική», ενώ αναφερόταν πως οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις «για μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των αθηναίων πολιτών». Παρότι καμία πλευρά δεν θέλησε να επεκταθεί στο αν τα βασικά σημεία διαφωνίας τους, σε δημόσιο επίπεδο, βρέθηκαν στο πεδίο αυτής της πρώτης συζήτησης, αυτό θεωρείται δεδομένο. Σε κάθε περίπτωση, Μητσοτάκης και Δούκας συμφώνησαν πως θα βρίσκονται σε επικοινωνία για ό,τι ενδεχομένως προκύψει και δεσμεύθηκαν πως η συνεργασία τους θα έχει βασικό γνώμονα τη βελτίωση των πολιτών της πρωτεύουσας.

Related posts

Φάμελλος: Για τις ακροδεξιές πιέσεις Σαμαρά υπεύθυνος είναι ο Μητσοτάκης

admin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρωτοαγωνιστεί στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων

admin

«Μεγάλη Εικόνα»: Προσκεκλημένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος

admin

Το 2025 θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ, λέει ο Πιερρακάκης

admin

Με covid o Κυριάκος Μητσοτάκης – Ακυρώνει την περιοδεία του στο Αγιο Ορος

admin

Πώς οι «Σπαρτιάτες» μπορούν να προκαλέσουν εκλογές ανά πάσα στιγμή

admin

Ντόρα Μπακογιάννη: Ολόκληρη η Κρήτη είναι μπλε – Ιστορικά δεν έχει υπάρξει ξανά ποτέ

admin

Το ΥΠΕΞ αποσύρει τη ροζ σημαία λόγω διαμαρτυριών

admin

Κοροναϊός: Εκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη – Πλεύρη για τα μέτρα λόγω της έξαρσης στην Κίνα

admin