Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Αγιον Ορος με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πολυήμερη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, στο Αγιον Ορος και στη Θεσσαλονίκη αυτή την εβδομάδα. Κορυφαία στιγμή της επίσκεψης θεωρείται η κεντρική ομιλία που θα εκφωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος στο ΑΠΘ για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος κατόπιν προσκλήσεως του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα συνοδεύεται από ομάδα 40 ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, που θα φτάσουν στο Αγιον Ορος ως προσκυνητές. Πρόκειται για Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέλη του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, που στηρίζουν επί σειρά ετών την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Ομογένεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους θα βρίσκονται ο Σταύρος Σούσσου και ο Στηβ Ζερβούδης, ιδιοκτήτες κατασκευαστικών κολοσσών με ισχυρές διασυνδέσεις στο αμερικανικό κράτος και διεθνώς, ενώ την ομάδα των 40 προσκυνητών θα συνοδεύουν και εννέα γυναίκες – σύζυγοι κάποιων εξ αυτών – οι οποίες θα καταλύσουν σε γυναικεία μοναστήρια των Μετεώρων. Κατά την παραμονή του στη Βόρεια Ελλάδα ο Ελπιδοφόρος θα έχει συναντήσεις με αιρετούς, με τους γενικούς προξένους των ΗΠΑ και της Τουρκίας και με τον νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο.

Η παρέμβαση του Πατριάρχη

Η φιλολογία που είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα περί «προβληματισμού» της Αθωνικής Πολιτείας για την έλευση του Αρχιεπισκόπου στο Αγιον Ορος έλαβε τέλος πριν καν προλάβει να πάρει διαστάσεις, και μάλιστα με παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Αφορμή στάθηκε μια επιστολή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με την οποία εκφραζόταν η δυσαρέσκεια των Αγιορειτών για την τέλεση βάπτισης παιδιού ομόφυλου ζευγαριού από τον Ελπιδοφόρο τον Ιούλιο του 2023. Παρ’ όλα αυτά ο Πατριάρχης στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου απέστειλε συστατήριο προς τις 20 μονές, με το οποίο ενημέρωνε τους ηγουμένους για την έλευση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Στη συνέχεια, πηγές από το Αγιον Ορος διευκρίνισαν ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα «ανεπιθυμήτου» για τον Ελπιδοφόρο και έκαναν λόγο για φημολογία που διακινούνταν από κύκλους εκτός της Εκκλησίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και της συνοδείας του έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Το προσκύνημά τους θα ξεκινήσει από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου ο Σεβασμιότατος θα παραστεί στην αγρυπνία και στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων καθώς και στον καθαγιασμό των υδάτων στις 19 Ιανουαρίου. Στις 20 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και η ακολουθία του θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Φιλοθέου, η οποία είναι η μητέρα μοναστηριών που ίδρυσε στην Αμερική ο γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης.

Συναντήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του, οι οποίοι θα καταλύσουν στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, θα εξέλθουν από το Αγιον Ορος στις 22 Ιανουαρίου και τις επόμενες ημέρες θα έχουν ένα πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη. Συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στάθη Κωνσταντινίδη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, στο Δημαρχείο της πόλης, με τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Jerry Ismail, στο Προξενείο των ΗΠΑ, με τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Orhan Yalman Okan, στο Προξενείο της Τουρκίας, με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου και τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως, Βαρνάβα.

Το Σαββατοκύριακο 27 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλες πόλεις του κόσμου, θα τελεστούν εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Στις εκδηλώσεις αυτές θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ενώ στις 28 Ιανουαρίου έπειτα από συλλείτουργο με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο, ο ίδιος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο ΑΠΘ με διοργανωτές την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους φορείς.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα τελέσει τη χειροτονία ενός νέου ιερέα από το Μεξικό, ο οποίος θα διοριστεί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα της Νέας Υόρκης. Ο ναός επαναλειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2021, ύστερα από τέσσερα χρόνια αναστηλωτικών και άλλων εργασιών εξαιτίας μιας καταστροφικής πυρκαγιάς που αποτέφρωσε το εσωτερικό του. Οπως έγινε γνωστό, η χειροτονία του ιερέα δεν πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη διότι δεν δόθηκε βίζα τους συγγενείς του για να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Related posts

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει στις 11.00 για τα Τέμπη και τα μέτρα αποκατάστασης των σιδηροδρόμων

admin

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και πάλι εδώ – Θέλει να ενώσει τις δύο αριστερές» γράφει η ιταλική Repubblica

admin

Εκλογές στην Τουρκία: «Αιγαίο» ο Κιλιτσντάρογλου, «Αγιά Σοφιά» ο Ερντογάν

admin

Πάτρα: Απροειδοποίητη επίσκεψη Κασσελάκη σε συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τάιλερ και τη Φάρλι

admin

Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τις εκλογές

admin

Τροπολογία «μέσα στη νύχτα» Καιρίδη για νομιμοποίηση μεταναστών – Θύελλα στη Νέα Δημοκρατία

admin

Τι φέρνει η πρώτη επίσκεψη Ολαφ Σολτς στην Αθήνα

admin

Al Ahram: H Αίγυπτος απορρίπτει τουρκικές έρευνες για αέριο σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα

admin