Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το κόστος χρήματος ροκάνισε τα κέρδη της Σόγια Ελλάς

Επιπλέον 2,38 εκατ. ευρώ ή 79,9% υψηλότερα από το 2021 ήταν τα χρηματοοικονομικά έξοδα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, της Σόγια Ελλάς στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Η εταιρεία -ιδρύθηκε το 1976- που είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες στο χώρο των τροφίμων και των αγροτικών α’ υλών δραστηριοποιούμενη στην επεξεργασία και βιομηχανοποίηση ελαιούχων σπόρων, τον εξευγενισμό και την τυποποίηση σπορελαίων και ελαιολάδου, την παραγωγή και συσκευασία μαργαρινών και φυτικών λιπών, την παραγωγή λεκιθίνης και τη διαχείριση, αποθήκευση και εμπορία δημητριακών, πέτυχε στην τελευταία χρήση αύξηση 5,33% στις πωλήσεις της οι οποίες ξεπέρασαν τα 492,88 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά τα κέρδη προ φόρων της υποχώρησαν στα 12,80 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 33,40% που κυρίως οφείλεται στην κατά 4,73 εκατ. ευρώ μείωση του μεικτού κέρδους από 31,94 εκατ. ευρώ το 21/22 σε 27,21 εκατ. ευρώ το 22/23 και στη σημαντική αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων τα οποία ξεπέρασαν τα 5,36 εκατ. ευρώ από 2,978 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 9,462 εκατ. ευρώ από 14,451 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 19,325 εκατ. ευρώ έναντι 23,8 εκατ. ευρώ.

Ως προς τη μείωση του μεικτού κέρδους στην απελθούσα χρήση, αυτή αποδίδεται στη διαφορετική συμπεριφορά των τιμών των Α’ υλών και εμπορευμάτων την 1/7/22-30/6/23 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Το οικονομικό έτος 1/7/21 – 30/6/22 και ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο εκείνης της περιόδου, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καταγράφηκε έντονα αυξητική τάση των τιμών των σπορελαίων, των ελαιούχων σπόρων (κυρίως ηλιοσπόρου και κραμβοσπόρου) και των δημητριακών με αποτέλεσμα την σημαντική κερδοφορία μόνο από το γεγονός ότι οι αγορές προηγούντο των πωλήσεων. Αντίθετα, στη χρήση 1/7/22 – 30/6/23 οι τιμές παρέμειναν υψηλά, αλλά σταθερές κατά το Α’ εξάμηνο, ενώ το δεύτερο εξάμηνο καταγράφηκε σημαντική πτωτική τάση ιδιαίτερα στις τιμές των σπορελαίων αλλά και των δημητριακών. Σε ότι αφορά τη μέση πίστωση προς τους πελάτες υποχώρησε στην τελευταία χρήση σε 70,39 ημέρες από 89,11 ημέρες που ήταν στη χρήση 21/22.

Για την τρέχουσα οικονομική χρήση 1/7/23 – 30/6/24, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως εξελίσσεται μέχρι στιγμής ικανοποιητικά. «Οι διακυμάνσεις των τιμών έχουν μειωθεί και οι τιμές των σπορελαίων εμφανίζουν ελαφρά αυξητική τάση. Οι πωλήσεις δημητριακών κατ’ όγκον είναι ιδιαίτερα αυξημένες με ικανοποιητικό ανά τόνο κέρδος. Επίσης αυξημένες είναι οι κατ’ όγκον πωλήσεις σπορελαίων, τροπικών ελαίων καθώς και ηλιαλεύρου και κραμβαλεύρου» αναφέρει η διοίκησή της. Σύμφωνα με την ίδια η σχετική εξομάλυνση των τιμών όσο και η σημαντική μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου Ιουλίου/Οκτωβρίου του 2022 και η συνεπαγόμενη μείωση του κόστους παραγωγής, συμβάλλουν στην μέχρι στιγμής ομαλή και κερδοφόρο πορεία της εταιρείας, με μόνη εξαίρεση την εγχώρια αγορά ελαιόλαδου η οποία είναι ιδιαίτερα δυσλειτουργική λόγω της πολύ χαμηλής εγχώριας παραγωγής και των πολύ υψηλών τιμών.

Πάντως η εταιρεία αποφεύγει να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση για το μέλλον σημειώνεται ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη λόγω της φύσης της εταιρείας ως εντάσεως διεθνών πρώτων υλών και εμπορευμάτων με σημαντικές χρηματιστηριακές διακυμάνσεις και των διεθνών γεωπολιτικών συνθηκών (συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και πόλεμος στην Γάζα) είναι παρακινδυνευμένη.

Related posts

Με θετικό πρόσημο «έκλεισε» το 2022 για την Eurocert

admin

Ο Γ. Μετσοβίτης Γενικός Διευθυντής στο Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης

admin

Η Αβαξ πρoχωρά στη νέα ψηφιακή εποχή με τo PYLON ERP της Epsilon Net

admin

Πέντε ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD παραδόθηκαν στον Δήμο Περιστερίου

admin

Cenergy: Στην Hellenic Cables οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος

admin

EKTEΡ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για συζητήσεις συγχώνευσης με τη Δομική Κρήτης

admin

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 12 παραλίες από την Pernod Ricard Hellas

admin

Public.gr: E-shop της δεκαετίας 2011-2021 στα e-volution Awards

admin

Ερωτήσεις-απαντήσεις από Attica Group για την τραγωδία στον Πειραιά

admin