Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα καρφιά, οι απουσίες και το παρασκήνιο από το «μασάζ» στην Πειραιώς

Στα γραφεία της ΝΔ ξεκίνησε χθες το «μασάζ» στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ενας ένας πέρασαν την πόρτα οι βουλευτές του πρώτου γκρουπ (Α-Κ, σήμερα η συζήτηση των υπολοίπων με τον Κωστή Χατζηδάκη να εκπροσωπεί την προεδρία του κόμματος). Το κρύο και το ψιλόβροχο – ίσως και το αντικείμενο της συζήτησης – επέτρεψαν σε αρκετούς να διαλέξουν να φορέσουν ζιβάγκο.

Από τη συνάντηση έλειψαν αρκετοί, με πιο ηχηρή την απουσία του Μάκη Βορίδη, που δηλώνει ως τώρα αμετακίνητος από τη θέση του κατά της ρύθμισης, με την απώλεια της κυβερνητικής του θέσης να θεωρείται πιθανή. Φτάνοντας στα γραφεία της Πειραιώς, η βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Αννα Καραμανλή δήλωσε αποφασισμένη να καταψηφίσει το νομοσχέδιο όταν αυτό έρθει και υπενθύμισε ότι είχε καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια το 2015.

Αλλοι βουλευτές, όπως οι Χρήστος Καπετάνος (Λάρισας) και Γιάννης Καλλιάνος (Νότιος Τομέας), φάνηκαν επιφυλακτικοί και άλλοι απέφυγαν να πουν κάτι πέρα από «καλή χρονιά». Εντύπωση προκάλεσε η στάση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν είναι μείζον και πως κακώς έχει δοθεί τόση σημασία σε αυτό, την ώρα που υπάρχουν σημαντικότερα θέματα, όπως η ακρίβεια και η δημόσια υγεία, ενώ προωθούνται σημαντικές ρυθμίσεις, όπως η επιστολική ψήφος και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πάντως, ο πρώην υπουργός ήταν και ένας από τους πρώτους που αποχώρησαν, εμφανώς ευδιάθετος, περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης.

Γαλάζιο «φροντιστήριο»

Εντός της αίθουσας, οι περίπου 60 παρόντες βουλευτές και υπουργοί άκουσαν πρώτα την εισήγηση του Ακη Σκέρτσου, ο οποίος είπε πως θαυμάζει τους βουλευτές για το έργο τους και αναγνωρίζει τις δυσκολίες αυτού, ενώ υπογράμμισε πως είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες εντός του κόμματος καθώς «η ΝΔ είναι καθρέφτης της κοινωνίας». Υπενθύμισε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πως «ανήκομεν εις την Δύσιν» και στο Powerpoint που παρουσίασε απαρίθμησε τις χώρες που έχουν θεσμοθετήσει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Εισήγηση έκανε και η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Κατερίνα Φουντεδάκη που έχει παίξει κομβικό ρόλο στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ενώ για αρκετή ώρα έμεινε στο βήμα ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ακούστηκε να υψώνει τον τόνο της φωνής του αρκετές φορές – κάτι που, βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη, ακόμα κι αν αυτή τη φορά απευθυνόταν σε πολιτικούς φίλους και όχι αντιπάλους. Μάλιστα, ενώ μιλούσε ο υπουργός Υγείας, η Αννα Καραμανλή αποχώρησε από την αίθουσα εμφανώς εκνευρισμένη και έφυγε αρνούμενη να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Η στάση των βουλευτών

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των βουλευτών, με τον Κώστα Καραγκούνη να προτείνει ξανά να διευθετηθεί το ζήτημα μόνο με την επέκταση του δικαιώματος της τεκνοθεσίας σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η Μαρία Συρεγγέλα ξεκαθάρισε πως αυτό δεν αποτελεί λύση και είπε ότι δόθηκαν αρκετές εξηγήσεις που απαντούν στους προβληματισμούς των βουλευτών.

Στις απορίες και τις ενστάσεις των βουλευτών απάντησαν οι Παύλος Μαρινάκης, Σταύρος Καλαφάτης, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο Ακης Σκέρτσος και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο πρώτος, μάλιστα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το επίπεδο του διαλόγου και τόνισε πως αυτό που συζητήθηκε συμβαίνει ήδη (η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια), απλώς θα αναγνωρίζονται πλέον και τα δύο μέλη του ζευγαριού ως γονείς, αντί του ενός.

Αν και η πλειοψηφία των βουλευτών που ανέλαβαν τις «μαλάξεις» μίλησαν για μια «ωραία κουβέντα» σε καλό κλίμα, ο Χρήστος Καπετάνος δήλωσε εξερχόμενος πως «δεν κάμφθηκαν απορίες», ενώ ορισμένοι (όπως η Μαρία Κεφάλα) φάνηκαν να διατηρούν επιφυλάξεις. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας δήλωσε ότι «είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ένα φιλελεύθερο κόμμα» και πως οι βουλευτές δεν είναι στρατιώτες.

Related posts

Τουρκικά ΜΜΕ: Στο στόχαστρο ξανά Μητσοτάκης και Φλώρος

admin

CNN Turk: Μετά τον Tayfun η Άγκυρα ετοιμάζει πυραύλους εμβέλειας 800 χλμ

admin

Στο Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας

admin

Κουτσούμπας: Κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πόρισμα του ΚΚΕ για τα Τέμπη

admin

Η πρώτη γυναίκα γραμματέας στη ΝΔ

admin

Τρεις στροφές προς το Κέντρο από τον Κασσελάκη

admin

Αντώνης Σαμαράς: Η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς, λένε κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού

admin

Μητσοτάκης: Πρωινή…. αυτοψία σε σούπερ μάρκετ για τη «Μόνιμη Μείωση Τιμής» – Selfies και «πηγαδάκια» με προσωπικό και πελάτες

admin

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις για το «άδειασμα» της έφιππης αστυνομίας ο Μητσοτάκης

admin