Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος επιτηδεύματος: Πώς το γλίτωσαν 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Χιλιάδες

επιχειρήσεις

 που αύξησαν ή θα αυξήσουν το προσωπικό τους φέτος θα εξαιρεθούν του χρόνου από το τέλος επιτηδεύματος, γλιτώνοντας από 400 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τη μορφή της εταιρείας (εάν τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία) αλλά και την έδρα της επιχείρησής τους.

Συγκεκριμένα, δεν θα πληρώσουν το 2024 τέλος επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους τουλάχιστον για τρεις μήνες εντός του 2023. Πρακτικά, υπάρχει ακόμα περιθώριο για προσλήψεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για όσους θέλουν να προλάβουν την απαλλαγή του 2024. Σε κάθε περίπτωση το τέλος επιτηδεύματος θα μειώνεται σταδιακά για να καταργηθεί πλήρως το 2027.

Φέτος, 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες κατάφεραν να απαλλαγούν από το μνημονιακό μέτρο επειδή πέρυσι προχώρησαν σε νέες προσλήψεις. Συγκεκριμένα, γλίτωσαν από τον φόρο 37.000 νομικά πρόσωπα και 29.000 φυσικά πρόσωπα λόγω των νέων προσλήψεων.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να είναι τελικά μεγαλύτερος λόγω των ενστάσεων που υποβλήθηκαν έως τις 28 Αυγούστου 2023 στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ από τις επιχειρήσεις οι οποίες αν και είχαν αυξήσει τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% δεν έλαβαν email από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα ενημερώνονταν ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Οι ενστάσεις εξετάζονται και όπου κριθούν βάσιμες, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος.

Για φέτος και όπως προαναφέρθηκε, οι επιχειρήσεις που θα αυξήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσουν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο (έως το τέλος Δεκεμβρίου για νέες προσλήψεις που θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου 2023) θα απαλλαγούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλλουν το 2024.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν φέτος το τέλος επιτηδεύματος λόγω νέων προσλήψεων δεν σημαίνει ότι θα γλιτώσουν από την πληρωμή του και το 2024. Για να

απαλλαγούν

ξανά θα πρέπει να εμφανίσουν φέτος αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον κατά 25%.

Επισημαίνεται ότι τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

400 ευρώ

εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

500 ευρώ

εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

650 ευρώ

για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

800 ευρώ

για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

1.000

για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Related posts

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκινά το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

admin

Ποιος είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που μπορεί να επηρεάσει τον Πούτιν

admin

Τι τρέχει ξαφνικά με τις οφθαλμικές σταγόνες; Ανακλήσεις προϊόντων και τρεις θάνατοι στις ΗΠΑ

admin

Ντράγκι: Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης λόγω κορωνοϊού θα θυμίζει αυτή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

admin

Στο «περίμενε» η αμοιβή για όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις

admin

Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Νομοθεσία: Μία αναγκαία αναθεώρηση –  Πώς επηρεάζει τους ασθενείς και το σύστημα υγείας

admin

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»: Ποιοι δικαιούνται έξτρα μπόνους επιδότησης – Οι περιοχές όπου ισχύει το «μπόνους» 15%

admin

Dior: Στη Μήλο η κολεξιόν του οίκου για το 2022

admin

Υπουργείο Εργασίας: Επίδομα εργασίας και έλεγχος της απάτης στα Μητρώα του ΟΑΕΔ

admin