Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα Ερντογάν πριν την επίσκεψη στην Αθήνα

Στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στην Αθήνα και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του.

«Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονες μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κάθε πρόοδος που σημειώνει η χώρα μας στον διπλωματικό τομέα στις διμερείς της σχέσεις μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Αιώνα της Τουρκίας. Βαδίζουμε αποφασιστικά προς τους στόχους που έχουμε θέσει, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε κάθε έναν από τους πολίτες μας που μας συμπαραστέκονται όποτε τους χρειαζόμαστε και στηρίζουν το όραμά μας », προσέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα προσέρχεται στη συζήτηση με θετική διάθεση και προκείμενου να επιβεβαιωθεί το θετικό κλίμα και σε ανώτατο επίπεδο, ωστόσο όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Προσερχόμαστε στη συζήτηση χωρίς διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες, αλλά αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Καθημερινή, πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Ταυτόχρονα δηλώνει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση»  και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Παράλληλα αναφέρει ότι προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής “win-win”», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

Ταυτόχρονα αποδίδει το κλίμα ηρεμίας αυτή την περίοδο σε αλλαγή στάσης της Αθήνας: «Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί».

«Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του,  ο Τούρκος πρόεδρος, αποδίδει το κλίμα ηρεμίας σε αλλαγή θεώρησης της Αθήνας και λέει στον «φίλο του Κυριάκο»:

«Από πλευράς μας δεν έχει αλλάξει τίποτα […] Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί. Ετσι όπως πάντα, απαντάμε κατάλληλα, χωρίς δισταγμό σε όσους εποφθαλμιούν την ασφάλεια του λαού μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα, έτσι είμαστε και πάντα ανοιχτοί στην προώθηση της συνεργασίας και της φιλίας».

«Ρωτήσατε τι θα έλεγα στον κύριο Μητσοτάκη. Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν τη νεολαία.

Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης.

Πρώτα από όλα, οι λαοί μας έδωσαν ισχυρή στήριξη και στις δύο κυβερνήσεις στις εκλογές που έγιναν φέτος και στις δύο χώρες. Με αυτή τη στήριξη, τόσο εμείς όσο και ο κύριος Μητσοτάκης είμαστε σε θέση να κάνουμε δυνατά και εποικοδομητικά βήματα».

Related posts

Τσίπρας: Ο Κασσελάκης μαθαίνει γρήγορα

admin

Ο Star της ημέρας

admin

Χαρίτσης: Συγκάλυψη στα Τέμπη τέλος, το δίκιο θα νικήσει – Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει

admin

Διαψεύδεται η είσοδος της συζύγου του Πεσκόφ στην Ελλάδα

admin

Ενστάσεις

admin

Πολυτελής βίλα με πισίνα η Ρηγίλλης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Πόλεμος» μετά την αποχώρηση Κούλογλου – Να παραδώσει την έδρα λέει η Κουμουνδούρου

admin

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις καταστροφικές πλημμύρες

admin

Οι Τούρκοι απαγόρευσαν στον Τζιτζικώστα την είσοδο στην χώρα

admin