Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις σε πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα

Σε εκατοντάδες επιπλέον συλλήψεις διαδηλωτών προχώρησε η αστυνομία των ΗΠΑ σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις, με τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα να εντείνονται.

Όπως μεταδίδει το CBS News, η αστυνομία της Βοστώνης συνέλαβε περισσότερα από 100 άτομα στο Emerson College,  ενώ νωρίτερα 93 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες, με την κατηγορία της καταπάτησης ιδιωτικού χώρου.

Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν 34 ακόμα συλλήψεις. 

Οι τελευταίες ταραχές και συλλήψεις διαδηλωτών έρχονται ως συνέχεια εκείνων στους πανεπιστημιακούς χώρους του Κολούμπια, του Γέιλ και το Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αποχωρούν από τα μαθήματα και κατασκηνώνουν στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. 

Σκηνές χάους στα πανεπιστήμια 

Οι συλλήψεις στο USC έγιναν καθώς οι φοιτητές συγκεντρώνονταν σε χώρο όπου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου τον επόμενο μήνα, με τους αστυνομικούς να απωθούν βίαια το συγκεντρωμένο πλήθος και να διαλύουν τον αυτοσχέδιο “καταυλισμό”.

Κατά τις μαρτυρίες, οι φοιτητές μαθητές έλαβαν προειδοποίηση από ελικόπτερα της αστυνομίας και στη συνέχεια όσοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν συνελήφθησαν με την κατηγορία της καταπάτησης. 

Οι ίδιοι οι διαδηλωτές χαρακτήριζαν τη διαμαρτυρία τους ως “ειρηνική”, έπειτα από τη συνεχιζόμενη παρουσία της αστυνομίας ωστόσο η κατάσταση έγινε τεταμένη.

Σύμφωνα με το CBS, η αστυνομία της Βοστώνης κάνει λόγο για τρεις τραυματίες αστυνομικούς – ο ένας εκ των οποίων σοβαρά, χωρίς όμως να διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του -, ενώ από την πλευρά των διαδηλωτών δεν αναφέρθηκαν τραυματίες. 

Το Emerson College δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις συλλήψεις, σε προηγούμενη ανακοίνωσή του όμως ανέφερε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαμαρτυρίες, υπό την προϋπόθεση οι ακτιβιστές να συμμορφώνονται με το νόμο.

Αντίστοιχες σκηνές διαδραματίστηκαν και στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, όπου εκατοντάδες έφιπποι αστυνομικοί, κρατώντας γκλομπ, διέλυσαν τους διαδηλωτές. Ο κυβερνήτης, Γκρεγκ Άμποτ μάλιστα σχολίασε πως οι διαδηλωτές “ανήκουν στη φυλακή”.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αστυνομικούς να σπρώχνουν το πλήθος, εν μέσω προειδοποιήσεων από τα μεγάφωνα, ενώ μαρτυρίες φοιτητών κάνουν λόγο για βία από πλευράς των αρχών. 

Παρά τις απωθήσεις, λίγο αργότερα οι διαδηλωτές φέρεται πως ανασυντάχθηκαν και περίπου 300 άτομα κάθισαν στο γρασίδι κάτω από τον εμβληματικό πύργο του ρολογιού του πανεπιστημίου και φώναζαν για μια “ελεύθερη Παλαιστίνη”.

Διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα

Οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αφού πριν από μία εβδομάδα συνελήφθησαν περισσότερα από 100 άτομα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Οι διαδηλωτές είχαν νωρίτερα, την Τετάρτη “παρενοχλήσει” τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, που είχε επισκεφθεί το πανεπιστήμιο.

Ολόκληρη η πανεπιστημιούπολη είχε γεμίσει δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως “οι πραγματικοί Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό της Γάζας”, “αποστρατιωτικοποιήστε την εκπαίδευση” και “δεν υπάρχουν πια πανεπιστήμια στη Γάζα”.

Την περασμένη εβδομάδα, το USC ακύρωσε εξωτερικούς ομιλητές για τη φετινή τελετή αποφοίτησης, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε όταν απαγορεύτηκε σε μουσουλμάνα φοιτήτρια να εκφωνήσει αποχαιρετηστήριο λόγο μετά από καταγγελίες ότι η παρουσία της στα social media δικτύωσης ήταν αντισημιτική.

Κατασκηνώσεις διαδηλωτών έχουν στηθεί και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, στο Γέιλ, στο Έμερσον και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι φιλοϊσραηλινές και εβραϊκές ομάδες ισχυρίστηκαν ότι ορισμένες διαμαρτυρίες περιείχαν αντισημιτικά στοιχεία και δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς. Στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, αρκετοί Εβραίοι φοιτητές εξέφρασαν έντονες ανησυχίες περί “απειλητικού περιβάλλοντος”.

Related posts

Ελαφρά βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος βλέπουν τα Ευρωεπιμελητήρια

admin

Ντόναλντ Τουσκ: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δυνατότητες

admin

Ποιες εταιρείες τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης έχει ο Γουόρεν Μπάφετ

admin

Ο Μπ. Ναντιέζντιν, αντίπαλος του Πούτιν, λέει ότι δεν του επετράπη να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

admin

Γερμανία: Στο 34% της πρόθεσης ψήφου στη Θουριγγία εμφανίζεται το ακροδεξιό AfD

admin

Γερουσιαστές ΗΠΑ: Το Κόσοβο να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Σερβία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

admin

ΗΠΑ: Τερματίζεται η απεργία των ηθοποιών, έπειτα από νέα τριετή συλλογική σύμβαση αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων

admin

Φ. Λέιν (ΕΚΤ): Ασαφής ο αντίκτυπος των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα στον πληθωρισμό

admin

Ρωσία: Αίρεται η απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης που είχε επιβληθεί τον Σεπτέμβριο λόγω του πληθωρισμού

admin