Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά: Έφτασε στην Κρήτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:48

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος νωρίτερα είχε τετ-α-τετ και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, έφτασε στα Χανιά όπου θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος Τσούνης.

Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, θα είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν επισκέπτεται τη χώρα μας με σκοπό να συζητήσει “την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία υφίσταται από την αρχή της σύγκρουσης, τη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας και επιπλέον θα υπάρχουν άλλα θέματα για τα οποία θα μιλήσουμε και τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα γνωστοποιηθούν στη συνέχεια”. 

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα έρχεται στο πλαίσιο περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, εν μέσω φόβων για επέκταση του πολέμου στη Γάζα.

Συνολικά, η περιοδεία περιλαμβάνει το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Μητσοτάκης σε Μπλίνκεν: Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι    

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο σπίτι του στα Χανιά, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν και τον καλωσόρισε επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας συμβολισμός για το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ.

“Βεβαίως ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν στην περιοχή”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο ενός σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες προτού ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή αναγνωρίζοντας την τιμή να τον δέχεται στο σπίτι του στα Χανιά και υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας.

“Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις”, τόνισε επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που όπως είπε έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη. “Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό”, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. “Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον”, πρόσθεσε.

Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά “η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Related posts

Ο Μακρόν θα συνεδριάσει με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων την προσεχή Πέμπτη για την Ουκρανία

admin

Κούβα: Δεν αντιτίθεται στη νόμιμη συμμετοχή Κουβανών στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

admin

Βρετανία: Σε πρωτοφανές επίπεδο ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε κατάσταση φτώχειας

admin

Λαβρόφ: Δεν νομίζω ότι ο Μακρόν είπε κάτι κατά λάθος

admin

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει τις “εποικοδομητικές” συνομιλίες του Μπλίνκεν στο Πεκίνο

admin

“Το μεταγωγικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο”, λέει το ρωσικό πόρισμα

admin

Φον ντερ Λάιεν: Μετέφερα στον Κ. Μητσοτάκη την ισχυρή μας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

admin

Μπάφετ: Θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για τις τράπεζες που καταρρέουν

admin

Νεπάλ: Οι κάτοικοι στο δυτικό Νεπάλ θρηνούν για αυτούς που χάθηκαν στον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής

admin