Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σχέδια Lamda Development για την ανάπτυξη των Malls και το ΧΑ

Στρατηγική διάκρισης των δραστηριοτήτων της, ώστε να αναδείξει την επιμέρους αξία τους ακολουθεί η Lamda Development, ξεκινώντας από την απόσχιση και δημιουργία της πρώτης οντότητας που θα υποδεχθεί τις αναπτύξεις εμπορικών κέντρων.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη Γ.Σ. της εταιρείας εγκρίθηκε η σχετική διαδικασία με τον CEO του ομίλου Οδ. Αθανασίου να εκτιμά πως έως τις αρχές του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετασχηματισμού με στόχο η Lamda Malls να εισαχθεί στο ΧΑ έως το τέλος του α’ εξαμήνου της επόμενης χρονιάς.

Πέρα από την ήδη γνωστή πρόθεση της διοίκησης τους ομίλου για την αυτονόμηση της δραστηριότητας του στα εμπορικά κέντρα, ο κ. Αθανασίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης νέων εταιρειών συμμετοχών, όπως για παράδειγμα μιας νέας οντότητας που θα υποδεχθεί τις εκμεταλλεύσεις του ομίλου στον τομέα των μαρινών (Φλοίσβου, Αγίου Κοσμά και Κέρκυρας που απέκτησε πρόσφατα). Κατά τον κ. Αθανασίου αντίστοιχη κίνηση θα μπορούσε να γίνει σε δεύτερο χρόνο και για τα κτίρια γραφείων που σκοπεύει να δημιουργήσει η Lamda Development στο Ελληνικό. 

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του ομίλου Lamda Develοpment εκτιμά πως η παραπάνω στρατηγική θα αναδείξει την αξία των επενδυτικών της ακινήτων, προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα θα απελευθερώσει την εισηγμένη μητρική από τον όγκο δανείων που επωμίζεται για νέες αναπτύξεις.

Το μελλοντικό αποτύπωμα

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Αθανασίου για τη δυνατότητα της υπό σύσταση Lamda Malls να διανείμει άμεσα μέρισμα μετά την εισαγωγή της, καθώς τα 4 εν λειτουργία εμπορικά κέντρα του ομίλου παράγουν κέρδη, τη στιγμή που η μητρική εισηγμένη Lamda Development αδυνατεί να προσφέρει μερισματικές διανομές υπό το βάρος του μεγάλου επενδυτικού της προγράμματος.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης ο κ. Αθανασίου, είναι εφικτή η άντληση 150 εκατ. ευρώ κατά τη δημόσια εγγραφή της Lamda Malls.

Με βάση την τελευταία αποτίμηση των ανεξάρτητων εκτιμητών (31.12.2022) η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου (GAV) των Εμπορικών Κέντρων της Lamda ήταν 1,033 δισ. μετά την ενοποίηση του Designer Outlet Athens (από 06.08.2022). Αναλυτικότερα, η αξία του The Mall Athens είναι 454 εκατ. ευρώ, του Mediterranean Cosmos 191 εκατ. ευρώ, του Golden Hall 272 εκατ. ευρώ και του Designer Outlet Athens 116 εκατ. ευρώ. Η μέση απόδοση των τεσσάρων εμπορικών κέντρων είναι 7,5% και τα κέρδη EBITDA το 2022 ανήλθαν σε 69 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Αθανασίου το GAV θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ έως το 2028 με την προσθήκη των δύο νέων malls στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria). Το NAV το 2024, έτος που προγραμματίζεται η εισαγωγή της Lamda Malls υπολογίζεται σε 850 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προβολές της διοίκησης του ομίλου, κατά την πρώτη χρήση ταυτόχρονης λειτουργίας των έξι malls το 2027, τα κέρδη EBITDA υπολογίζονται σε 168 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό 72 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τα λειτουργικά κέρδη του Riviera Galleria και του Vouliagmenis Mall. Αναφορικά με τα δύο τελευταία ακίνητα, η ανάπτυξή τους απαιτεί χρηματοδότηση ύψους 1,05 δισ. ευρώ, η οποία έχει εν μέρει εξασφαλιστεί, ενώ θα αξιοποιηθεί και η επιπλέον ρευστότητα από τα αντληθέντα κεφάλαια της δημόσιας πρότασης.

Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά στην εμπορευματοποίηση των δύο συγκεκριμένων αναπτύξεων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ενημέρωση από της Lamda Development έως το α’ εξάμηνο του 2023 έχουν συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για 53% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) στο Vouliagmenis Malls και εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο ποσοστό θα αυξηθεί στο 70% έως το τέλος του 2023, ενώ για το Marina Galleria τα προσύμφωνα αφορούν το 30% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA), με εκτιμήσεις ότι το ποσοστό θα ανέλθει στο 50% έως το τέλος του έτους.

Related posts

ΠΟΕΕΤ κατά Wolt για την απόλυση συνδικαλιστή – διανομέα

admin

Alpha Trust: Στην δημοσιότητα το Πληροφοριακό Σημείωμα για την απόσχιση κλάδου

admin

Σύμπραξη Simply Blue Group και Archirodon για την ανάπτυξη πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

admin

BRIQ: Στις 27/4 η ΓΣ για τη διανομή κερδών και την αγορά ιδίων μετοχών

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Αναβλήθηκε η συνέλευση των ομολογιούχων

admin

Ελληνικό: Deal με Τιτάν και Ηρακλή, εγκαθίστανται μονάδες παραγωγής σκυροδέματος

admin

Τρισδιάτατη απεικόνιση αποτελέσματος στο «Χίλιες και μια Τύχες» του Σκρατς

admin

Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως 3% λανσάρει η Alpha Bank

admin

Global Finance: Καλύτερη ψηφιακή τράπεζα στη Δυτ. Ευρώπη η Eurobank

admin