Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το κόμμα της Χεζμπολάχ θεωρεί νόμιμο το μακελειό της Χαμάς και ζητά “άρση αναγνώρισης του Ισραήλ”

Ο αντιπρόεδρος του ριζοσπαστικού ισλαμιστικού Κόμματος Ελεύθερου Σκοπού (HÜDA-PAR), πολιτικός Δούρειος Ίππος, της Χεζμπολάχ της Τουρκίας και φυσικά σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε “νόμιμη” την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς. Παράλληλα ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει την αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτους.

Το HÜDA-PAR έχει επιδείξει μία από τις πιο έντονες αντιδράσεις στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 5.700 ζωές, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

Σε μια συνέντευξη με την Τζανσού Τζαμλιμπέλ του ειδησεογραφικού ιστότοπου T24, ο αντιπρόεδρος του HÜDA-PAR Σερκάν Ραμανλί απέρριψε τις αναφορές για τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς ως “σιωνιστική προπαγάνδα” και είπε ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν εντός των ορίων της νόμιμης αντίστασης. Ενώ ο Ραμανλί εξέφρασε την υποστήριξή του για τη γενική αρχή κατά της δολοφονίας αθώων αμάχων, παρέμεινε δύσπιστος ως προς τα εκτεταμένα τεκμήρια βίντεο και τις ανεξάρτητες αναφορές που δείχνουν τη σφαγή της Χαμάς: “Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς μόνο και μόνο επειδή το λένε οι Σιωνιστές”, είπε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για “ανεξάρτητη επαλήθευση” των γεγονότων γύρω από τα επεισόδια.

Ο Ραμανλί αμφισβήτησε επίσης τις υπάρχουσες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. “Δεν επιδοκιμάζουμε αυτό που βλέπουμε ως προσπάθειες ‘ομαλοποίησης’ με ένα σιωνιστικό καθεστώς”, είπε, υποδεικνύοντας ότι κάθε είδους σχέση παρέχει νομιμότητα σε αυτό που θεωρούν ως κατοχική δύναμη στην Παλαιστίνη.

Η συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ακολουθεί τις δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος Ζεκέρια Γιαπιτζίογλου τη Δευτέρα, στις οποίες κάλεσε την κυβέρνηση του Ερντογάν να διακόψει κάθε σχέση με το Ισραήλ και να ανακαλέσει την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Τουρκία.

An ally of Turkish President Erdogan, Zekeriya Yapıcıoğlu, has called for the withdrawal of recognition of Israel as a state.

Yapıcıoğlu is a prominent figure within Turkey’s Hizbullah, a designated terrorist group, and he leads its political arm, Huda-Par, which already… pic.twitter.com/6Pf4WdsPN1

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) October 23, 2023

Η Τουρκία αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1949.

Το HuDa Par

Έχοντας ιδρυθεί το 2012 στις στάχτες της παράνομης κουρδικής Χεζμπολάχ, μιας εξτρεμιστικής σουνιτικής ομάδας που εμφανίστηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία το 1985, το HÜDA-PAR κέρδισε τρεις έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Μαΐου, χάρη στη συμμαχία του με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Μετά την απόφαση να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας το 2002, ακτιβιστές του τάγματος Μενζίλ της Χεζμπολάχ, που αντικατέστησαν πλέον το τάγμα του Γκιουλέν, ως τη μεγαλύτερη παραθρησκευτική οργάνωση που “κινεί τα νήματα” στο τουρκικό κράτος, ίδρυσαν μια ένωση με την ονομασία “Αλληλεγγύη με τους Καταπιεσμένους” το 2003. Το 2010 οργάνωσαν μαζική συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ για να γιορτάσει την επέτειο των γενεθλίων του Μωάμεθ. Η τουρκική αστυνομία υπολόγισε ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, οι διοργανωτές είπαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα. Λίγες μέρες μετά, ένα δικαστήριο στο Ντιγιάρμπακιρ διέταξε το κλείσιμο της Ένωσης για τους Καταπιεσμένους με την αιτιολογία ότι “διεξάγει δραστηριότητες για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ”. Η απόφαση επιβεβαιώθηκε από το Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 11 Μαΐου 2012. Στα τέλη του 2012, το Κίνημα των Καταπιεσμένων ανακοίνωσε τη βούλησή του να ιδρύσει ένα πολιτικό κόμμα, βασικά για να αμφισβητήσει την ηγεμονία του αριστερού και κουρδικού εθνικιστικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Στις 17 Δεκεμβρίου 2012, ιδρύθηκε το Κόμμα Ελεύθερου Σκοπού (Hür Dava Partisi). Στις 9 Ιανουαρίου 2013 άνοιξε το γενικό αρχηγείο στην Άγκυρα.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας εν συντομία

Η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ ήρθε σε μια περίοδο που η Τουρκία μόλις εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ μετά από χρόνια έντασης. Οι διμερείς σχέσεις άρχισαν να ξεφτίζουν το 2008 μετά από μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Στη συνέχεια, οι σχέσεις πάγωσαν το 2010 μετά τον θάνατο 10 αμάχων μετά από ισραηλινή επιδρομή στο Mavi Marmara, μέρος τουρκικού στολίσκου που προσπαθούσε να παραβιάσει τον αποκλεισμό μεταφέροντας βοήθεια στον θύλακα της Γάζας. Μια σύντομη συμφιλίωση διήρκεσε από το 2016 έως το 2018, όταν η Τουρκία απέσυρε τον πρεσβευτή της και απέλασε το Ισραήλ για τη δολοφονία Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τη Γάζα. Μετά από μήνες διπλωματικής αναθέρμανσης, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν τον Αύγουστο του 2022 την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών και στις δύο χώρες. Το Ισραήλ διόρισε την Ιρίτ Λίλιαν ως πρεσβευτή του στην Τουρκία, ενώ η Τουρκία όρισε τον Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ ως τον Ισραηλινό απεσταλμένο του.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Κριτική Ζελένσκι σε χώρες της ΕΕ για “απαράδεκτους εμπορικούς περιορισμούς” στα ουκρανικά σιτηρά

admin

Το Ισραήλ επιχειρεί πια στην καρδιά της πόλης της Γάζας – “Τραγική” η ανθρωπιστική κρίση

admin

Αφγανιστάν: Σεισμός 6,4 βαθμών στον Ινδοκαύκασο – Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν υπάρχουν θύματα

admin

Χαιρετίζει την κατάπαυση πυρός Ισραήλ-Χαμάς και η Ρωσία

admin

Ντε Γκίντος (αντιπρόεδρος ΕΚΤ): Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι οι τιμές των υπηρεσιών

admin

Μεσανατολικό: Οι Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι που απελευθέρωσε το Ισραήλ υποστηρίζουν ότι υπέστησαν βασανιστήρια

admin

Συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα στο εγγύς μέλλον

admin

Γερμανία: Διαδηλώσεις- φιλοπαλαιστινιακές και υπέρ του Ισραήλ – σε όλη τη χώρα

admin

Στόλτενμπεργκ: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους και σημειώνουν πρόοδο

admin