Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Βελιγράδι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στον διάλογο με την Πρίστινα διαβεβαίωσε ο Βούτσιτς

Την αφοσίωση της Σερβίας στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Βούτσιτς διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα σεβαστεί όλα όσα έχουν υπογραφεί ή συμφωνηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρεται επίσης ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κόσοβο, της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας. Ο Βούτσιτς επέμεινε στη συγκρότηση Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία όπως είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες το 2013.

Ο διευθυντής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι έγινε αποδεκτή η πρόσκληση του Λάιτσακ να συνεχιστεί ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου στις 16 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο νέος γύρος διαλόγου θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο επιτροπών και θα αφορά αποκλειστικά το καταστατικό της Ένωσης σερβικών Δήμων, διευκρίνισε ο Πέτκοβιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι αποδέχθηκαν στις 18 Μαρτίου στην Οχρίδα το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο.

Το σχέδιο αυτό υποχρεώνει την Πρίστινα να επιτρέψει τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ενώ από την άλλη ορίζει ότι η Σερβία αναγνωρίζει τα κρατικά σύμβολα του Κοσόβου, δεν θα αντιταχθεί στην ένταξή του σε διεθνείς οργανισμούς και τα δύο μέρη δεσμεύονται ότι θα σέβονται αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Αμερικανική βοήθεια στο Ισραήλ και στην Ουκρανία: Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα ψηφίσει εντός της εβδομάδας επί χωριστών νομοσχεδίων

admin

Αποτύχαμε να αποτρέψουμε την επίθεση της Χαμάς, εγώ φταίω, λέει ο αρχηγός της Σιν Μπετ

admin

Γερμανία: Ένας στους έξι Γερμανούς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος διαβίωσης

admin

Οργή στο κόμμα του Ερντογάν: Η Disney “έκοψε” σειρά που εκθείαζε τον Κεμάλ

admin

Νεκροί θεωρούνται και οι 8  Αμερικανοί στρατιωτικοί που επέβαιναν στο Osprey που συνετρίβη

admin

Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα: “Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος με την Ελλάδα”

admin

Ο Τραμπ ελπίζει οποιοδήποτε οικονομικό κραχ να συμβεί επί Μπάιντεν

admin

ΗΠΑ: Νέα δίωξη σε βάρος του Μπομπ Μενέντεζ – Κατηγορείται ως “ξένος πράκτορας” για λογαριασμό της Αιγύπτου

admin

Ρωσία: Δύο φερόμενοι ως πράκτορες ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 ετών

admin