Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΥΠΕΞ αποσύρει τη ροζ σημαία λόγω διαμαρτυριών

Εντολή για την απόσυρση ενός έργου τέχνης που εκτίθεται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη έδωσε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά από διαμαρτυρίες για το ότι παρουσιάζει την ελληνική σημαία με ροζ χρώματα. Πρόκειται για το έργο της ελληνοαμερικανίδας εικαστικού Γεωργίας Λαλέ που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή σε έκθεση με θέμα τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία στην Ελλάδα. Είναι ένα συμβολικό έργο, μια σημαία φτιαγμένη από κομμάτια από 22 σεντόνια ελληνίδων θυμάτων γυναικοκτονιών (δωρεές των οικογενειών τους) στα οποία αναγράφονται τα ονόματά τους, η ημερομηνία θανάτου και η γειτονιά τους. Το γεγονός, βέβαια, ότι το «κολάζ» αυτό σχηματίζει μια σημαία με ροζ αποχρώσεις ξεσήκωσε διαμαρτυρίες περί «βεβήλωσης» του εθνικού συμβόλου από συγκεκριμένους κύκλους, ενώ το έφερε και στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός.

Ο Ράμα επιμένει στην πρόκληση

Ανυποχώρητος για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη εμφανίστηκε ο Εντι Ράμα χθες, μιλώντας στα μέλη της ειδικής ομάδας διαπραγματευτών της Αλβανίας στην ΕΕ. Αναφερόμενος στο ελληνικό «βέτο», ο Ράμα είπε «σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε τη σημασία που έχει για τους γείτονές μας» η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, τόνισε ωστόσο πως στο θέμα αυτό «δεν υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός, όχι γιατί δεν τον θέλουμε εμείς, αλλά γιατί η Δικαιοσύνη που θέλουμε είναι πιο «πεισματάρα» από εμάς». Σημειώνω, βέβαια, ότι αυτή η… προαναγγελία της στάσης της αλβανικής Δικαιοσύνης έγινε την παραμονή της συνέχισης της ποινικής δίκης του Μπελέρη, σήμερα, στο ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς των Τιράνων.

Αποκαλυπτήρια από Πιερρακάκη

Οι «μαχητές» φοράνε τα γάντια τους και ο διαιτητής ετοιμάζεται να βαρέσει το καμπανάκι για την έναρξη της πρώτης μεγάλης ιδεολογικής μάχης του 2024. Αυτής για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και, συγκεκριμένα, παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων, χωρίς αναθεώρηση του άρθρου 16. Τα αποκαλυπτήρια της νομοθετικής ρύθμισης από τον Κυριάκο Πιερρακάκη θα γίνουν σχεδόν πανηγυρικά, αύριο, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χρονιάς. Με στόχο, όπως τον έχει ορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να αναρτηθεί αμέσως στη δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί από τη Βουλή μετά τις γιορτές, μέσα στον Ιανουάριο.

Βάζουν μπροστά τις συμπράξεις

Προς τι η σπουδή; Εκτός του ιδεολογικού στίγματος που θέλει να δώσει η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, υπάρχει ήδη πρακτικά και μεγάλο ενδιαφέρον, από πανεπιστήμια της ΕΕ και των ΗΠΑ κυρίως. Από ό,τι ακούω, ειδικά με κάποια ΑΕΙ της Κύπρου έχουν γίνει πολύ προχωρημένες συζητήσεις. Με προοπτική, μάλιστα, αυτές οι συμπράξεις και διασυνδέσεις με ελληνικά πανεπιστήμια να αρχίσουν να λειτουργούν από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα θα έχουν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και μετά έπονται και οι… διατλαντικές συνεργασίες.

Στη ζυγαριά και τα Black Ηawk

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει την πώληση 35 ελικοπτέρων Black Ηawk στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πώλησή τους θα πραγματοποιηθεί κιόλας. Εξηγούμαι: Η Ελλάδα είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να αγοράσει 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk, μαζί με όλο τον εξοπλισμό τους, την εκπαίδευση του προσωπικού και τη μελλοντική υποστήριξή τους. Ενα πακέτο ύψους 1,95 δισ. δολάρια, για το οποίο η τυπική επιστολή αποδοχής της πώλησης αναμένεται να αποσταλεί εντός 14 ημερών. Σημειώνω δε ότι η ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρεία, Sikorsky, η οποία ανήκει στη Lockheed Martin, έσπευσε να χαιρετίσει την επίτευξη συμφωνίας, τονίζοντας ότι είναι «έτοιμη να υποστηρίξει την πιθανή παραγωγή Black Hawk στην Ελλάδα».

Καλά όλα αυτά, λοιπόν, αλλά – όπως μου επιβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας – και αυτή η συμφωνία θα επαναξιολογηθεί και, εφόσον αποφασίσουν να την προχωρήσουν, θα μπει σε σειρά προτεραιότητας. Για τη γενική επαναξιολόγηση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων σάς τα έχουμε γράψει και σε αυτή τη στήλη και αναλυτικά σε ρεπορτάζ και θα πραγματοποιηθεί, θυμίζω, μόλις ολοκληρωθούν και οι επόμενες κρίσεις στο στράτευμα.

Συναίνεση και λόγω επαναξιολόγησης

Παρεμπιπτόντως, από συζητήσεις που έκανα με διαφορετικές πηγές μου, συμπέρανα ότι η ανακοίνωση από τον Δένδια του «παγώματος» και της επαναξιολόγησης όλων των προμηθειών, ήταν μια απόφαση που «διευκόλυνε» τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Σας θυμίζω ότι για ζητήματα αμυντικών προμηθειών οι αρμόδιοι των κομμάτων συζητούν κεκλεισμένων και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής και με απευθείας ενημερώσεις από το υπουργείο. Και η πληροφόρησή μου λέει ότι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τον σχεδιασμό αυτόν και ανταποκρίθηκαν θετικά.

Related posts

Στίγκας: Τι είπε για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές και για το επεισόδιο με τον Φλώρο

admin

Πού θα ψηφίσουν οι πλημμυροπαθείς

admin

Μητσοτάκης – Σίσι: Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία – Τι συμφώνησαν

admin

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

admin

Διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη για το δυστύχημα με το Antonov

admin

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στους δήμους και η επόμενη ημέρα

admin

ΚΚΕ για «Υδωρ 2.0»: Ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού

admin

Πυρά Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Τι κρύβεται πίσω από την πρωτοφανή επίθεση στον έλληνα πρωθυπουργό

admin

ΑΜΗΧΑΝΙΑ

admin