Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα γκάλοπ, η απόφαση ΚΜ για Μπελέρη, οι Σαμαρικοί και ο Λοβέρδος, η παρέλαση Κασσελάκη και το κώλυμα με το στρατηγείο Κοντομηνά

«Εμείς παρακολουθούμε και σεβόμαστε όλους τους δημοσκόπους και τις έρευνές τους και παίρνουμε τα μηνύματα για όλα. Αυτός είναι ο Μητσοτάκης, έτσι σκέφτεται. Θα βελτιώνουμε πάντα ό,τι μπορούμε και πάντα θα… λαμβάνουμε τα μηνύματα από την κοινωνία. Όμως θα στείλουμε κι εμείς ένα μήνυμα στην κοινωνία στις εκλογές. Θέλετε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να προσπαθούμε, με όποια λάθη, να παράγουμε έργο, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμάμε την ακρίβεια, να βελτιώνουμε την οικονομία; Ή θέλετε η κοινωνία να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση και να την αποδυναμώσει στον πρώτο χρόνο επανεκλογής της;». Άρα καταλαβαίνω ότι θα τεθούν διλήμματα περί σταθερότητας του συστήματος ή πολιτικής αβεβαιότητας. Λογικό μου φαίνεται να αρχίσουν τα διλήμματα κάπου στο τέλος πάντως.


Μπελέρης





-Τώρα μου λένε ότι μέχρι την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, δηλαδή τη Δευτέρα, θα έχει αποφασίσει ο Μητσοτάκης τι θα κάνει με τον Μπελέρη. Η πηγή μού λέει επίσης ότι όλο το Μ.Μ. είναι υπέρ, σε αντίθεση με το υπουργείο Εξωτερικών που φοβούνται. Η αλήθεια είναι ότι το να βρεθεί ο Μπελέρης από την αλβανική φυλακή στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μία βαρύτατη επικοινωνιακά (και ουσιαστικά) κίνηση, για τη ΝΔ που ψάχνει στήριγμα στα δεξιά της.





Σαμαρικοί και Λοβέρδος


-Στα ίδια «ευρωεκλογικά» νέα έχει πολύ πλάκα γιατί όλη η ΝΔ βουίζει ότι «οι Σαμαρικοί θα ψηφίσουν Λοβέρδο, για να τιμωρήσουν τη ΝΔ για τα gay ζευγάρια». Μάλιστα, αυτά είναι τα ωραία τα οποία μάλιστα τα λαμβάνουν υπόψιν τους στο Μ.Μ. γιατί, λέει, «ψάχνουν να βρουν Σαμαρικούς βουλευτές να τους βάλουν στο ευρωψηφοδέλτιο». Τέλειο;





20 ονόματα σήμερα





-Πάντως σήμερα η ΝΔ θα δώσει 20 ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιό της. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται οι πέντε νυν ευρωβουλευτές του κόμματος που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι (Μεϊμαράκης, Βόζενμπεργκ, Σπυράκη, Κυμπουρόπουλος, Κεφαλογιάννης), πρόσωπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί π.χ. Πατουλίδου και Χριστοφιλοπούλου, νέα πρόσωπα, όπως ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο Πύρρος Δήμας, η Νόνη Δούνια και οι “παλιοί” Βίκυ Φλέσσα και Γιώργος Αμυράς, αλλά και πρόσωπα από την ΟΝΝΕΔ και την ομογένεια. Όλο το ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να παρουσιαστεί στις 10 Απριλίου, μετά το συνέδριο της ΝΔ. Σε αυτή τη “φουρνιά” δεν ανακοινώνεται ο Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος θα κάνει εκπομπές στον ΣΚΑΪ για δύο ακόμα Σαββατοκύριακα.


Παρέλαση 25ης Μαρτίου





-Μου είπαν οι ρεπόρτερ μας εδώ ότι πρόκειται ο νεοσύλλεκτος Stefanos να παρελάσει στους δρόμους της Θήβας και αναρωτήθηκα, από τα λίγα που θυμάμαι από τον Στρατό, πώς γίνεται να παρελάσει ένοπλος ένας φαντάρος που ακόμα δεν έχει ορκιστεί. Πήρα λοιπόν την κορυφαία πηγή μου στο στράτευμα και μου είπε: «Όχι, λάθος έχουν καταλάβει, ο Κασσελάκης θα παρελάσει μαζί με άλλους 1.200 ορκισθέντες στις 29 Μαρτίου εντός του στρατοπέδου στην ειδική τελετή που γίνεται κατά την ημέρα της ορκωμοσίας». Μάλιστα.





Aγοράζουν Πάτρα


-Περιμένοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ Κ. Χατζηδάκη για τις αλλαγές στο καθεστώς της Golden Visa έγινε… της τρελής με αγορές ακινήτων κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής. Έχοντας τα χρήματα διαθέσιμα, πολλοί ενδιαφερόμενοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το ισχύων καθεστώς για να μην πληρώσουν ακριβά την απόκτηση της Golden Visa. Δεν ξέρω αν οι μεσίτες είναι σαν τους ψαράδες και τους κυνηγούς, αλλά ένας από αυτούς έλεγε πως μόνον τον προηγούμενο μήνα έκλεισε συμφωνίες για 75 σπίτια στην Πάτρα. «Γιατί διάλεξαν την Πάτρα;» ρώτησα αφελώς, για να λάβω την απάντηση πως είναι το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας και (κυρίως) οι τιμές είναι πιο χαμηλές σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.


H Helikon Investments και η μετοχή της ΔΕΗ





-Κι όσο κάποιοι αγοράζουν σπίτια στην Πάτρα, η Helikon αγοράζει “χρηματοπιστωτικά μέσα” (διάβαζε swaps) και πουλάει μετοχές. Το fund λένε στην αγορά πως πίεζε συστηματικά στις τελευταίες, αρκετές, συνεδριάσεις τη μετοχή της ΔΕΗ. Οι πωλήσεις φαίνεται να σταμάτησαν, η μετοχή της ΔΕΗ ανέπνευσε και στη χθεσινή συνεδρίαση αντέδρασε με άνοδο 3,48%. H Helikon Investments ακολουθεί την εξής πρακτική για να μοχλεύει τα κεφάλαια: Πουλάει τη μετοχική θέση που έχει και ταυτόχρονα κάνει swaps με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες διατηρώντας τα δικαιώματα ψήφου, οπότε δεν φαίνεται να υποχωρεί κάτω από τα ποσοστά που θα είχε υποχρέωση γνωστοποίησης.


Με υπογραφή Alpha Bank η είσοδος της JW Marriott στην Ελλάδα







Eurobank: Διήμερο στην Κύπρο


-Για τη Eurobank τα έχουμε πει. Ρίχνει βάρος στις θυγατρικές του εξωτερικού και ειδικά στην Ελληνική Τράπεζα που φιλοδοξεί να αποτελέσει το πετράδι του στέμματος. Έτσι λοιπόν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας μετακόμισε από προχθές το βράδυ στην Κύπρο όπου θα κάνει όλες τις εργασίες του Συμβουλίου για να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον για την Ελληνική Τράπεζα. O Φωκ. Καραβίας έχει προγραμματίσει ραντεβού με την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς μέχρι το καλοκαίρι σκοπεύει να υποβάλει δημόσια πρόταση προς όλους τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας. Επίσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν προγραμματίσει αυτό το διήμερο (χθες και σήμερα), ραντεβού με επιχειρηματίες, πελάτες και συνεργάτες της τράπεζας στην Κύπρο.


Το ακριβό λάθος της Epsilon Net (που ακόμη πληρώνει)


-Με άλλα 400 χιλ. ευρώ θα επιβαρυνθεί το πρώτο εξάμηνο ο ισολογισμός της Epsilon Net από την υπόθεση του λανθασμένου λογιστικού χειρισμού των stock option που κόστισε στην εικόνα της εταιρείας και οδήγησε σε εκ των υστέρων αναθεώρηση της κερδοφορίας για το 2022 και επιβάρυνση των χρήσεων 2023-2024. Στο σύνολο του 2023 η εκτίμηση για την επίπτωση της λογιστικής αποτύπωσης για τα stock options ανέρχεται σε 1,91 εκατ. σύμφωνα με την εταιρεία που γνωστοποίησε χθες τα βασικά οικονομικά της μεγέθη για το 2023. Παρά την αύξηση τζίρου κατά 24% (στα 93,2 εκατ. ευρώ) και κατά 59% της καθαρής κερδοφορίας, την υψηλή ρευστότητα του Ομίλου (ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 25,4 εκατ. ευρώ) και τον αρνητικό καθαρό δανεισμό 6,85 εκατ. ευρώ, το ταμπλό έγραψε ένα -5,37% στη χθεσινή συνεδρίαση.


Το στρατηγείο Κοντομηνά και… το μπέρδεμα


-Μπορεί η έκταση των 30 στρεμμάτων και το κτηριακό συγκρότημα του άλλοτε «στρατηγείου» του Δ. Κοντομηνά στην Παλλήνη να έχουν προγραμματιστεί να βγουν μέσω 7 πλειστηριασμών την ερχόμενη Πέμπτη 28 Μαρτίου, με επισπεύδουσα την Intrum και συνολική τιμή εκκίνησης 7,71 εκατ. ευρώ, αλλά το πράγμα μπερδεύεται. Οι πλειστηριασμοί στρέφονται κατά της Δέμκο Επενδυτική και Εμπορική Α.Ε. του εκλιπόντος επιχειρηματία, αλλά υπάρχει και η μισθώτρια του συγκροτήματος της Παλλήνης, η “Green Pixel Productions” που έχει συμβόλαιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2055 και φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει επίσημα την πρόθεσή της σε περίπτωση εκπλειστηρίασης να αποσύρει από τα ακίνητα τις λυόμενες κτηριακές κατασκευές ιδιοκτησίας της, όπως δικαιούται. Προφανώς, σε μια τέτοια περίπτωση, η αξία των ακινήτων αλλάζει δραματικά, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι υφιστάμενες (για την ώρα τουλάχιστον) κτηριακές εγκαταστάσεις αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του πάλαι ποτέ στρατηγείου του Δ. Κοντομηνά. Μένει λοιπόν να δούμε τι θα συμβεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.


Η INTRATAINMENT της INTRAKAT


-Την εταιρεία INTRATAINMENT σύστησε πριν από λίγες ημέρες η INTRAKAT και ορισμένοι διερωτήθηκαν μήπως ο Όμιλος μπαίνει σε κάποια δραστηριότητα… ψυχαγωγίας, όπως ίσως συμπεραίνει κανείς από την επωνυμία της. Ωστόσο η εταιρεία στην οποία καθήκοντα προέδρου και CEO ανέλαβε ο Αλέξανδρος Εξάρχου θα ασχολείται με κάτι πιο ουσιαστικό. Καθώς η INTRAKAT προσλαμβάνει διαρκώς προσωπικό και έχει αναλάβει σημαντικά έργα ανά την επικράτεια απασχολώντας μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα αναλάβει υπηρεσίες σίτισης και συγκεκριμένα θα παρέχει γεύματα στα κτήρια ή/και σε κάποια μεγάλα εργοτάξια που διαθέτει. Ο όμιλος έχει σε εξέλιξη πάνω από 370 έργα και από 560 εργαζομένους το 2022, σήμερα απασχολεί 5.800 σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Στην παράταση ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο


-Το Υπερταμείο αποδέχθηκε αίτημα των επενδυτών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και έδωσε παράταση στη χρονική προθεσμία που είχε θέσει για να υποβάλλουν σχόλια πάνω στο κείμενο της σύμβασης που θα κληθεί αν υπογράψει όποιος επικρατήσει στον διαγωνισμό. Έτσι, τα σχόλια των επενδυτών αναμένονται τώρα τη Δευτέρα 1η Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο εκδήλωσαν τα εξής 4 σχήματα: 1) ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.- CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A, 2) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited, 3) FRAPORT AG- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε. 4) Egis Airport Operation- AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur.


Χτύπα ξύλο για την Interwood


-H τρέλα με το ξύλο πέρασε και πλέον οι τιμές της πρώτης ύλης έχουν υποχωρήσει σε λογικότερα επίπεδα. Το 2022 και το 2023 ήταν δύο πολύ καλές χρονιές για την Interwood Ξυλεμπορία, φέτος όμως η επιβράδυνση των νέων στεγαστικών δανείων και η μείωση της ζήτησης για ανακαινίσεις και νέες κατοικίες, δείχνουν να επηρεάζουν τον φετινό ισολογισμό. Γι’ αυτό η διοίκηση της Ξυλεμπορίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,3 εκατ. ευρώ, (0,3314 νέες ανά μία παλιά μετοχή στα 0,27€) για να διαχειριστεί καλύτερα τα δάνειά της. Από τους ισολογισμούς της εταιρείας φαίνεται πως υπάρχουν ζητήματα με τις «μακροχρόνιες απαιτήσεις» και τη χρήση των κεφαλαίων κίνησης. Φαίνεται πως είναι πολλοί οι πελάτες της εταιρείας που «ξεχνούν» να πληρώσουν και με δεδομένη την οδυνηρή εμπειρία των άλλων εταιρειών Ξυλείας (Βαλκάν Εξπορτ, Shelman κ.λπ.), δικαιολογημένα ήρθε η απόφαση της διοίκησης να ενεργοποιήσει τώρα μια απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των μετόχων, το μακρινό καλοκαίρι του 2021.


Η Αθήνα ανεβαίνει και χωρίς τις τράπεζες


-Ο Μάρτιος είναι ο τελευταίος μήνας του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς, επομένως όλοι οι επαγγελματίες διαχειριστές, έχουν κάθε λόγο να κλείσουν τον μήνα με την καλύτερη δυνατή εικόνα των χαρτοφυλακίων τους. Από το εξωτερικό πνέει ούριος άνεμος, ενώ στο εσωτερικό δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ο Φεβρουάριος έκλεισε στις 1.424 μονάδες και ήδη από χθες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.430 μονάδες, υπόσχεται έναν ακόμη ανοδικό μήνα για την αγορά. Χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η ευγενική παραχώρηση του πρωταγωνιστικού ρόλου, από τις τράπεζες στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25. O Τραπεζικός Δείκτης ανέβηκε μόλις 0,16%, αλλά ο FTSE σημείωσε άνοδο 1,08% και ο Δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM κέρδισε 0,53%. Η αξία των συναλλαγών στα 132,8 εκατ. ευρώ με 29,26 εκατ. € σε πακέτα. Από τις τράπεζες ήταν σειρά της Alpha Bank να σηκώσει ψηλά τη σημαία, με άνοδο 1,94% που την έφερε στα 1,758 ευρώ με συναλλαγές αξίας 14,5 εκατ. Ο πρωταγωνιστής της ειδησεογραφίας των ημερών, η ΔΕΗ, εκτινάχθηκε 3,48% στα 11,9 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 13,85 ευρώ ( 2,5%), η Mytilineos στα 36,68 ευρώ ( 2,34%) και με αντίστοιχα ποσοστά ανόδου ακολούθησαν η Motor Oil, η HelleniQ Energy και η Jumbo. Coca Cola ( 1,89%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ( 1,6%), Σαράντης( 1,5%), ΒΙΟΧΑΛΚΟ( 1,4%) και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ( 1,1%) που ανέβασαν τον Γενικό Δείκτη παρά τη στασιμότητα του τραπεζικού κλάδου.


Η ΕΧΑΕ ετοιμάζεται για ανακοινώσεις


-Μέχρι χθες η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για τον Μάρτιο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 260 εκατ. ευρώ (με τη βοήθεια φυσικά όλων των ειδικών συναλλαγών, με τις τράπεζες, το αεροδρόμιο, το rebalancing των Δεικτών κ.λπ.). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Φεβρουάριο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν στα 125 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο λίγο πάνω από 100. Οι συναλλαγές αυξάνονται στο Χρηματιστήριο και ο Γ. Κοντόπουλος σχεδιάζει να κάνει ανακοινώσεις τη Δευτέρα 8 Απριλίου, πιθανόν και για τον νέο Κανονισμό της αγοράς. Υποθέτω πως η διοίκηση του Χρηματιστηρίου θα έχει και κάποιες απαντήσεις για τα όσα αποκάλυψε το report της JP Morgan σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στη χρηματιστηριακή αγορά η ένταξή της στις ώριμες κεφαλαιαγορές. Ελπίζω βέβαια να μην κάνει το λάθος να ξεκινήσει debate με την αμερικανική τράπεζα.


Γιατί ανέβασε στο 50% τα επιτόκια η Τουρκία


-Ακόμη και οι Δημοτικές εκλογές απειλούν με αποσταθεροποίηση την τουρκική οικονομία. Ξαφνικά χθες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αύξησε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και το βασικό της επιτόκιο φτάνει πλέον στο 50%. Από την άλλη πλευρά βέβαια ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει με 67,1% και χωρίς υπερβολή, η πραγματική οικονομία στη χώρα κινείται μόνο με ευρώ και δολάρια. Οι πολιτικά κρίσιμες -για τον Ερντογάν- Δημοτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το τέλος Μαρτίου και η οικονομική σταθερότητα της χώρας θα αποτελέσει χωρίς αμφιβολία κριτήριο για τις επιλογές, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Σε περίπτωση που ο Μουράτ Κουρούμ, υποψήφιος Δήμαρχος του κόμματος του Προέδρου Ερντογάν, χάσει την Κωνσταντινούπολη, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι Τούρκοι θα αναζητούν περισσότερα σκληρά νομίσματα (δολάριο, ευρώ) για να αντιμετωπίζουν τον κλιμακούμενο πληθωρισμό και τη νομισματική αστάθεια. Ήδη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πιέζει τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να διευρύνουν τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων αγοράς και πώλησης συναλλάγματος.


Η Wall Street γράφει ιστορία







-

--.gr

Related posts

R.E.D.S.: Οι επιδόσεις του Smart Park και η Μαρίνα Αλίμου

admin

Πρόταση Κομισιόν για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

admin

G-Cloud: Αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις με την διασύνδεση Γ.Ε.ΜΗ.– Εφορίας

admin

Ταμείο ανάκαμψης – Φον Ντερ Λάιεν: Από την Τρίτη η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ

admin

ΕΛΠΕ: Εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη, παρουσία του Πρωθυπουργού

admin

UBS: Ετοιμάζεται να καταργήσει 35.000 θέσεις εργασίας μετά την εξαγορά της Credit Suisse

admin

Jumbo: Κανονική άδεια ή αναστολή εργασίας το δίλημμα Βακάκη στους εργαζόμενους

admin

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Όλη η απόφαση, τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

admin

Αυτό είναι το νέο υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο – πρόκληση του 22ου αιώνα

admin