Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Χρεοκόπησε η Signa, από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη

Η Signa Holding του Αυστριακού μεγιστάνα Ρενέ Μπένκε κήρυξε σήμερα πτώχευση και ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Εμπορικό Δικαστήριο της Βιέννης προκειμένου να τεθεί σε διαδικασία εσωτερικής αναδιάρθρωσης.

“Παρά τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για εξωδικαστική αναδιάρθρωση”, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο ιδιοκτήτης του Chrysler Building στη Νέα Υόρκη, καθώς και άλλων υψηλού προφίλ κτιρίων, Ρενέ Μπένκο παραχώρησε την προεδρία του Εποπτικού Συμβουλίου του Ομίλου στον εμπειρογνώμονα αναδιάρθρωσης Αρντ Γκάιβιτς, ενώ την περασμένη Παρασκευή κήρυξε πτώχευση η θυγατρική της στη Γερμανία  Signa Real Estate Management Germany.

Όπως σημειώνει το Reuters, η πλέον απότομη αύξηση των επιτοκίων στην 25χρονη ιστορία της ευρωζώνης έχει οδηγήσει σε βουτιά των τιμών των ακινήτων στη Γερμανία, όπου δραστηριοποιούνταν μεγάλο μέρος των εργασιών του ομίλου.

Η Signa απέδωσε τα προβλήματά της σε εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις δραστηριότητές της στα ακίνητα, καθώς και την πίεση που ασκείται στα καταστήματα λιανικής διάσημων εμπορικών ευρωπαϊκών δρόμων.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, τον Οκτώβριο είχε προηγηθεί η πτώχευση του λιανικού βραχίονα του ομίλου Signa Sports United.

“Στον τομέα των ακινήτων, εξωτερικοί παράγοντες είχαν το τελευταίο διάστημα αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων”, τονίζει ο Όμιλος και εξηγεί ότι στόχος του είναι να αναδιαρθρωθεί ώστε να επιστρέψει στην κερδοφορία, με διάθεση ποσοστού έως 30% στους πιστωτές.

Η Signa θεωρείτο για χρόνια ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ομίλους στον κλάδο των ακινήτων και των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη, με assets αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία είχε βρεθεί υπό μεγάλο δανεισμό από τράπεζες, μεταξύ των οποίων η ελβετική Julius Baer, που αποκάλυψε ότι είχε έκθεση στη Signa άνω των 600 εκατ. ελβετικών φράγκων (678 εκατ. δολάρια).

Η Signa ιδρύθηκε το 2006 ως διάδοχος της Immofina, ενώ πέρα από τον τομέα των κτηματομεσιτικών η εταιρία επένδυσε και στο λιανικό εμπόριο, εξαγοράζοντας μεταξύ άλλων τις γερμανικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων Galeria Kaufhof και Kika/Leiner και την Globus στην Ελβετία.

Το 2018 ο Ρενέ Μπένκο απέκτησε εμμέσως το 24% των αυστριακών εφημερίδων “Krone” και “Kurier”.

Τα πιο διάσημα ακίνητα της Signa στη Βιέννη περιλαμβάνουν το “Χρυσό τετράγωνο” και το ξενοδοχείο Hyatt στην ακριβότερη περιοχή της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Όμιλος Signa κατασκευάζει ακόμη τον Πύργο του Έλβα (Elbtower) στο Αμβούργο, όπου πλέον έχουν παγώσει οι εργασίες, ενώ όπως προαναφέρθηκε στη Νέα Υόρκη συμμετέχει στην ιδιοκτησία του διάσημου Chrysler Building.

Related posts

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

admin

Αμερικανικά ΜΜΕ: Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA για διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

admin

Συρία: Επτά παιδιά σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό στη Ντεράα

admin

Ο Μπάιντεν παροτρύνει το Ισραήλ για άμεση εκεχειρία στη Γάζα

admin

Ο ρωσικός λαός είναι έτοιμος να ζήσει με έναν μακρόχρονο πόλεμο στην Ουκρανία

admin

Πεσκόφ: “Προδότες” οι επιχειρηματίες που επικρίνουν τη Μόσχα για να εξασφαλίσουν άρση κυρώσεων

admin

Μετά την Τουρκία, και η Ουγγαρία αίρει το “βέτο” για ένταξη της Σουηδίας στο NATO

admin

H κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Ουκρανία και οι μεταναστευτικές προκλήσεις τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής

admin

Σερβία: Συγκέντρωση υποστήριξης του Αλ. Βούτσιτς στο Βελιγράδι

admin