Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δεύτερη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ και συλλογίζεται

Στάση αναμονής μέχρι την Κυριακή και την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ τηρούν στην Χαριλάου Τρικούπη -γνωρίζοντας πως πιο ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και κατ’ επέκταση του κεντροαριστερού χώρου, θα εξαχθούν όταν θα είναι πια γνωστό το όνομα του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα. Επισήμως, άρα, σχόλιο δεν θα υπάρξει.

Στο παρασκήνιο ωστόσο, οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης των τελευταίων ημερών. Κυρίως γιατί υπήρξαν πολλοί που είχαν υπολογίσει, λανθασμένα, πως ο αριθμός των συριζαίων μελών που θα έφταναν έως την κάλπη θα ήταν πενταψήφιος. Επίσης, όμως, στελέχη με πείρα εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τις όποιες πιθανές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην πασοκική προσπάθεια μια επικοινωνιακή καταιγίδα με αφορμή την εκλογή της επόμενης ηγεσίας.

Τα νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζουν τη Χαριλάου Τρικούπη

Από μεριάς αριθμών, στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι βγαίνουν κερδισμένοι: τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που έφτασαν μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες το 2021 αριθμούσαν τους 270.000, ενώ 140.000 ήταν μόνο οι ψήφοι που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εκλογή του -γεγονός το οποίο υπενθύμισε σε δηλώσεις του (Real Fm) ο Δημήτρης Μάντζος: «χωρίς διάθεση συγκρίσεων, αλλά για να έχουμε την πλήρη κλίμακα των μεγεθών, 140.000 ήταν όσοι ψήφισαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στις δεύτερες εκλογές του 2021». Αναφερόμενος στις εισροές νέων ψηφοφόρων, επεσήμανε πως υπήρχε μία εισροή 40.000 μελών, «αλλά περισσότερα ήταν τα μέλη τα οποία είχαν ψηφίσει για τον κ. Τσίπρα πριν από λίγους μήνες και δεν προσήλθαν χθες στις κάλπες».

Αυτό που όντως συζητείται πέριξ του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είναι και η κομματική προέλευση των ψηφοφόρων αυτών -καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η αναμόχλευση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 13 χρόνια με την ίδια ηγεσία, αλλά κυρίως μετά από μια εκλογική ήττα τέτοιων διαστάσεων όπως αυτή του καλοκαιριού μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον και των ενδιαμέσων ψηφοφόρων. Οσων δηλαδή αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και τσαλαβουτούν πότε στη μια και πότε στην άλλη πλευρά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διάσπαση ή νέα δυναμική;

Πάντως, όσες κουβέντες και όσα τηλέφωνα κι αν έγιναν το τελευταίο 48ωρο, όλα τελείωναν με το ίδιο συμπέρασμα: είτε ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Στέφανος Κασσελάκης είτε γίνει η ανατροπή και επικρατήσει η Εφη Αχτσιόγλου, τα πάντα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν και στην συμπεριφορά της ηττημένης πλευράς και στο αν η μετεκλογική σύγκρουση οδηγήσει σε διάσπαση το κόμμα.

O κ. Στέφανος Κασσελάκης ψηφίζει στις εσωκομματικές εκλογές αγκαλιά με τον σκύλο του

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πως την Κυριακή τελειώνει μια μεταβατική περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σηματοδοτεί και επισήμως την έναρξη της μάχης για την επικράτηση στον προοδευτικό χώρο, με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του επόμενου καλοκαιριού.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρές αντιδράσεις από την ατάκα Ραγκούση για το δάνειο και τις εταιρείες Κασσελάκη

admin

Βαρθολομαίος: Στην Αποκαθήλωση στην Ιμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

admin

Θεοδωρικάκος προς Σοϊλού: Ο κόσμος είδε τη στάση της Τουρκίας με τους 92 γυμνούς μετανάστες

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά της δύναμης του ΟΗΕ

admin

«Ο τούρκος πρόεδρος έμεινε χωρίς εχθρούς, κάτι που δεν τον βολεύει»

admin

Πλακιωτάκης: Ηγετική η θέση της ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο

admin

Γεραπετρίτης: Συγκροτείται Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων

admin

Blue Horizon: «Άδειασε» τον Βαρβιτσιώτη το Μαξίμου – Ο Χρήστος Στυλιανίδης νέος υπουργός Ναυτιλίας

admin