Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή σύγκρουση με αντιπολιτευτικό μέτωπο

Εως την Κυριακή η κυβέρνηση δεχόταν τις αντιπολιτευτικές επιθέσεις για τους χειρισμούς της μετά την τραγωδία των Τεμπών από θέση άμυνας. Την Κυριακή οι κυβερνητικοί αποφάσισαν να βγουν στην αντεπίθεση, προκαλώντας μια μετωπική σύγκρουση της ΝΔ με την αντιπολίτευση. Το τριήμερο της κοινοβουλευτικής συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, την οποία αναμένεται να καταθέσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνεται από το Μαξίμου σαν μια ιδανική ευκαιρία να συσπειρωθεί η ΝΔ εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου – αφού κάθε τέτοια κοινοβουλευτική διαδικασία αποκτά παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – αλλά και να επαναλάβει το γαλάζιο προεκλογικό αφήγημα σύμφωνα με το οποίο μόνο η κεντροδεξιά παράταξη μπορεί να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Εως χθες το βράδυ παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μετατρέψει και τυπικώς την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ηδη από τον τρόπο με τον οποίο έχει απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για εθνικές εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών, έχει φανεί πως η κυβέρνηση θα ανεβάσει τα ντεσιμπέλ, ποντάροντας για μία ακόμα φορά στη σύγκριση των πεπραγμένων της με τα λεγόμενα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης προκειμένου να πείσει  πως δεν υπάρχει εναλλακτική στη δική της πρόταση διακυβέρνησης.

«Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής»

Ο Παύλος Μαρινάκης, αφού χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση μομφής γιατί «είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Ελληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο», κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως μετέτρεψε «το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ουρά του κ. Βελόπουλου. Και σε βοήθημα των Σπαρτιατών». Παράλληλα, αποκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «συνειδητό υπονομευτή του πολιτεύματος».

Το έντονο ύφος του αποτυπώνει, επιμένουν οι γνωρίζοντες τα κυβερνητικά παρασκήνια, τις διαθέσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους συνεργάτες του. Σε εξίσου υψηλούς τόνους τοποθετήθηκαν και όσοι νεοδημοκράτες μίλησαν ή πόσταραν στα ΜΜΕ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δίνοντας μια πρόγευση της στρατηγικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η ΝΔ αυτή την εβδομάδα.

Αιφνιδιασμός από Ανδρουλάκη

Η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία – κυρίως στους κόλπους της αντιπολίτευσης, καθώς μια παρόμοια πρόταση, αυτή της Νέας Αριστεράς πριν από κάποιες εβδομάδες για το θέμα των δημόσιων πανεπιστημίων, δεν είχε βρει ανταπόκριση. Η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, έκρινε ότι η υπόθεση των Τεμπών και τα στοιχεία που προέκυψαν από το δημοσίευμα του «Βήματος» για τη «μονταζιέρα» στους διαλόγους δημιουργούν τις συνθήκες για μια τέτοια πρωτοβουλία – που θα χρειαζόταν, σε κάθε περίπτωση, τις υπογραφές ενός ακόμα κόμματος της αντιπολίτευσης. Θετικές ενδείξεις υπήρχαν: ο Αλέξης Χαρίτσης είχε ήδη μιλήσει για παραίτηση του Πρωθυπουργού.

Τα «ναι» ήταν, δημόσια, πέντε – ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την πρωτοβουλία, με τον Περισσό να σημειώνει πως μπορεί να μην τη συνυπογράψει, όμως θα την υπερψηφίσει στην Ολομέλεια. Μέχρι και χθες το βράδυ, πάντως, οι διεργασίες για τις 50 υπογραφές που θα «κλείδωναν» την πρόταση δυσπιστίας συνεχίζονταν στο παρασκήνιο, με επαφή των δύο μεγαλύτερων κομμάτων: το ΠΑΣΟΚ ήθελε να διατηρήσει την πρωτοβουλία της κίνησης, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε διάθεση συνδιαμόρφωσης του κειμένου της τελικής πρότασης που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το μεσημέρι.

Κασσελάκης: Εκλογές με διεθνείς παρατηρητές

Η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αιφνιδίασε εξαρχής την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με τον Στέφανο Κασσελάκη εξοδούχο και ικανό να παρέμβει προσωπικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ετοιμαζόταν να βάλει στον δημόσιο διάλογο το χαρτί της άμεσης προσφυγής στην κάλπη – το οποίο και τελικά έκανε, υπερθεματίζοντας και σηκώνοντας ιδιαίτερα τους τόνους προσωπικά απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, διότι «πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος (…) δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία». Ο τρόπος Κασσελάκη προξένησε αντιδράσεις στην κυβέρνηση, που μιλάει πια για «υπονομευτές της Δημοκρατίας», στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ –«Νομίζω ότι ήταν μια βαριά υπερβολική τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη, αλλά και αυτά που έχουν γίνει είναι βαριά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης (Σκάι). Το ΚΚΕ δεν συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά από τον Περισσό γνωστοποίησαν ότι θα την υπερψηφίσουν.

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πυξίδα μας το ρήμα «προσπαθώ» – Το μήνυμα για την Πρωτοχρονιά

admin

Τα πρόσωπα της ημέρας

admin

Γεροβασίλη: Αμιγώς πολιτική και κρίσιμη η αναμέτρηση στις ευρωεκλογές

admin

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ενόχληση για την τραπ και το ringtone στο κινητό από το… Star Wars

admin

Οικονόμου: Το σκηνικό βίας και ανομίας στα όργανα της τάξης δεν θα γίνει ανεκτό

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον»

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Γαϊτανάκι απειλών από την Αγκυρα

admin