Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φ. Λέιν (ΕΚΤ): Ασαφής ο αντίκτυπος των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα στον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί εναντίον πλοίων θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό και προς ποια κατεύθυνση, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα τον τελευταίο μήνα, γεγονός που αυξάνει τους φόβους να επαναληφθούν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που συνέβαλαν στην εκτίναξη του πληθωρισμού στον απόηχο της πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο, ο Λέιν είπε ότι ο πραγματικός αντίκτυπος αυτής της κατάστασης ήταν ασαφής. “Σαφώς, συμφορήσεις οποιουδήποτε τύπου είναι πολύ προβληματικές”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ μιλώντας στο Δουβλίνο. “Αλλά… (όσον αφορά) την πραγματική επίδραση στον πληθωρισμό, υπάρχουν δυνάμεις προς κάθε κατεύθυνση”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Ως προηγούμενο, ο Λέιν επεσήμανε την πτώση των τιμών της ενέργειας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα μέχρι σήμερα, γεγονός που δείχνει πώς “ο γεωπολιτικός κίνδυνος θα κλονίσει την εμπιστοσύνη, θα οδηγήσει σε χαμηλότερες επενδύσεις, και θα εντείνει τον φόβο του κόσμου για το μέλλον”.

Σημειώνεται ότι υπό τον φόβο των επιθέσεων, αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες και ορισμένα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου αποφάσισαν να αποφύγουν τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας, που αποτελεί τον παγκόσμιο εμπορικό διάδρομο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επιλέγοντας εναλλακτικές διαδρομές, που προκαλεί όμως καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευμάτων αλλά και αύξηση του κόστους μεταφοράς.

Η εξέλιξη αυτή έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ να συστήσουν μια διεθνή ναυτική δύναμη, η οποία θα περιπολεί τα ύδατα κοντά στην Υεμένη, με στόχο την προστασία των διερχόμενων πλοίων.

Related posts

Βουτιά 7% για την Southwest Airlines καθώς προειδοποιεί για αυξημένα κόστη

admin

Υεμένη: Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως διεξήγαγε νέα πλήγματα εναντίον των Χούθι

admin

Ρωσία: Παρατείνεται για 3 μήνες η προσωρινή κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου Γκέρσκοβιτς

admin

Συνέχισε να συρρικνώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα σε Γερμανία και Γαλλία

admin

EE: Δεν παρατείνεται η απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, αποφάσισε η Κομισιόν

admin

Η Ουκρανία λέει πως κατέρριψε 14 από τα 17 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία τη νύχτα

admin

Μεξικό: Έκλεισε το αεροδρόμιο Μπενίτο Χουάρες λόγω ηφαιστειακής τέφρας από το Ποποκατεπέτλ

admin

Άρχισε επίσημα η έρευνα της ΕΕ για επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

admin

Αργεντινή: “Ο λαός θα υποφέρει” λένε πολίτες, σοκαρισμένοι από τα σκληρά μέτρα λιτότητας

admin