Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβάσεις μηδενικών ωρών: Πώς θα λειτουργήσουν σε εστίαση, μεταφορές και θέαμα

Μια καινοτομία του εργασιακού νομοσχεδίου είναι οι λεγόμενες

συμβάσεις «μηδενικών ωρών» (zero hour contracts)

που αποτελούν μια μια καλή ευκαιρία για τις μητέρες με μικρά παιδιά , φοιτητές, τεχνικά επαγγέλματα, εργαζόμενους στο πεδίο του θεάματος, ακροάματος ή της εστίασης που επιθυμούν έκτακτη απασχόληση ολίγων ωρών. Στόχος της διάταξης είναι να θεσπιστούν κανόνες και να μην γίνεται κατάχρηση της εν λόγω μορφής απασχόλησης.

Με τις συμβάσεις μηδενικών ωρών ο εργαζόμενος καλείται 24 ώρες πριν να δουλέψει μόνο όταν έχει ανάγκη η επιχείρηση (και συμφωνεί και ο ίδιος) και πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε.

Στόχος της διάταξης είναι η πάταξη της μαύρης εργασίας αφού ο εργαζόμενος θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει.

Παραδείγματα συμβάσεων κατά παραγγελία
I. Επιχείρηση catering έχει αναλάβει κοσμική εκδήλωση 200 ατόμων έχοντας υπολογίσει ότι το προσωπικό που θα χρειαστεί είναι 10 εργαζόμενοι. Δύο ημέρες πριν την εκδήλωση πληροφορείται η επιχείρηση ότι οι καλεσμένοι θα είναι επιπλέον 100 άτομα.

Σήμερα για τον έκτακτο αυτό φόρτο εργασίας που θα χρειαζόταν 3 επιπλέον εργαζόμενους (τους λεγόμενους «εξτρατζίδες») θα έψαχνε τελευταία στιγμή να προσλάβει έκτακτο προσωπικό, όπου τις περισσότερες φορές επειδή καθίσταται αδύνατο αυτό, τελικά προσφεύγει στην αδήλωτη εργασία, βρίσκοντας 3 εργαζόμενους και πληρώνοντας τους στο χέρι το μεροκάματο χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Η ανάγκη τον αναγκάζει εκ των πραγμάτων να προσφύγει σε παράνομη επίλυση του έκτακτου και αιφνίδιου γεγονότος.

Μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας θα μπορούσε να έχει ένα σύνολο εργαζομένων με σύμβαση κατά παραγγελία, αορίστου χρόνου, όπου θα είχε συμφωνήσει το σύνολο ωρών απασχόλησης, ανά εβδομάδα/μήνα χωρίς όμως εκ των προτέρων να έχει προσδιοριστεί επακριβώς ο χρονικός προγραμματισμός εκτέλεσης της εργασίας αν δηλαδή θα λάβει χώρα Δευτέρα με Παρασκευή. Παρά ταύτα η σύμβαση κατά παραγγελία θα δημιουργούσε ασφάλεια και στις δυο πλευρές,

1ον διότι ο εργαζόμενος θα είχε μια νόμιμη σύμβαση εργασίας που υπόκειται σε όλο το ισχύον προστατευτικό πλαίσιο μας που αφορά τα ωράρια την υπερεργασία και την υπερωρία

2ον διότι θα είχε διασφαλίσει τα ένσημα του

3ον διότι θα ήταν εξασφαλισμένη με νόμιμο τρόπο η αμοιβή του για τις ώρες που θα εκτελούσε την εργασία του

4ον διότι ο εργοδότης δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφύγει σε παράνομες λύσεις.

Επιπλέον, πλέον θα υπάρχει μια διαρκής σύνδεση της επιχείρησης με τον εργαζόμενο, έτσι ώστε αφενός να απαγορεύονται καταχρήσεις (π.χ. στελέχη της επιχείρησης να καλούν συγκεκριμένους και μόνο εργαζομένους), αφετέρου ο εργαζόμενος να έχει προβάδισμα πρόσληψης με σύμβαση αορίστου χρόνου αν η επιχείρηση χρειαστεί πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

II. Ανεβαίνει σίριαλ στην τηλεόραση στο όποιο εκτάκτως απαιτούνται τεχνικοί ή κομπάρσοι. Σήμερα η λύση είναι η σύμβαση εργασίας με πρόσληψη – απόλυση την ίδια μέρα.

Related posts

Φορολογικές δηλώσεις: Τελειώνει ο χρόνος και έρχεται η… διπλή δόση

admin

Ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες: 9.100 το ελάχιστο αποδεκτό εισόδημα

admin

Συντάξεις – Επιδόματα: Πότε θα δουν τα χρήματα οι δικαιούχοι

admin

Συντάξεις Μαρτίου: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ

admin

ΗΠΑ: Στο μάτι του κυκλώνα η τράπεζα First Republic – Φόβοι ότι θα είναι η επόμενη στο ντόμινο των καταρρεύσεων

admin

ΑΑΔΕ: Εισάγονται δύο νέοι τύπου Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού

admin

ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε το Νοέμβριο

admin

Λογαριασμοί ρεύματος: Παράταση στις απευθείας εκπτώσεις

admin

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 50.000 ευρώ για τις συναλλαγές Οκτωβρίου

admin