Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τι κρύβει η σιωπή της Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ στο Τζάκσον Χολ

Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ να αποφύγει ένα σαφές σήμα των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εστίασε ακόμα περισσότερους προβολείς σε μία κομβική για την ευρωζώνη εβδομάδα, σχολιάζει δημοσίευμα του Bloomberg.

Παρόλο που η πρόεδρος της ΕΚΤ παρατήρησε την Παρασκευή στο Τζάκσον Χολ ότι ο πληθωρισμός δεν έχει νικηθεί, δεν αναφέρθηκε στις προοπτικές της συνάντησης της ευρωτράπεζας στις 14 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας στους συναδέλφους της το περιθώριο να συζητήσουν δημόσια την ανάγκη αύξησης του κόστους δανεισμού, ενόψει των κρίσιμων οικονομικών στοιχείων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ο δείκτης των τιμών καταναλωτή θα θέσει το σκηνικό για μία από τις συνεδριάσεις με το μεγαλύτερο σασπένς από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, περισσότερο από ένα χρόνο πριν, με τους αξιωματούχους της να διερωτώνται εάν είναι επιβεβλημένη πρόσθετη νομισματική σύσφιξη ή εάν το επιβαρυμένο outlook της οικονομίας είναι αρκετά αρνητικό ώστε να δικαιολογεί μια παύση των αυξήσεων.

Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ μαζί με την Λαγκάρντ άκουσαν το μήνυμα του προέδρου Τζερόμ Πάουελ ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί περαιτέρω.

“Η άποψή μας είναι ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο παραμένει στην κόψη του ξυραφιού – αλλά τελικά η ΕΚΤ, με το βλέμμα στον δομικό πληθωρισμό, θα τα αυξήσει”, έγραψαν οι David Powell και Maeva Cousin του Bloomberg Economics μετά την ομιλία της προέδρου.

Αντίθετα, σε ακόμα μία απεικόνιση της λεπτής ισορροπίας της απόφασης, οικονομολόγοι στο Berenberg με επικεφαλής τον Holger Schmieding άλλαξαν την πρόβλεψή τους την Παρασκευή προτού μιλήσει η Λαγκάρντ, δίνοντας πιθανότητα 60% σε μία παύση των αυξήσεων της ΕΚΤ από το 40% προηγουμένως.

Σε κάθε περίπτωση, για όλους τους παρατηρητές οι αριθμοί για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης την Πέμπτη θα είναι πρωταρχικής σημασίας. Το λεγόμενο δομικό μέρος, που δεν προσμετρά ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο 5,3% από το 5,5% του Ιουλίου, σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg.

Ένας βασικός λόγος είναι η αυξημένη ανθεκτικότητα των τιμών που παρατηρείται στις υπηρεσίες, περισσότερο από ό,τι στον τομέα της βιομηχανίας που πιέζεται.

“Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά αυξημένος, χωρίς κάποια ιδιαίτερα σαφή πτωτική τάση”, δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Μάρτινς Κάζακς. “Εξακολουθώ να προτιμώ να κάνω λάθος από την πλευρά των (περισσότερων) αυξήσεων των επιτοκίων”.

Παρομοίως, ο συνάδελφός του πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, επέμεινε ότι υπάρχει “κάποιος δρόμος ακόμα” για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και ότι είναι “πολύ νωρίς” για να σκεφτούμε μία παύση των αυξήσεων.

Αντίθετα, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο (που θεωρείται από τα πλέον “περιστέρια” της ΕΚΤ) κινήθηκε σε διαφορετικό τόνο, παρατηρώντας ότι “οι κίνδυνοι που εντοπίσαμε τον Ιούνιο στις προβλέψεις μας έχουν υλοποιηθεί”.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της ευρωτράπεζας έγιναν στη σκιά μίας σειράς απαισιόδοξων εκθέσεων υπεύθυνων παραγγελιών (PMI) την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν ότι η συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ είχε ενταθεί, κάτι που αυξάνει την προοπτική καθοδικής πίεσης στον πληθωρισμό.

“Οι περισσότεροι ομιλητές της ΕΚΤ έχουν τονίσει ότι η θέση τους εξαρτάται από τα νέα οικονομικά δεδομένα”, σημείωσε ο Schmieding της Berenberg την Κυριακή. “Εάν τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία δείξουν ότι επιβραδύνει και ο πληθωρισμός του Αυγούστου δεν έχει ανοδική έκπληξη, η ΕΚΤ φαίνεται ελαφρώς πιο πιθανό να μην κάνει κίνηση (στα επιτόκια) τον Σεπτέμβριο”.

Οι αδύναμες μετρήσεις των PMI ώθησαν επίσης τους traders να μειώσουν τα στοιχήματα για το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Οι αγορές εξακολουθούν να βλέπουν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πραγματοποιούν μια τελική κίνηση μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μείωσαν την πιθανότητα της εξέλιξης αυτής σε περίπου 80% από την πλήρη τιμολόγησή της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ακόμα κι έτσι, η έμφαση γενικά στην επιφυλακτικότητα για τον πληθωρισμό, όπως παρουσιάστηκε στο Τζάκσον Χολ, έγινε αισθητή στο βραχυπρόθεσμο χρέος της Γερμανίας τη Δευτέρα. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων – από τα πλέον ευαίσθητα σε αλλαγές νομισματικής πολιτικής – αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,06%, διαγράφοντας σχεδόν την πτώση που είχε μετά στοιχεία των PMI την περασμένη εβδομάδα.

Πέρα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων μετά από εβδομάδες σιωπής κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί επίσης να τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών, ενώ την Πέμπτη δημοσιεύονται και τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου της ΕΚΤ με τις τριμηνιαίες προβλέψεις της.

Η Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της έχουν δηλώσει ότι οι προβλέψεις αυτές θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο στην επικείμενη κρίση τους για τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Στην ομιλία της στο Τζάκσον Χολ.η πρόεδρος της ΕΚΤ εστίασε στις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αγορά εργασίας, της ενεργειακής μετάβασης και των γεωπολιτικών ρωγμών, που σημαίνει ότι η “πρόγνωση” της οικονομίας έχει γίνει πιο δύσκολη.

“Δεν προϋπάρχει βιβλίο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα”, είπε. “Το καθήκον μας είναι να συντάξουμε ένα νέο”.

Παρόλο που για τους Powell και Cousin του Bloomberg Economics η εστίαση της Λαγκάρντ στον πληθωρισμό επικυρώνει τη θέση τους για νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, άλλοι δεν ήταν σίγουροι.

“Ήταν μια καλή ομιλία”, δήλωσε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην UniCredit. “Αλλά προφανώς συντάχθηκε προσεκτικά ώστε να μην παρέχει καμία νέα καθοδήγηση”.

Related posts

Ζελένσκι: Θα υπάρξουν αντίποινα μετά την εκτόξευση 19 πυραύλων από τη Ρωσία κατά της Οδησσού

admin

Ρωσία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου απαιτεί χρήση όπλων ικανών να “καταστρέψουν το καθεστώς του Κιέβου”

admin

Μακρόν: Η ΕΕ βιώνει οξεία “αγροτική κρίση” – Πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων τους κανόνες αγροτικής πολιτικής

admin

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου λέει ότι οι σύμμαχοί του έχουν μικρή μνήμη σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

admin

Τουρκία – ΗΠΑ: Συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Άμυνας και για τα F-16

admin

Βρετανία: Η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τραζ δεν αποκλείει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία των Συντηρητικών

admin

Χρεοκόπησε η Signa, από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη

admin

Στόλτενμπεργκ σε Bild: Ρωσικό προσωπικό απομακρύνθηκε από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ

admin

Το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν καλεί τους Αρμένιους του Ναρκόρνο-Καραμπάχ να παραμείνουν στα σπίτια τους

admin